Haberler

Gül: "Kurumlarımız Dayanışma İçerisinde Olmalı"

Dışişleri Bakanı Gül, Emniyet ile Jandarma Arasında "Çekişme" Olmaması Gerektiğini Belirterek "Bu Kurumlar, Hepsi Türkiye'nin Kurumları, Türkiye'nin Kurumları Olmaları Ötesinde Çok Sık Çalışmaları, İşbirliğini Yapmaları, Birbirini Kıskanmamaları Gereken ve Büyük Bir Dayanışma İçerisinde Olmaları Gereken Kurumlardır" Şeklinde Konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Emniyet ile Jandarma arasında "çekişme" olmaması gerektiğini söyledi. Gül, "Bu kurumlar, hepsi Türkiye'nin kurumları, Türkiye'nin kurumları olmaları ötesinde çok sık çalışmaları, işbirliğini yapmaları, birbirini kıskanmamaları gereken ve büyük bir dayanışma içerisinde olmaları gereken kurumlardır" şeklinde konuştu.

Abdullah Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanında yaptığı açıklamada ABD'de yapacağı temaslara ilişkin bilgi verirken ikili ilişkilerin çok yoğun bir dönemden geçtiğine de dikkat çekti. Washington'daki görüşmelerin "iki yakın müttefik olan Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin her alanda gelişmesine vesile olacağı" inancını da dile getirdi.

EMNİYET-JANDARMA ÇEKİŞMESİ

Abdullah Gül, Dink cinayeti konusunda Emniyet ile Jandarma arasında bir çekişme yaşandığı haberlerinin anımsatılması üzerine "Olmaması lazım tabii, bu kurumlar hepsi Türkiye'nin kurumları, Türkiye'nin kurumları olmaları ötesinde çok sık çalışmaları beraber, işbirliğini yapmaları, birbirini kıskanmamaları gereken ve büyük bir dayanışma içerisinde olmaları gereken kurumlardır" dedi. Gül şöyle devam etti:

İSTİHBARATLAR PAYLAŞILMALI

"İstihbaratları çok iyi paylaşmaları gerekir, beraber operasyonlar vardır, o bakımdan bunlar hepsi de bizim öncü takımız, ve güçlendirmek için her türlü imkanı verdiğimiz kuruluşlardır. Bu kuruluşlar arasında tesanüt, işbirliği, dayanışma, şüphesiz ki yanlış yapanlara fırsat vermeyecektir."

Her kurum içerisinde farklı görüş olanların ve farkla davrananların olabileceğini ifade eden Gül, önemli olanın kurumların istikametleri, hedefleri ve beraber çalışmaları olduğunu vurguladı.

ERMENİ TASARISI

Washington'daki temasları sırasında terörle mücadele konusunu da ele alacaklarını anlatan Gül, Kongre'ye sunulan "Ermeni soykırımı" tasarıları üzerinde duracağını belirtirken de "Kendi doğrularımızı başkalarına anlatmamız gerekiyor" dedi. Yurt dışında insanların bu konuda pek bilgi sahibi olmadıklarına işaret eden Gül, "Bizim bilgilendirmek, gerçeği anlatmak bizim bir görevimizdir" diye konuştu.

ÇOK TİTİZ BİR ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

Abdullah Gül, Ermeni sorunu konusunda yeni açılım olup olmayacağına ilişkin bir sonu üzerine, yargı dahil, her yola başvuracaklarını söylediklerini anımsatarak "Bununla ilgili çok titiz bir çalışma devam ediyor. Bunlar çok ciddi çalışmalar gerekiyor" dedi. Gül, bu çerçevede uluslararası şirketler, eski diplomatlar ve hukukçular ile çalıştıklarını söyledi.

IRAK'TA BÜYÜK BİR YANGIN VAR

Gül, Kerkük ile ilgili bir soru karşısında Irak'ta son büyük terör saldırılarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Maalesef her tarafta büyük bir yangın vardır, Kerkük'te de bazı olaylar oluyor, maalesef, karşılıklı saldırılar oluyor. Bütün bunlar, herhalde bizim kaygılarımızı halkı çıkartıyor. Irak'ta bu kadar ateş varken, bu ateş başka illere yansımaması gerekir. Bunun için herkesin aklı başını alması gerekiyor ve kendi topraklarında kardeşçe yaşama yolunu bulmaları gerekiyor. Tabii ki bunlar ile ilgili görüşlerimizi paylaşacağız çünkü ABD şu anda Irak'ta büyük bir fonksiyon görüyor."

Abdullah Gül, Türkiye ve ABD'nin geçen yıl benimsedikleri "Ortak Vizyon Belgesi"ne ilişkin bir soru üzerine de bu belgede iki ülkenin birçok konuda yakın bir işbirliğini yapması öngörüldüğünü anımsatarak "Zaten bu doğrultuda çalışıyoruz" dedi. Gül, iki ülkenin sadece hükümetler düzeyinde değil bürokratlar düzeyinde de çok yakın çalışmaların sürdürüldüğünü de kaydetti.

YOĞUN PROGRAM

Washington'da Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin yanısıra, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Robert Gates ve Beyaz Sarayı Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley gibi Bush Yönetimi'nin ağır topları ile görüşecek olan Gül, ayrıca "Ermeni soykırımı" tasarısının ilk ele alınacağı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Başkanı Tom Lantos de bir araya gelecek.

Türk Calışma Grubu ve Türk Dostluk Grubu üyeleri ile de buluşacak olan Gül, Alman Marshall Fonu'nda "Türkiye'nin geleceği", Ulusal Basın Klubü'nde ise "Türkiye-ABD ilişkileri" konulu bir konuşma da yapacak.

Gül, 8 Şubat'ta geçeceği New York ise, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Kıbrıs sorununa odaklanacak olan bir görüşme yapacak ve Dış İlişkiler Konseyi'nde "Irak ve Ortadoğu" konulu bir konferans verecek. Gül, 10 Şubat'ta Türkiye'ye dönecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title