Haberler

Gökçek'ten ODTÜ Açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ yerleşkesinde 2003 yılından bu yana ağaçların nasıl yok edilerek yerlerine binaların inşa edildiğini uydu görüntüleriyle açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ yerleşkesinde 2003 yılından bu yana ağaçların nasıl yok edilerek yerlerine binaların inşa edildiğini uydu görüntüleriyle açıkladı. ODTÜ içinden geçen yola itiraz edilmesi halinde kaçak yapılara ilişkin suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Başkan Gökçek, "Bizim yapmış olduğumuz alanın kaç misli yerde çalışma yapmışsınız. Bu kadar yeri, ağaçları rahatlıkla kendiniz adına katlediyorsunuz. Bunların hepsi kaçak" diye konuştu.

Başkan Gökçek, katıldığı bir televizyon programında ODTÜ içinden geçen yola ilişkin soruları yanıtladı. ODTÜ'de yaşanan protestoların "ağaçların kesilmesi nedeniyle değil, olay çıkartmak için olduğunu" dile getiren Başkan Gökçek, ODTÜ arazisi içinde 2003 yılından bu yana ağaçların yok edilerek binalar yapıldığını, yol için protesto gösterisi yapan marjinal grupların ise buna sessiz kaldığını ifade etti.

Google'ın harita uygulaması üzerinden 2003'ten sonra, yıl yıl ODTÜ yerleşkesinin uydu görüntülerini incelediklerini ifade eden Başkan Gökçek, son 10 yılda yaşanan ağaç katliamı ve yapılaşmayı 3 örnekle gösterdi.

Yeşili katlederek, yerine bina yapıldığını ifade eden Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

"Nereye gitmiş ağaçlar? Meçhul. Oradaki ODTÜ öğrencileri bir tek direniş yapmışlar mı? Yok. Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri başta Aylin (Nazlıaka) olmak üzere herhangi bir nümayiş yapmış mı? Yok. Niye? 'Arkadaş biz kendi ağacımızı keseriz, her tarafı da yok ederiz. ODTÜ ve CHP'liler olarak özgürüz. Biz dilediğimizi yaparız ama siz halka hizmet için 1991'de Karayalçın'ın planladığı yoldaki ağaçları temizleyip halka hizmet için yapamazsınız' diyorlar."

ODTÜ Rektörüne seslenerek, "Bizim yapmış olduğumuz alanın kaç misli yerde çalışma yapmışsınız. Bu kadar yeri rahatlıkla kendiniz adına katlediyorsunuz. Bunların hepsi kaçak" diyen Başkan Gökçek, "Üstüne basa basa söylüyorum. Bizim planımız var. Siz planınız olmadan bunları yaptınız? Biz halka yol yapıyoruz. Planlı yapıyoruz. Siz ne yapıyorsunuz? Kaçak yapı yapıyorsunuz. ve izin almıyorsunuz. Yani amaç hizmet etmekse, üzüm yemekse, yeşilse… ODTÜ kendi ağaçlarını nasıl rant için yok ediyor?" diye konuştu.

"YOL PLANI İPTAL OLURSA BİZ DE KAÇAK YAPILARA RAPOR TUTARIZ"

Başkan Gökçek, yol inşaatını sürdürdüklerini dile getirerek, şu uyarılarda bulundu:

"Yarın diyelim ki bu planı gittiler iptal ettirdiler. Mahkemeden iptal ettirdiler? İnşallah ettirirler. Halkıma söz veriyorum. İlk yaptığım iş şu kaçak yapıları yapanları mahkemeye vereceğim. Rektör bey ve bütün öğretim görevlileri, bu binaların mimarları, imza atanlar, yönetimler hepsi sorumlu… Buradan ikaz ediyorum, bizim bilim yuvalarını yıktırmak gibi bir niyetimiz yok ama eğer kalkar da bu planı bozdururlarsa hepsi için tek tek rapor tutarım ve raporun da cezası iki-üç senedir. Oyun oynamıyoruz. Herkes kalkıp kendi yasal çerçevesinde konuşacak. Geçmişte bunu bugün yaptırmış olman dün kaçak yaptığın olayı ortadan kaldırmaz"

