Haberler

Eski Van Yyü Rektörü Aşkın'ın Davası

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın Dava Dosyası, Son Soruşturma İzni İçin Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) Gönderildi.

Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın dava dosyası, son soruşturma izni için Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) gönderildi.

Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile yeni Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın da aralarında bulunduğu bazı üniversite görevlileri hakkında, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik" iddiasıyla açılan davanın dosyasının YÖK'e gönderilmesi kararı alındı.

5 Nisan 2005 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında bugün Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına eski YYÜ'nün Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, yeni Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan, eski rektör yardımcılarından Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Rektörlük Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran ve İspanyol Expansion Firması'nın Türkiye temsilcisi Mehmet Ümit Ayral

katılırken, üniversitenin Özel Güvenlik Birimi Müdürü Saffet Kara ve YYÜ Yazı İşleri Müdürlüğü Bilgisayar İşletmeni Bilent Şahin katılmadı.

Mahkemenin başkanlığını Zekeriya Erdoğan yaparken, üye olarak Cihan Kahraman ve Ümit Şahin görev aldı. İddia makamı adına Van C.Başsavcısı Yahya Akçadırcı'nın görevlendirdiği Cumhuriyet Savcısı Murat Büte'nin hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme heyeti değişikliğinden dolayı tüm tutanaklar okundu. Sanıkların yanı sıra 18 müdahilin de dinlendiği duruşmada, iddia makamı Cumhuriyet Savcısı Murat Büte, hazırladığı 9 sayfalık mütalaasını okuduktan sonra yazılı olarak mahkeme heyetine sundu. Büte, 2547 Sayılı

Kanun'un 53/5 maddesinin 'Değişik statüdeki kişilerin birlikte suç işlemeleri halinde soruşturma usulü ve yetkili yargılama mercii görev itibarıyla üst dereceye göre tayin olunur' hükmüne atıfta bulunarak, "Sanıklar Mehmet Ümit Ayral ve Saffet Kara dışındaki diğer sanıklar, sanık Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın soruşturma ve kavuşturma usulüne tabidir. Sanıklar Ayral ve Kara'nın dışındaki sanıkların yapılan yargılamadan sanık savunmaları, müdahil beyanları, tanık anlatımları, bilirkişi raporları, dilekçeler, arama

ve el koyma tutanakları ile nüfus ve sabıka kayıtları gibi toplanan bütün delillerin birlikte değerlendirilmesinden ve tekmil dosya münderecatından anlaşıldığı gibi sanıklar Ayral ve Kara hakkında genel hükümlere göre yargılanmasının devamına, diğer bütün sanıklar hakkında mezkur suçlardan dolayı açılan kamu davasının muhakemesinin CMK'nın 223/8 maddesi mucibince son soruşturma açılması kararının alınması şartının gerçekleşmesini beklemek üzere duruşmasına karar vermesi kamu adına mütalaa olunur"

ifadelerini kaydetti.

Sanık avukatları da değişik statüdeki kişilerin birlikte suç işlemesi halinde yüksek dereceli memura tabi olacakları, bu nedenle müvekkilleri Ayral ve Kara'nın da aynı soruşturma usulüne tabi olduğunu belirterek, dosyanın YÖK'e gönderilmesi talebinde bulundu.

Sabah saatlerinde başlayan duruşmaya 2 saat ara veren mahkeme heyeti, öğleden sonra gerçekleştirdiği oturumda sanık Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın suç tarihi itibarıyla YYÜ rektörü olduğu için 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 53/2 ve 3 maddeleri gereğince soruşturmasının YÖK iznine tabi olduğunu ve Prof. Dr. Aşkın dışındaki diğer sanıkların da yasanın 53/5 maddesi gereğince "değişik statüdeki kişilerin birlikte suç işlemeleri halinde soruşturma usulü ve yetkili yargılama mercii görev itibarıyla üst

dereceliye göre olunur" ilkesi gereği, üzere son soruşturma izni verilip verilemeyeceği konusunda gereğinin takdir ve ifası için dosyanın Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderilmesine, soruşturma izni verilmesi durumunda yargılanmaya devam olunabilmesi için dosyanın tekrar Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliği ile karar verdi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Mayıs 2007 tarihinde görülen davanın duruşmasında, bütün sanık ve suçlar için görevsizlik kararını vererek dosyayı Van 1. Ağrı Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

(ŞA-MET-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title