Haberler

Gazetecilerin Yıpranma Hakkının Kaldırılması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Fiili Hizmet Zammı Kapsamına Çalışma Ortamları Gereği 7 Saatten Fazla Çalışamayacak Olanları Aldıklarını Belirterek, Teknolojinin Gelişmesi Sonucunda Risk Oluşturmayan Mesleklerin İse Kapsam Dışına Çıkarıldığını Bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, fiili hizmet zammı kapsamına çalışma ortamları gereği 7 saatten fazla çalışamayacak olanları aldıklarını belirterek, teknolojinin gelişmesi sonucunda risk oluşturmayan mesleklerin ise kapsam dışına çıkarıldığını bildirdi. Çelik, gazetecilerin yeniden kapsam içine alınmasını isteyen muhalefete, "Basın mensuplarına da, milletvekillerine de söylüyorum. Burada bir ilkeli kural getirirseniz, bu kapsamı genişletebiliriz. Makul ve mantıklı bir açılım getirilmesi gerekiyor" karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor. Tasarının 1. bölümünün görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, 25. madde üzerinde verdikleri önergelerle basın mensuplarının ve bazı meslek gruplarının yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı kapsamına alınmasını istediler. Önergelerin görüşmelerini parlamento muhabirleri de basın locasından izledi. Verilen önergeler Genel Kurul'da reddedilirken, eleştirileri cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, yıpranma hakkının en yoğun tartışılan konulardan biri olduğuna işaret etti. Ellerinde 3 yönetmelik bulunduğunu belirten Çelik, bunlardan birinin ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği, diğerinin 7 saatten daha az çalışılması gereken işlerle ilgili yönetmelik, üçüncüsünün ise kadın ve genç işçilerin çalıştırılamayacağı işler yönetmeliği olduğunu kaydetti. Ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğinde bir alt tebliğ bulunduğunu, burada ilgili işlerle ilgili risk gruplarının yer aldığını belirten Çelik, bunların 5 gruptan oluştuğunu söyledi. Çelik, "Biz fiili hizmet zammı kapsamına girecek olan grupları 5. risk grubu olarak değerlendirdik ve en ağır risk grubunda olan meslekleri fiili hizmet zammı kapsamına aldık. Bugün mevcut mevzuatta gazeteciler, gemi adamları, gemi ateşçileri, gemi kömürcüleri, uçucu personel, veterinerler, TRT çalışanları, Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası çalışanları gibi sıralayacağımız meslekler fiili hizmet zammı kapsamında.

Olmayanlar hangileri? Siyaset yapıyoruz, sorumlu bir noktadayız. Bir düzenleme yaparken bir ölçünüz olmalı. Eğer ölçüsüzlük hakim olacaksa, kişisel olarak bana soruyorsanız herkes fiili hizmet zammı kapsamına girsin. 70 milyon fiili hizmet zammından istifade etsin. Böylesine bireysel bir yaklaşım ne derece doğrudur, takdirinize bırakıyorum" şeklinde konuştu.

Mevcut yasaya göre kurşun ve arsenik işlerinde çalışanların fiili hizmet zammı kapsamında olmadığını kaydeden Çelik, cam fabrikalarında, atölyelerinde, 60 derece ateşin karşısında çalışanların, civa üretiminde, çimento fabrikalarında, kot fabrikalarında, termik santrallerde kazan dairelerinde, kül ve kömür dairelerinde çalışanların, asit üretimi yapanların, su altında basınç altında çalışanların bu kapsamda bulunmadığına dikkat çekti. Geçmiş dönemlerde çok ciddi politik müdahalelerle illere, bölgelere dönük, o yöredeki iş kolları, meslek kolları ile ilgili siyasi tercihler neticesinde bazı mesleklerin fiili hizmet zammı kapsamına girdiğini anlatan Çelik, bunun bir kurala oturtulması gerektiğini belirtti. Çelik, "Cam fabrikasında çalışanlar bu kapsama girmiyor. Bizzat 60-70 derece ateşin karşısında çalışmak zorunda olanlar, bu iş dolayısıyla ömründen bir şey alıp götürenler, 7 saatlik çalışma süresini çalışamayacak bir meslekle karşı karşıya olan vatandaşlarımızı kapsam altına alıyoruz. Teknolojilin gelişmesi neticesinde risk oluşturmayan meslekleri ise kapsam dışına çıkarıyoruz. Daha süremiz var. Basın mensuplarına da, milletvekillerine de söylüyorum. Burada bir ilkeli kural getirirseniz bu kapsamı genişletebiliriz. Makul ve mantıklı bir açılım getirilmesi gerekiyor" dedi.

(OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

26 Ocak hangi burç? 26 Ocak'ta doğanlar hangi burç oluyor? 26 Ocak tarihi hangi burç olur? Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title