"ODTÜ'NÜN PLANA İTİRAZLARININ YOL İLE İLGİSİ YOK"

Programda, ODTÜ'den geçen yolun hukuki sürecine ilişkin bilgiler veren Başkan Gökçek, yola sadece marjinal grupların karşı çıktığını vurgulayarak, tüm planlamanın ODTÜ Rektörlüğü ile diyalog halinde sürdürüldüğünü ifade etti. Koruma planlarının, uygulama planlarının ve parselasyonun bitiminin ardından itiraz süresi olsa dahi İmar Kanunu'nun 19. Maddesi uyarınca Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalara başlama hakkı bulunduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, ODTÜ'nün 3 konuda itirazlarının bulunduğunu, ancak hiçbirinin de yol ile ilgisinin olmadığını ifade etti.

ODTÜ'nün itirazlarından birinin Çevre Bakanlığı'nın Konya yolunun altında belirlediği düzenleme ortaklık payı (DOP) alanlarına ilişkin olduğunu belirten Başkan Gökçek, "Buna itiraz edersin de yasal olarak bir hakkın yok" dedi. İkinci itirazın Anayasa Mahkemesi'nin arkasında ayrılan cami yerine ilişkin olduğunu belirten Başkan Gökçek, burada vatandaş ve Hazine arazisi bulunduğunu ve itirazın hiçbir anlamı olmadığını dile getirerek, "Üçüncü itiraz noktası ise Turan Güneş Bulvarı vardır. 2 geliş 2 gidiştir. Buraya 50 metrelik yol işareti koymuşlar. Ona da itiraz etmişler. Gördüğünüz gibi bu itirazların hiçbirinin bizim açtığımız bugünkü yolla bir ilişkisi yok" diye konuştu.

"ODTÜ'NÜN TEK HAKKI VAR: AĞAÇ BEDELİNİ ALMAK"

ODTÜ'nün bu süreçteki tek yasal hakkının yol üzerindeki enkaz veya ağaçların bedelini talep etmek olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

"Orada 2300 ağaç ve çalı grubu olduğunu basına bizzat Rektörlük açıkladı. Onların açıklamış olduğu ağaçların cinsi ne ise biz hiç tartışmadık. Biz diyebilirdik ki 2300 ağaç almadık. Sırf kavga çıkmasın, itilaf çıkmasın diye itiraz etmedik. O ağaçların her yıl belirlenen bir karşılığı vardır. O bedel ne ise onu alırız. Dışarıdan yeni ağaç alsan bu fiyata alamazsın, alman mümkün değil. Ama yasal olarak verebileceğimiz fiyat bellidir. Ben de dedim ki, '211 bin lira ödedik buraya ama ODTÜ bu fiyatları uygun bulmazsa fiyat konusunda da herhangi bir tartışma yapmayız. Netice itibariyle ODTÜ kamu müessesidir. Onlara istediği miktarda yasal sorumluluk olmayacak sınırda öderiz. Çünkü kavga istemiyoruz. Ne derlerse evet diyoruz."

Başkan Gökçek, ODTÜ Rektörlüğü'ne sundukları teklifi de tekrarlayarak, "Bir ağacı oradan kesip ya da söküyorsak, bazıları kesildi bazıları söküldü, 'Kaç tane ağaç sökersek söktüğümüz ağacın tam 10 katını istediğiniz yere dikelim. Yaşları da 10 yaş üstü olsun' dedik. Televizyonlarda en az 10 kez söyledim. Rektörün yüzüne de söyledim. Ama o istemiyor. Niye istemiyor onu da anlayabilmiş değilim" diye konuştu.

