Haberler

Eskişehir-Topraksız Tarımla 1 Kilo Tohumdan 8-9 Kilo Ot Üret

'hasılmatik'e Tanıtım

'HASILMATİK'E TANITIM

PATENTİ Avustralyalı bir firmaya ait olan mevsim koşullarına bağlı olmadan topraksız tarım teknolojisiyle yılın 12 ayı yeşil çim üretebilen 'Hasılmatik' adı verilen makina Eskişehir'de yapıldı.

Eskişehir'deki Teksan Sanayi Sitesi'nde bulunan 'Berka Tarım Limited Şirketi' tarafından seri üretime başlanılan 'Hasılmatik' tanıtıldı. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Kamil Atıcı, 'Hasılmatik' sayesinde mevsim koşullarına bağlı olmadan, topraksız tarım teknolojisiyle yılın 12 ayı yeşil çim üretebildiklerini söyledi. Makinanın Avrupa'da ilk kez Eskişehir'de üretildiğini belirten Atıcı şu bilgileri verdi:

"Topraksız tarım teknolojisiyle 1 kilo kuru arpa, buğday ya da çavdar tohumunu 6 günde 8- 9 kilo arpa çimine dönüştürerek yem, su ve enerji maliyetlerinden en az yüzde 60 tasarruf sağlayan 'Hasılmatik', şirketimiz tarafından uluslararası patentiyle ilk defa Eskişehir'de imal edildi. Su ve elektrik tüketimi çok düşük olan ve hiçbir kimyasal ilaç gerektirmeyen Hasılmatik çevre ve tüketici dostu bir teknolojidir. Fakat en önemli özelliği yem maliyetlerini en az yüzde 60 oranında azaltarak hayvancılığı çok karlı hale getiriyor olmasıdır. Makina 1 yıl içerisinde kendisini amorti etmektedir. Tamamen hijyenik ortamda, topraksız, gübresiz, ilaçsız ve çevreci metotla, alternatif bitkisel üretim yapılabilmektedir. Klimatik ortamda 6 gün gibi sürede üretimi yaparak 7'inci günden itibaren son derece besin değeri yüksek hayvansal kaba yemi üretmek mümkündür. Arpa dışında buğday ve çavdar gibi serin bitki üretimleri de yapılabilmektedir. Makinenin amacı hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yemi minimum maliyetle maksimum değerli ve besleyici kaba yemi sürekli ve sürdürülebilir hale getirmektir."

Toplantıya katılan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, Türkiye koşullarında bu makinanın kaba yem üretiminde önemli boşluğu dolduracağını söyledi. Prof.Dr. Baytekin, Türkiye'nin su kaynakları yönünden gerçekte fakir bir ülke olduğunu, su kaynaklarının da sınırlı olduğunu anlatırken şöyle dedi:

"Hayvan beslemede 2 önemli ürün yonca ve mısır yetiştiriciliği son derece zor. Güneydoğu'da hayvancılık iyi durumda. Ancak bu bölge de 7-8 ay kar altında kalıyor. Bu dönemde hayvanlara taze, yeşil yem temin etmek neredeyse imkansız. Böyle bir durumda Türkiye hayvancılığının kaba yem sorunun çözmede ve hayvancılık maliyetlerini daha aşağı düşürmede bu makina önemli kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Makinanın testlerini yaptık. 1 kilo arpadan çimlenmiş, hayvanlar tarafından kökleri dahi yenebilen 8-12 kilo ot elde ediliyor. 600-650 kilo canlı ağırlığa sahip bir hayvan 25 litre süt veriyorsa günde 20-30 kilo arasında yeşil ot yemesi gerekiyor. Böyle bir durumda 3 kilo arpa ile biz 1 ineğin yeşil ot ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyoruz. Bir süt sığırının makine ile yeşil ot ihtiyacını karşılamak için 1 TL masrafımız oluyor. Makine hayvan başına günlük olarak 5-7 arasında maliyetinin düşmesini sağlıyor."

Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Kamil Atıcı, makinanın 3 metre boyunda 6 metre eninde olduğunu 45 bin TL'ye satışa sunduklarını söyledi. Atıcı, 70-80 adet sığırı olan çiftliklerin bir yıl içerisinde aldıkları makineyi amorti edebileceğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title