Haberler

Erzurum'da Yerel Yönetimler

Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, Görevine Seçilişinin Üçüncü Yılını Değerlendirdi.

Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, görevine seçilişinin üçüncü yılını değerlendirdi.

“Belediyecilik çok yaygın bir hizmet alanına sahiptir. Bu sebeple belli imkanlarla bu geniş şümullü hizmetleri eksiksiz olarak yürütmek cidden zor ve maharet isteyen bir iştir” diyen Birdal, belediyeciliğin kapsam ve mahiyet olarak çok dağınıklık ve çeşitlilik arz eden, günlük hayatı tanzim eden hizmetler olduğunu belirtti.

Birdal, “Şehrin bütün yükü belediyelerin omzundadır. Temizlikten, imardan tutunuz asfalt, yeşillendirme, yoksul ailelere yardım çalışmalarına kadar bir dizi hizmet bu kuruluşların her gün ve hatta her an yüz yüze olduğu meselelerdir. Velhasıl şehirde ne ihtiyaç varsa belediye orada olmak zorundadır” dedi.

Görevi aldıkları ilk günden itibaren öncellikle başkanlığını yaptığı kurumu kurum haline getirmekle işe başladıklarını ifade eden Birdal, belediyenin ismini Palandöken olarak değiştirdiklerini ve bu isminde herkes tarafından kabul gören bir isim olarak ortaya çıktığını söyledi.

Birdal şunları söyledi: “Belediyemizin şantiyesini yeniden işler hale getirdik. Belediyemizin atölyesi de aynı durumdaydı. Hem fen işleri şantiyesini hem de atölyemizi işler hale getirdik. Karoyu, bordürü kendimiz üretmeye başladık. Atölyemizde çalışır hale gelmiş oldu. Yine hepinizin bildiği gibi Yenişehir imar karmaşası haline gelmiş. Üç yıldır beldenin imarını düzeltemeye çalışıyoruz. İmarı darmadağın, şantiyeleri iflas etmiş, atölyeleri çalışmaz hale gelmiş bir belediye ile karşılaştık. Kollarımızı sıvayarak hemen işe koyulduk. İmar çalışmalarımıza adaleti, hakkaniyeti ve kanunları kattık. İmar hareketlerinde iki yıl içerisinde bir santim bile hata yapmadık. Bugüne kadar imarda yapılan haksız uygulamaları, adaletsiz imar hareketlerini düzenlemekle uğraştık. Ama çok şükür şu an itibariyle pırıl pırıl bir imar dairesi oluşturduk.”

Birdal, ekip çalışmasına önem verdiğini. başarının sırrının işinde ehil olan insanların bir araya gelerek ekip oluşturmaktan ve istişare geleneğini benimsemekten geçtiğini belirtti

BELEDİYE ÇALIŞMALARI

Üç yılda 93 bin ton asfalt döküldüğünü, 42 bin metrekare karo kaplama yapıldığını. 93 bin metre de beton bordur diziminin gerçekleştirildiğini ifade eden Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediye olarak üç yılda yaklaşık 150 kilometre asfalt dökmüş olduk. Hizmet anlayışımız, hemşehrilerimizin belediyecilik hizmetlerinden en süratli ve eşit şekilde yararlandırılması esasına dayanmaktadır. Kayakyolu, Yıldızkent, Yenişehir, Abdurrahmangazi, Ertuğrulgazi, Maksutefendi, Palandöken, Köşk, Şehit İsmail Aksu ve Kazım Yurdalan mahallelerimizin büyük bölümünde asfaltlanmamış yer bırakmadık. Birkaç mahallede ise asfalt çalışmalarımızın yaklaşık yüzde 80'lik kısmını tamamlamış bulunuyoruz”

Birdal, yeşil alan çalışmalarının önemli olduğunu, bu anlayış içerisinde belde sınırları içerisinde bulunan 60 adet parkın bakım ve onarımlarını elden geçirdiklerini, üç yıl içerisinde 25 bin adet çeşitli türde ağaç dikimini gerçekleştirdiklerini, bugüne kadar denenmemiş çınar, ıhlamur, ardıç, at kestanesi, ak ve mavi ladin gibi ağaç türlerini denediklerini ve sonuç aldıklarını söyledi.

Üç yılda 11 yeni park yaptıklarını, bu parkların beldeye ciddi nefes aldıran yeşil alanlar olduğunu, bu sezon ise beş parkı daha yeniden yaparak halkımızın kullanımına açacaklarını bildiren Birdal, 120 bin adet çeşitli türde çiçek diktiklerini, 15 ton da çim tohumu kullandıklarını anlattı. Birdal, şunları kaydetti: “Ayrıca Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz bünyesinde modern bir sera oluşturduk. Bu sera vasıtasıyla artık çiçek ihtiyacımızı buradan karşılamış olacağız.