"ODTÜ REKTÖRÜ RESMEN KORKUYOR"

ODTÜ Rektörü'nün "Buraya 1980 yılından bu yana ağaç dikmiyoruz. Yol konusunda uzlaşı içindeyiz" demesine rağmen sonradan neden karşı çıktığına ilişkin de yorumlar yapan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

"Rektör niye karşı çıkıyor? Rektör resmen korkuyor. İçerideki marjinal gruplar ve militanlardan korkuyor. Sayın Başbakanın ODTÜ ziyareti sonrası çıkan olaylardan sonra gidip rektörü 'bize gerekli himayeyi yapmadın' diye taşladılar. Camını çerçevesini aşağıya indirdiler. Şu anda üniversite rektörü hem makamından hem canından korkuyor. Onun için ortalığı idare etmeye çalışıyor. Tek problem bu. Sayın Rektör kamunun katıldığı toplantılarda başka konuşuyor, öbür tarafta başka konuşuyor. Her yerde aynı lafı söylesin. Benle bir sefer diyalog kurma ihtiyacı hissetmedi. Beni bir defa telefonla aramadı. Rektörlerle Ankara'da sık sık toplantı yapıyorum. Katılmayan iki rektörden birisi maalesef ODTÜ rektörü. Bunlar kendisini ilgilendirir, beni ilgilendirmez. Keşke arasa, daha iyi bir diyalog kurma imkanı olur. Her zaman bir araya gelip, medeni olarak bu konuları konuşabiliriz."

"GEZİNİN YÜZDE YÜZ DEVAMI"

ODTÜ'lülerin yol için açılan araziye fidan dikimi için şenlikler düzenlediğinin anımsatılması üzerine ise Başkan Gökçek, yaşananları "Gezinin yüzde yüz devamı" olarak nitelendirerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"O fidanlar küçük küçük. Onların yetişmesi için 30 yıl lazım. Ben diyorum ki 2300 tane ağaç ve makiyi kaldırdık. Ben o makiyi de ağaç kabul ediyorum. 10 yaşında 12 yaşında 23 bin ağaç göndereyim, ODTÜ'nün istediğiniz yerine dikin. Bu sözüm yine baki yine baki. 1'e 10'a ağaç teklif edilecek. 'Hayır ben bunu kabul etmem'. Ağaçsa ağaç veriyorum. Ama amaç ne yol yapılması ne ağaç kesilmesi. Hani diyor ya Mehmet Ali Alabora, aynı iş. 'Arkadaş sen bu meselenin ağaç olmadığını hala anlamadın mı?' Ağaç değil mesele, mesele kavga. Ben ortalığı karıştıracağım. Şu anda yurt dışından gerek Avrupa gerek Suriye'den marjinal gruplar tahrik ediliyor. Türkiye'nin karıştırılması için talimat veriliyor. Gezinin yüzde yüz devamı. Bu marjinal gruplar Türkiye'yi karıştırmak istiyor. Şu anda Esed'in askerleri olarak yapıyor bunları çoğu. Kendilerine de alevi süsü veriyorlar. Alevilik ile hiçbir alakası yok. Alevi vatandaşlarımız bunları kınıyorlar. Birçoğu ile konuşuyorum, bizim başımızın tacı, ama ateist olan belli marjinal gruplar Alevilik maskesi ile biz beşerin askeriyiz diye Türkiye'yi karıştırmak için gayret sarf ediyor. Avrupa'da bir ülke de daima bunları kaşıyor ve bu marjinal gruplar CHP'li marjinal gruplar ile de birleşerek devamlı olarak ortalığı karıştırıyorlar. Olan biten bu."

