Haberler

Eroğlu, Moskova'da Türk-Rus Nazım Severler İçin Türkülerini Söyledi

Nazım Hikmet Ran'ın 48'inci ölüm yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Moskova'da sahneye çıkan ses sanatçısı Musa Eroğlu, konser verdi.

Nazım Hikmet Ran'ın 48'inci ölüm yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında Moskova'da sahneye çıkan ses sanatçısı Musa Eroğlu, konser verdi.

Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) düzenlendiği geceye Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, şair Ataol Behramoğlu'nun yanı sıra çok sayıda Türk ve Rus Nazım sever katıldı. Konser öncesi gösterilen Nazım Hikmet belgeseli dikkat ile takip edilirken, RTİB tarafından basımı gerçekleştirilen ve ücretsiz dağıtılan Rusçaya çevrilmiş Nazım Hikmet kitabı büyük ilgi gördü. Gecenin açılış konuşmasını yapan RTİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Nazım Hikmet Anma Komitesi Başkanı işadamı Ali Galip Savaşır, "Hepimizin ortak paydası Nazım Hikmet sevgisi. O bizi bölmedi aksine birleştirdi" dedi. Ali Galip Savaşır söyle devam etti:

"Rusya'da uzun yıllar yaşamanın da etkisinden olmalı bu törenleri hüzünlü bir anlamda değil coşkulu bir bayram gibi kutluyoruz. Kutlamakta istiyoruz. Nazım, hayatı boyunca büyük acılar çekti. Büyük haksızlıklara uğradı. Ekmeğinden suyundan bile daha değerli bulduğu özgürlüğü vatandaşlığı elinden alındı ama yılmadı vatanına sırtını dönmedi. Vatan sevgisini hep göğsünde bir madalya gibi taşıdı. Bize düşen onu doğru anlamak onun kadar vatan sever olmak. Onun kadar özgürlük düşkünü olmak. Onun kadar mücadeleci olmak. Şiirlerinden mısralarından kendimize yollar çizmek ve bu yolda yürümek. Nazım ile ortak bir noktamız daha var elbette. Bizde onun gibi Moskova'nın havasını soluyoruz. Onun gezdiği sokaklarda geziyoruz. Onun konuştuğu dillerde konuşuyoruz ve onun mısralarına sinen görüşlerden alacağımız büyük dersler var. "

Ataol Behramoğlu da ilk kez 1971 yılında geldiği Moskova'ya, sonrasında sayısız kez daha geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu ziyaretlerimin çoğunda bizi Sovyetler döneminde Sovyet Yazarlar Birliği karşılardı. Sonra dünya değişti düzenler değişti biz Moskova'ya gene geliyoruz. Bu kez Rus-Türk İş adamları derneği temsilcileri bizi karşılamaya başladı. Fakat doğrusunu isterseniz günümüz Türkiye'si koşullarına bu çok daha fazla uygundur. Tabii ki Türkiye'de bütün ülkelerde olduğu gibi farklı toplumsal sınıflar var. Farklı meslek gurupları var. Bunların arasında elbette farklı çıkar ilişkileri var, çatışmalar var ve bu hep olacaktır. Ama bugün yaşanan koşullarda Türkiye'mizde bir avuç belki tırnak içinde söyleyeyim kimseyi de incitmek istemiyorum 'birkaç haramzade' dışında bütün ülkenin karşısında emperyalizm var. İşçisiyle köylüsüyle memuru ile esnafıyla, ticaret erbabı ile askeri ile sivili ile hangi dini inanca sahip olursa olsun bütün halkın karşısında emperyalizm var ve emperyalizmin Ortadoğu projesi var Türkiye üzerinde. Nedir yapılmak istenen ? Çok basit; gevşek dokulu parçalanmış kimliğini yitirmiş cumhuriyetinin değerlerini kaybetmiş, bağımsızlığını kaybetmiş böyle bir Ortadoğu ülkesi. Böyle Dubai karışımı, Dubai'ye benzer bir ülke. Onun için sevgili arkadaşlar Nazım Hikmet'e gerçekten layık olabilmek için onun duruşuna vatanseverliğine düşüncesine bütün bir millet olarak emperyalizmin bu çirkin tezgâhına karşı duracağız. "

Behramoğlu, konuşmasının sonunda ünlü şairin "Dörtnala gelip Uzak Asya'dan, Akdenize bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim" dizelerini okuması salondan büyük alkış aldı.

Gecede kısa bir konuşma yapan gazeteci-yazar Hıfzı Topuz ise, Nazım'ın hayatta kalan son dostlarından birisi olarak tanıtıldığını ve bunun kendisi için büyük bir övünç kaynağı olduğunu belirterek çok mutlu olduğunu söyledi. Topuz, "Gerçekten de Nazım ile günlerimiz beraber geçti. Beraber dolaştık, beraber yiyip içtik. Nazım'ın bütün düşüncelerini paylaşmaya kalktım. Nazım'ın arkadaşları benim arkadaşlarım oldu. Bir ara sayıyım dedim 15 kişi falan Nazım'ın en yakını idi, benimde en yakınım oldular. Onlardan Nazım'ı dinledim" dedi.

Geçen yıl Nazım Hikmet Vakfı üyeleri ile birlikte Küba'ya gittiklerini ve orada ona 'neden Nazım'ı yazmıyorsun?' diye sorduklarını söyleyen Hıfzı Topuz, "Dedim yüzden fazla kitap yazıldı Nazım hakkında ben ne yazacağım. 'Hani senin yaklaşımın başka olur' dediler ve soyundum yazmaya. Kitap iki hafta evvel bitti ve satışa çıktı. Ben böyle bir ilgi beklemiyordum. İki hafta içinde altı baskı yaptı ve devam ediyor. ve ben diyorum ki bu bana gösterilen ilgi değil bu Nazım'a gösterilen ilgi" diyerek Moskova'da Nazım Hikmet için bir araya gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Ses sanatçısı Musa Eroğlu, gece geç saatlere kadar sevilen türkülerini salondakilerin eşliğinde söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title