Aziziye Tabyası'nda da ciddi çalışmalarımız oldu. Harabeye dönen şehitliği yeniden yaptık. Aziz şehitlerimizin hatırasına yapılan bu şehitlik ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Ayrıca Belediyemiz adına da bir alanı yeşillendirdik ve ağaçlandırdık. Makine parkımızı genişlettik. İşçilerimizin ve çalışanlarımızın maaşlarını hiçbir ay aksatmadık. Temizliğe büyük bir önem veriyoruz. Bizim beldemizde 17 mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelerde her gün iki defa çöp topluyorduk. Katı atık projesi çerçevesinde tüm şehrin temizliği tek elden yapılmaktadır. Bizde yine takip etmekteyiz. Bildiğiniz gibi kış Erzurum'da ağır geçmektedir. Belediyeler kış aylarında kar ve buz temizleme çalışması yapmaktadır. Halkımızı kara, buza asla mahkum ettirmedik. “

Belediyelerin sadece asfalt döken, karo yapan kurumlar olmadığını kaydeden Başkan Birdal, şunları söyledi: “Birkaç yıl üst üste halk oyunları yarışmasında Türkiye birincisi olmuş bir bar ekibimiz var. Bu birincilik Türkiye'de Erzurum'un adını duyurması anlamında çok önemli buluyoruz. Türk halk oyunları, bağlama kursumuz ve Türk halk müziği kurslarımız devam ediyor. Tiyatro grubumuzda yılın çeşitli aylarında hazırladıkları oyunlarını sahneliyorlar. Microsoft la işbirliği yaparak bilgisayar kursu açtık. Biçki dikiş ve el sanatları kurslarımızda sürüyor. Palandöken Belediyesi olarak “kurtuluş şenlikleri” düzenledik. Halka ücretsiz olarak sunulan gecede ünlü ses sanatçıları ile çeşitli yörelerimizin Halk Oyunları ekipleri sahne aldı. Palandöken Belediyesi olarak Aziziye'den Çanakkale ve Kurtuluş savaşı olmak üzere, görevleri başında ve terörle mücadelede hayatını kaybeden aziz şehitlerimiz için Türkiye ve Dünya Birincisi hafızlar tarafından Kur'an ve mevlid okutturuldu.”

Başkan Birdal; belediye bünyesinde spor kulübü bulunduğunu hatırlatarak, şunları ifade etti:” Spor kulübümüz bünyesinde güreş ve boks birimlerini oluşturduk. Kayak kulübünü de kurduk. 2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları için sporcu yetiştirmeyi planlıyoruz. Futbol takımımızda başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. “

Belediye olarak her gün 250 aileye bin 200 ekmek yardımı yaptıklarını anlatan Başkan Birdal “Ramazan Ayları içerisinde 3 bin 500 aileye gıda, giyecek yardımı yaptık. Yine Ramazan Ayları boyunca yaklaşık 700 aileye iftar ve sahur yemeklerini verdik. Kendi araçlarımızla da belediyemize gelemeyen 250 ailenin de iftar ve sahur yemeklerini evlerine kadar götürdük.

Bize kadar gelen yoksul ailelerin elimizden geldiğince gücümüzün yettiğince isteklerini yerine getiriyoruz. Yoksul ailelerimize yakacak yardımı da yapıyoruz. “dedi.

Kentsel dönüşüm çerçevesinde çalışmalar başlatıldığını da ifade eden Birdal, şunları anlattı: “Bu uygulamaya Harput Mahallesi'nden başlamış bulunmaktayız. Beldemizin üst yol kısmında bulunan imar iskan evleri adı verilen yerlerde de bir çalışma yaptırmaktayız. Bu çalışmalarımız tamamlandığı taktirde imar iskan evleri yerine siteler şeklinde konutlar yapmayı amaçlamaktayız.

Yenişehir ile Yıldızkent'i birleştiren çalışmalarımız var. Bu çalışmalar içerisinde sportif tesisler, dinleme tesisleri, yeşil alanlar, eğitim ve kültür amaçlı tesisler, çocuklara yönelik tesisler yer alacak. Ayrıca, Çat yolunun Refüj düzenlemesi yapılacak ve vatandaşlarımızın daha rahat alışveriş yapmalarını sağlamak amacıyla kapalı pazar yerleri de yapıyoruz. Bu yaz sezonunda pazar yerimiz hizmete girmiş olacak.

Birdal, “Belediye Başkanı olarak ben ve belediyem vatandaşla, sivil toplum örgütleriyle, muhtarlarımızla, okul müdürlerimizle ve imamlarımızla iç içeyiz. Bizim belediyemizde “istişare” geleneği uygulanmaktadır. Bu çerçevede 17 mahalle ile Büyükşehir Yasası ile Belediyemize bağlı 9 köy muhtarımıza belediye olarak bilgisayar aldık. Muhtarlarımız bundan böyle bilgisayar nimetinden faydalanarak vatandaşa hizmeti daha kaliteli hizmet sunabilme imkanına kavuşmuş oldular. Vatandaştan asla kaçamadık ve kapımızı kilitlemedik. Çep telefonlarımız dahil diğer telefonlarımız sürekli açık oldu. Her gün onlarca vatandaşla görüşüyor yine o kadar vatandaşla da telefon görüşmesi yapıyorum. Kapımda açık. Benim makamım vatandaşın mekanıdır. Benim mekanım ise onların yanıdır. Bu anlayışı kendimize şiar edinmişiz. Elimizden geldiğince, gücümüzün yettiğince vatandaşın dertlerine çare olmaya çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

(İRT-İRT-Y)

29.03.2007 18:51 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title