Haberler

Gine'de cumhurbaşkanı seçiminde bazı bölgelerden ilk sonuçlar geldi

Güncelleme:

Gine'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimine ilişkin olarak bazı bölgelerden ilk sonuçlar geldi.

Gine'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimine ilişkin olarak bazı bölgelerden ilk sonuçlar geldi. Kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Alpha Conde 4 bölgede rakiplerini geride bıraktı.

Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI), 18 Ekim'de gerçekleştirilen seçimin Kaloum, Boffa, Matoto ve Matam bölgelerinden gelen ilk geçici sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre, Cumhurbaşkanı Conde, Matoto'da oyların yüzde 49'unu, Kaloum'da yüzde 51'ini, Boffa'da yüzde 56'sını ve Matam'da yüzde 51'ini alarak bu bölgelerde ilk sıraya yerleşti.

Conde'nin en yakın rakibi Cellou Dalein Diallo da Matoto'da yüzde 40, Kaloum'da yüzde 36, Boffa'da yüzde 29 ve Matam'da yüzde 37 oy aldı.

CENI'nin, seçim sonuçlarını bölge bölge açıklamaya devam edeceği bildirildi.

Muhalefet lideri "zafer kazandığını" iddia etmişti

Gine Demokratik Güçleri Birliğinin (UFDG) adayı Diallo, seçimden sonraki gün yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan sonuçlara göre ilk turdan zaferle çıktığını ifade etmişti.

UFDG de kendilerine ulaşan sonuçlara göre hareket edileceğini, CENI ya da Anayasa Mahkemesinin açıklamalarının beklenmeyeceğini bildirmişti.

Diallo'nun bu açıklaması, CENI ve Conde'nin partisi Halkın Yürüyüşü Partisi tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Diallo evinde hapsoldu

Diallo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, evinin bulunduğu bölgedeki tüm yolların güvenlik güçleri tarafından kapatıldığını ve "evinde kıpırdayamaz halde" beklediğini belirtti.

"Conde'nin sandıktaki sonuçla yüzleşmek yerine zor kullandığını" ifade eden Diallo, zaferini barışçıl şekilde kutlayan destekçilerine açılan ateş sonucu 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını kaydetti.

İkinci tur 24 Kasım'da

Diallo, Conde karşısında 2010 ve 2015'te de aday olmuş ancak seçilememişti.

Ülkede, hiçbir adayın ilk turda yeterli oy oranına ulaşamayacağı tahmin ediliyor. Bu durumda ikinci tura Conde ve Diallo dışında Ekonomist ve Demokratik Umut Partisinin lideri Ousmane Kaba ve Çalışma Yoluyla Vatandaş Hareketi Partisinin lideri Makale Traore'nin de kalması bekleniyor.

İlk turda 12 adayın yarıştığı seçimde, gerekmesi halinde ikinci tur, 24 Kasım'da yapılacak.

Üçüncü dönem adaylık tartışmaları

Ülkenin 1958'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010'da 5 yıllığına seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Cumhurbaşkanının en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildiği ülkede, ikinci dönemi aralıkta sona erecek 82 yaşındaki Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan sağlayacak anayasa değişikliği referandumu, 22 Mart'ta yapılmıştı.

Conde'nin 3'üncü dönem adaylığı, o tarihten bu yana ülkenin en çok tartışılan gündem maddesi olmuştu.

Muhalefet, Conde'nin adaylığını yasa dışı ilan etmiş, birçok sokak gösterisi düzenlenmişti.

Muhalif hareket Anayasanın Korunması Ulusal Cephesi, Ekim 2019'dan bu yana Conde karşıtı gösterilerde 90 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Mamadou Diallo Gine Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500

Yorumlar (1)

Yüce Arda ipek:

Iyi günler ben yaklaşık 10 senedir Guinee başkenti Conakry de yaşamaktayım. Öncelikle şunu düzeltmek ıstiyorum; Alpha Conde 92 yaşında 82 değil. Seçimler 18 inde yapıldı ve o günden bu yana Diallo taraftarı 10 larca genç silahlı devlet güçleri tarafından öldürüldü ve şuan hâlâ banliyölerde muhalif eylemler devam etmekte Conakry şehir merkezine giriş ve çıkışlar kapalı. Benim gibi burada yaşayan yabancı arkadaşlar ve yerlilerde dahil işyerlerimizi 18 inden beri açamıyoruz, ayrıca banliyö da evi olanlar şehir merkezine geçememektedir. Bu yüzden de bütün ticari faaliyetler durmuş halde. Son aldığımız habere göre bu akşam Başkan Alpha Conde seçimleri kendinin kazandığını ilan edecekmiş. Bu durumda olayların dahada artacağını ve sokak eylemlerinin neticesinde ölü ve yarali sayısının artacağının haberlerini alıyoruz. Ayrıca işyerleri kapalı olduğu için ekmek dahil gıda maddesi temininde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Saygılarımla Y.Arda ipek

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title