Haberler

Elma Üreticilerinin Pazar Sıkıntısı

Akdeniz Bölgesi'nin Meyve Ambarı Olan Korkuteli İlçesi'nde Yetiştirilen Elma Alıcı Bulmadığı İçin İlçedeki 30'a Yakın Soğuk Hava Deposunda Bekliyor. İlçede Yüzlerce Ailenin Geçim Kaynağı Olan Elma ve Armut, Alıcı Bulunamaması Sebebiyle Üreticinin Elinde Kaldı.

Akdeniz Bölgesi'nin meyve ambarı olan Korkuteli İlçesi'nde yetiştirilen elma alıcı bulmadığı için ilçedeki 30'a yakın soğuk hava deposunda bekliyor. İlçede yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan elma ve armut, alıcı bulunamaması sebebiyle üreticinin elinde kaldı.

Geçen yıl elma üreticilerinin hem fiyat düşüklüğü hem de pazar sıkıntısı sebebiyle umduğunu bulamadığını belirten Elma Üreticisi Mehmet Tekin, "Geçen yıl zarar eden çok sayıda elma üreticisi ağaçlarını sökerek başka ürünlere yöneldi. İlaç ve gübreye her gün zam geliyor. Ekonomik kriz yüzden gerektiği ölçüde ilaçlama ve gübreleme yapamayan çiftçiler ürün kaybına uğruyor. Korkuteli İlçesi'ne bağlı belde ve köylerde geçimini elmacılıktan sağlayan yüzlerce aile, kötü günler geçiriyor. Son yıllarda yaşanan olumsuzluklar sebebiyle ürünler para etmiyor" dedi.

Geçtiğimiz yıl kilosu toptan 25 ile 40 YKR'den satılan elmanın bu yıl 60-65 YKR'ye satılamadığını kaydeden Tekin, "Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle köylüler pazara çıkamıyor. Elma fındık ve tütün gibi milli ürün statüsünde görülmesi gerekiyor. Elma üretimi çok iyi ve dünyanın en kaliteli elmasını üretiyoruz ancak pazar bulamıyoruz. Ancak bir türlü emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Tarıma dayalı sanayi gelişseydi, belki de bu sorunu yaşamazdık. Yıllardır emeğinin karşılığını alamayan elma üreticisi bu yıl çok çaresiz kaldı. Parasızlıktan pazara bile çıkamadık. Ne olur yetkililer bu soruna çare bulsun" diye konuştu.

Üretici Tekin, yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle köylülerin pazara da çıkamadığını ifade etti. Elmanın fındık ve tütün gibi milli ürün statüsünde görülmesi gerektiğini belirterek, üreticinin çok sıkıntılı günler geçirdiğini dile getirdi.

(AD-AT-SÇ-Y)

04.01.2007 17:55 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title