"GECE ÇALIŞMASI EN RAHAT ÇALIŞMADIR"

Yol inşaatının gece yapılmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Başkan Gökçek, gece çalışmasının daha kolay olduğunu vurguladı. Ağaçların seralara nakliyesi için en az 250 kamyonun çalıştığını belirten Başkan Gökçek, "Gece çalışması en rahat çalışmadır. Yoksa bu kadar kamyon nereden gelecek nereye gidecek" dedi. Çalışmaların olayları önlemek amacıyla da bayram tatiline denk getirildiğini söyleyen Başkan Gökçek, "Tatilde değil de sonrasında yapmamızı isteyen, niye istiyor? 'Ben daha iyi kavga ederim' diyor. 'Bayramda ben yırtındım, toplaya toplaya 40 kişi topladım. Sen niye bu kadar adamı toplattın. Halbuki ben 5 bin kişi toplayacaktım. Senin üzerine taşları atacaktım, havai fişekleri patlatacaktım, üzerine saldıracaktım, ortalığı yakacaktım yıkacaktım. Sen buna niye müsaade etmedin' diyor. İşte bunun için müsaade etmedik. 'Arkadaşlara uygun bir zamanda yaparsınız' demiştik. Arkadaşlar da o günü uygun görmüşler, girmişler. Eninde sonunda girmeye zaten kararlıydık da…" diye konuştu.

"DOP ALANINA AVM YAPILAMAZ"

Yolun çevresine rant tesisleri kurulacağı iddialarına da sert yanıt veren Başkan Gökçek, "Bunu söylemek için sizin zır cahil olmanız lazım. DOP alanına siz ne AVM yaptırabilirsiniz ne konut yaptırabilirsiniz, ne de iş yeri yaptırabilirsiniz. Yasal olarak böyle bir şey yok. 'Plaza dikecekmişiz' Dikelim de yola nasıl dikeceğim. Ankara Büyükşehir Belediyesinin orada arsası yok ki? 1991 yılında planı Karayalçın yapmış, rant için mi yapmış?" açıklamasını yaptı.

"BU YOL YA AÇILACAK YA AÇILACAK"

Başkan Gökçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında açık ve net bir tavır ortaya koyduğunu da anımsatarak, "Hükümet olarak, belediye olarak irademiz kesin. Ne olursa olsun bu yol ya açılacak ya açılacak. Biz Ankara için çalışıyoruz, Ankara halkı için çalışıyoruz" diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in "AK Parti'nin yıktığı camileri açıklayacağım" iddialarının sorulması üzerine de Başkan Gökçek, "Biz çok cami yıktık. Kuzey Ankara'da 13 cami vardı. 2'si hariç diğerleri salaş eskimiş camilerdi. Burada camileri yıktık, hatta sadece minareleri bıraktık ki sonradan yenilerini yaparken, 'İrtica hortladı, bir sürü cami yaptılar' demesinler diye. Şimdi yenilerini yapıyoruz. Bir kısmı bitti. Hatta oraya muhteşem yeni bir cami yapıyoruz ki İstanbul'un Osmanlıdan kalan camileri gibi Ankara'ya renk katacak" dedi.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

Programda, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında yaptığı açıklamalara da yanıt veren Başkan Gökçek, şöyle konuştu

"Birincisi diyor ki, 'Yeteneğiniz yok ki ODTÜ'yü kazanasınız'. ODTÜ'de okuyan öğrencilerin büyük ekseriyeti benimle aynı fikirde. Öğrenci temsilcilerine bakın. O çocukların ideolojik yapılarına bakın, ODTÜ hakkında öyle karar verin. ODTÜ'nün öğretim görevlileri içinde eski Marksist grup var. Onlar öğretim görevlisi gruplarına hakim. 26 bin kişilik ODTÜ'nün içindeki marjinal gruplar ise taş çatlasa 250 kişi. Gelenlerin çoğu dışarıdan geliyor… Onlar da anarşi konusunda yetenekliler. Ona itirazım yok. Anarşiye yardım konusunda da CHP'li milletvekilleri yetenekliler."

Kılıçdaroğlu'nun "kaba kuvvet kullanıldı" iddialarına ise Başkan Gökçek, ellerinde taşlarla çalışmalara müdahale eden CHP'li milletvekillerinin fotoğrafları ile yanıt verdi. Belediye işçilerinin ağır yaralar aldığını açıklayan Başkan Gökçek, kanlar içindeki çalışanların fotoğraflarını gösterdi.

