Haberler

Erdal İnönü'den Mustafa Sarıgül'e Taziye Ziyareti -Prof. Dr. İnönü: -"sayın Başbakan'ın Son Günlerde Söylediği Sözler, Laikliği Desteklediği İzlenimi Uyandırıyor. Umarım Gerçekte de Böyledir"

Prof. Dr. Erdal İnönü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Son Günlerde Söylediği Sözlerin, Laikliği Desteklediği İzlenimi Uyandırdığını, Bunun Gerçekte de Böyle Olmasını Umduğunu Söyledi.

Prof. Dr. Erdal İnönü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde söylediği sözlerin, laikliği desteklediği izlenimi uyandırdığını, bunun gerçekte de böyle olmasını umduğunu söyledi.

İnönü, geçen günlerde annesini kaybeden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e, Esentepe'deki belediye binasında başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdal İnönü, ''Sayın Başkan'a başsağlığı ziyareti için geldim. Annesini kaybetmişti. Rahmetler diliyorum. Ben artık siyasette değilim ama eski çalışma arkadaşım olduğu için kendisini ziyaret etmek istedim'' dedi.

İnönü, kendisini izlemeye gelen basın mensuplarına da teşekkür ederek, ''Bana sürpriz yaptınız. Uzun zamandır bu kadar kalabalık bir basın grubuyla karşı karşıya gelmemiştim. Üniversitede böyle bir şey yok tabii ki. Orada genelde tek başımayım. Tabii sizin yeriniz başka'' diye konuştu.

Bu arada Mustafa Sarıgül'ün, ''Ben de Genel Başkanıma çok teşekkür ediyorum'' diye söze başlaması üzerine İnönü, ''Genel Başkan demeyin artık canım, o çok eski hikaye'' diyerek araya girdi.

Sarıgül de ''Siz hep bizim onursal genel başkanımızsınız. Toplumdaki yeriniz son derece farklı. Vefat ve acılar son derece önemli. Annemin vefatı nedeniyle başkanımızın ziyareti acımı gerçekten biraz olsun hafifletti. Gelmesi gerekenler bir telefon bile açmadılar, ama kendisi çok yoğun olmasına ve sağlık sorunlarına rağmen buradalar'' dedi.

İnönü, Sarıgül'ün, ''Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli bir demokrasi dersi verdiniz. Bir gün benim de oy oranım düşerse sizi örnek alacağım. Lider olarak bu demokratik örneği bir tek siz verdiniz. Tarih sizi her zaman iyi şeylerle yazdı ama bu demokrasi dersiniz her zaman örnek alacağımız bir davranış'' şeklindeki sözleri üzerine, ''Benim demokrasi dersi vermek gibi bir şey aklımdan geçmedi, ama yeterince hizmet verdiğimi düşündüm, biraz da üniversitede çalışmak istedim. Ders vermek gibi bir iddiam yoktu. Üniversitede ders veriyorum, o ayrı mesele...'' şeklinde konuştu.

-SOLDA BİRLİK-

Solda birlik önerileri konusunda görüşleri ve bu konuda son zamanlarda kendisine bir teklif gelip gelmediği sorulan Erdal İnönü, ''Ben artık bu tartışmaların uzağındayım, üniversitedeyim. Eski arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyorlar, onlara başarılar diliyorum. Benim yapabileceğim bir şey yok. Öyle somut bir öneri gelmiş değil'' dedi.

İnönü, ''Solda ittifak yapılmalı mı'' şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

''Seçmen olarak beni ilgilendiren şey, seçim sandığına gittiğimde oy vereceğim aday tek olmalıdır. Birbirine benzer fikirler söyleyen ve benim sempati duyduğum fikirleri söyleyen birden fazla parti olabilir, ama birden fazla aday olursa o zaman ben zor durumda kalıyorum, hangisine oy vereceğimi bilemiyorum. Tabii oylar dağılıyor. O partiler bir ortak isim üzerinde anlaşmışlarsa, o zaman mesele yok. Birleşip birleşmemeleri başka mesele. O kendi bilecekleri bir şey. Seçmen olarak beni ilgilendiren şey karşımda tek aday olması, ki ben oyumu ona vereyim ve seçilmesine yardımcı olabileyim. Pratik tarafı olan bu. Böyle bir şey yaparlarsa iyi ederler. Seçimde ilerleme yolu böyle açılır diye düşünüyorum.''

-''LAİKLİK KARŞITI EĞİLİMLER ZATEN VARDI''-

İnönü, ''Cumhuriyet ve laikliğe yönelik saldırıların arttığını düşünüyor musunuz'' şeklindeki soruyu da şu yanıtı verdi:

''Laiklik karşıtı birtakım eğilimler zaten vardı. Şimdi daha nüfuz kazandılar, onu görüyoruz. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığının bazı önerilerinde, bazı davranışlarında eğitimde laiklikten uzaklaşma var. Bunlar çok yanlış şeyler. Laiklik, demokrasinin temel dayanaklarından, çağdaş uygarlıkta ilerlemenin temel araçlarından birisi. Ondan fedakarlık yapılamaz, bırakılamaz. Onu bırakırsak güçsüz kalırız. Uluslararası yarışta güçsüz kalırız. Bu açıdan çok önemli bir konudur. Laikliği hiçbir zaman bırakamayız, laiklikten uzaklaşamayız. Bunu herkes böyle bilmeli.''

''Başbakan Erdoğan'ın laiklikle ilgili sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine de Erdal İnönü, ''Muhakkak aktüel siyasetle ilgili konuşturmak istiyorsunuz. O konulara karışmıyorum biliyorsunuz. Sayın Başbakan'ın son günlerde söylediği sözler laikliği desteklediği izlenimi uyandırıyor, umarım gerçekte de böyledir'' dedi.

-''AVRUPA'DAKİ YERİMİZİ ALACAĞIZ''-

İnönü, AB ile ilgili hükümet politikalarını nasıl değerlendirdiği yönündeki bir soruyu da şöyle yanıtladı:

''Bu da güncel siyasetle ilgili bir soru. Bu kısmına girmek istemiyorum, ama Avrupa'ya gireceğimize inanıyorum. Çünkü bizim yerimiz Avrupa'dır. Hepimiz Batı Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde verilen eğitimle aynı eğitimi aldık. Onun için bizim doğal yerimiz Avrupa'nın içinde bir yerdir. Tabii AB ayrı bir örgüt. Oraya girmek için birtakım şartlar gerekiyor. Bunlar geçici şeylerdir. Eninde sonunda Avrupa'daki yerimizi alacağız. Bundan kuşkum yok. Hükümetin politikasına bir şey diyemem, o güncel siyaset olur.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title