Haberler

Erzurum'da Yerel Medya Sayfalarını Kararttı

Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına Yerel Gazetelerin Tepkisi Devam Ediyor.

Kamu İhale Yasası ile Kamu Sözleşmeleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına yerel gazetelerin tepkisi devam ediyor. Erzurum'da sivil toplum örgütleriyle yapılan ortak basın toplantısından sonra yerel gazeteler, bugün ilk ve son sayfalarını kararttı. İlk sayfalarında 'Yerel basın susarsa, Türkiye Susar' sloganına yer veren gazeteler, son sayfalarında ise yine siyah zeminde hazırlanan ortak bildiriye yer verdiler.

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan ortak bildiride hazırlanan kanun tasarısına tepki gösteren yerel gazeteler, şunları dile getirdiler:

"Milli mücadelenin kazanılmasında, demokrasimizin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan aynı zamanda Türk Basınının önemli bir bölümünü kapsayan ve Anadolu'nun nabzını tutan, Atatürk'ün deyimi ile "Milletin müşterek sesi" olan 'Yerel Basın' sıkıntılı günler yaşamaktadır. Hazırlanmakla olan ve komisyonlardan geçen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı bu şekliyle TBMM Genel Kuruluna indirildiği takdirde yerel basın kuruluşlarının büyük bir kısmı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak ve yaklaşık 10 bin kişi civarındaki basın emekçileri de işsiz kalacaktır. Ülkemizde 1300 yerel gazele yayınlanmakta ve bu gazetelerde 10 bin kişi çalışmaktadır. Yerel gazetelerin ilişki içinde olduğu yan sektörler düşünüldüğünde, (Matbaa, Kağıt, Film, Mürekkep...vs) yaşanabilecek olumsuzluklardan daha çok kişinin etkileneceği açıktır. 1870'li yıllara uzanan bir basın geleneğine sahip Erzurum, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bir kenttir.

Erzurum Kongresinin gerçekleştirilmesinde önemli bir görev üstlenen o günkü gazetecilerin misyonu da bu kentte meslektaşları tarafından sürdürülmektedir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı düzenlenen şekliyle TBMM Genel Kurulundan geçtiği takdirde, ekonomik göstergeleri çok da yüksek olmayan bu kentte bir de işsiz gazeteciler olacaktır.

Erzurum'da yayımlanan Yerel Gazeteler olarak Erzurum'un Sivil Toplum Kuruluşları ile , güç birliği yapıyor ve basınımızı olumsuz yönde etkileyecek, bir anlamda bu kuruluşlarımızın kapanmasına yol açacak ilgili tasarının yeniden gözden geçirilip, Yerel Basın aleyhine olacak düzenlemelerin yasa metninden çıkarılmasını talep etmekteyiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." Erzurum'da yerel gazetelerin tepkilerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, "Bu Kanun kapsamında (4734 sayılı Kanun) yapılan ihalelerde; ilan, ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler kısmen veya tamamen kurum tarafından oluşturulan Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden gerçekleştirilebilir" maddesinin yasa tasarısının özünü içeriyor. Kanun tasarısı bu şekliyle TBMM Genel Kuruluna indirildiği takdirde yerel basın kuruluşlarının büyük bir kısmı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak ve yaklaşık 10 bin kişi civarındaki basın emekçileri de işsiz kalacaktır.

Ülkemizde bin 300 yerel gazele yayınlanmakta ve bu gazetelerde 10 bin kişi çalışmaktadır. Yerel gazetelerin ilişki içinde olduğu yan sektörler düşünüldüğünde, (Matbaa, kağıt, film, mürekkep) yaşanabilecek olumsuzluklardan daha çok kişinin etkileneceği açıktır" dedi.

Hazırlanan kanun tasarısına yönelik görüşlerini dile getiren Özsoy, "Bu madde eskiden olduğu gibi 'yapılan ihalelerde; ilan, ihale süreciyle ilgili aşamalar ile her türlü bildirimler illerdeki 1-2 yerel gazetede yayınlanır, kısmen veya tamamen Kurum tarafından oluşturulan elektronik ortamda yayınlanabilir 'şeklinde olmalıdır.basınımızı olumsuz yönde etkileyecek, bir anlamda bu kuruluşlarımızın kapanmasına yol açacak ilgili tasarının yeniden gözden geçirilip, Yerel Basın aleyhine olacak düzenlemelerin yasa metninden çıkarılmasını talep etmekteyiz" dedi.

(ST-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title