OTOBÜS SEFERLERİNİN DURDURULMASI

EGO'nun ODTÜ'ye otobüs seferlerini durdurmasına ilişkin de çarpıcı açıklamalar yapan Başkan Gökçek, ODTÜ Rektörlüğü'ne bir yazı yazdıklarını ve Rektörlüğün "otobüslerin güvenliğini sağlaması ve herhangi bir zararın bedelini ödemesi" şartlarını kabul etmesi halinde seferlerin yeniden başlayabileceğini vurguladı.

ODTÜ içindeki yolların Büyükşehir Belediyesi sorumluğunda bulunmadığını anımsatan Başkan Gökçek, "Bizim yolumuz üniversitenin kapısında biter. Kampus içindeki yerlere rektörlük izni olmadan giremeyiz ve girmek zorunda da değiliz. Ama ihtiyaç var. İhtiyaç olduğu için, rica ettikleri için 26 bin öğrenciye hizmet etmek için normalde otobüs veriyoruz" dedi.

Olaylarda 3 otobüsün nasıl tahrip edildiğini fotoğraflarla gösteren Başkan Gökçek, "Biz seferleri mecburen kestik, ODTÜ'nün içine göndermedik. Mimarlar Odası hiç utanmadan sıkılmadan gitmiş mahkemeye otobüslerin tekrar girmesi için dilekçe veriyor. Otobüsler oraya girecekmiş. 3 otobüs yerine 30 otobüsü mü tahrip edeceksin" diye konuştu.

Mağdur olan ODTÜ'lü öğrencilere de seslenen Başkan Gökçek, şöyle konuştu:

"Gitsinler o marjinal grupların yakasına yapışıp, suratlarına tükürsünler. 'Siz bizim ulaşım hakkımızı nasıl engelliyorsunuz' desinler. Hem otobüsü tahrip edeceksin, hem de sonra gelip 'arkadaş ben otobüs istiyorum' diyeceksin. Bu milletin malı, Ankara'nın malı. Ankara'nın malını niye tahrip ediyorsun. CHP'li milletvekili sen niye bunu savunuyorsun?"

İLÇE İLÇE SON ANKET SONUÇLARI

Güncel politikaya ilişkin de soruları yanıtlayan Başkan Gökçek, Ankara'da son yaptırdığı anket sonuçlarını da açıkladı. Henüz sadece aday adayı olduğunu tekrarlayan Başkan Gökçek, "Allahın izniyle şimdiye kadarki en yüksek oylara sahibiz" dedi.

AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı oylarının adayı kim olursa olsun kararsızlar dağılmadan yüzde 50.02, kararsızlar dağıldıktan sonra yüzde 55.32 olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediye Başkanlığı bazında 45 bin 481 kişiyle yapılan son anket sonucunun, ilçe ilçe oy oranlarını şöyle açıkladı:

"Çankaya 31.46, Keçiören 61.56, Yenimahalle 48.71, Mamak 50.91, Sincan 74.24, Etimesgut 52.58, Altındağ 68.9, Gölbaşı 63.8, Pursaklar 77.33, Polatlı 71.27, Çubuk 79.22, Elmadağ 59.96, Kazan 69.07, Beypazarı 76.65, Şereflikoçhisar 67.41, Akyurt 68.46, Nallıhan 64.39, Kızılcahamam 67.24, Haymana 68.97, Ayaş 62.41, Bala 56.38, Kalecik 64.29, Güdül 54.55, Çamlıdere 76.08, Evren 76.47"

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayının çok büyük ihtimalle Muharrem İnce olacağını da vurgulayan Başkan Gökçek, "Aylin (Nazlıaka) de aday olmak istiyor. Ancak trilyonda bir ihtimal yok. Aday yapmazlar. Sağa gidiyor koşuyor, sola gidiyor koşuyor. Bu kadar hareketli bir bayan milletvekili görmedim" dedi. (BC - - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aylin Nazlıaka Melih Gökçek Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title