Haberler

Bankalara dağıtıldı! Doları alt etmek isteyen ülke yüzlerce altın para bastı

Güncelleme:

Afrika ülkesi Zimbabve, dolara karşı yerli para birimini güçlendirmek için altından madeni para bastı. Her biri 31,1 gram olan 2 bin altın para bankalara dağıtılırken, yüksek enflasyon nedeniyle halkın yerel para birimini kullanmaktan kaçınması üzerine basılan paraların ticaretteki likit ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Banka ya da ev tutulabilen altın paralara üretim maliyeti olarak yüzde 5'lik bir pay daha eklendiği ifade edildi.

Zimbabve, dolarla mücadele için 'altın para' bastı. Zimbabve Merkez Bankası, her biri bir ons (31,1 gram) altın içeren 2 bin altın paranın bankalara dağıtıldığını duyurdu.

TİCARETTEKİ LİKİT İHTİYACINI KARŞILAMASI BEKLENİYOR

Yüksek enflasyondan ötürü halkın yerel para birimini kullanmaktan kaçındığı ülkede, yeni altın paraların ticaretteki likit ihtiyacını karşılaması bekleniyor.

Yüksek enflasyonla boğuşan Zimbabve, dolara karşı altın para bastı

ÜRETİM MALİYETİ OLARAK YÜZDE 5'LİK PAY EKLENDİ

İsteyenlerin bankada ya da evde tutabileceği altın paralar, Zimbabve'de üretiliyor. Paralara kendi değerleri dışında üretim maliyeti olarak yüzde 5'lik bir pay daha eklendi.

FAİZ YÜZDE 200'E ULAŞTI

Faiz oranlarının yüzde 200'e ulaştığı ülke, enflasyondan ötürü yıllardır paradan sıfır atmak ya da yeni banknotlar basma yoluna başvuruyordu. Zimbabve, 2020 yılında 19 ton, 2021 yılında ise 30 ton altın üretimi yapmıştı.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Afrika Haberler

500

Yorumlar (10)

Emirhan Bilada:

Demekki orada da ekonomi uzmanı yöneticiler var. O para ortalama zimbabwelinin 2 yıllık gelirine denk. Nasıl bozduracak, sonra basılan para toplamı 3,5 milyon Euro. Bizim ağaların günlük masrafları.

56
20
yanıtYanıtla
Emirhan Bilada:

8 tane trol çıkmış

yanıt0
yanıt0
Hsn:

80lerin sonu gibi ülkemizde çok fazla gündeme gelmesede devlet planlama teşkilatı gibi kurumlarda gündeme gelmişti altın para sistemine geçiş,faizi enflasyonu kapitalist düzeni yok edecek bu sisteme maalesef ülke ve dünya sömürü düzeni izin vermiyor

47
3
yanıtYanıtla
Yusuf Çelebi Sarıbaş:

Hep düşünürüm değerli madenden para basılsada tl bu kadar ayağa düşmese.tabi ekonomist değilim ama bakır, gümüş, altın, platin gibi.

39
5
yanıtYanıtla
Hsn:

Çeşitli değil Tek ve değeri değişmeyen para olması gerekiyor altın dahi olsa yapısı değişmemeli yani saf altın olabilir ama 18ayar,22 ayar,24 ayar gibi çeşitlenirse belli bir süre sonra tekrar faiz ve enflasyonun yavaştan başlamasına neden olur

yanıt7
yanıt0
mehmet:

eskiden öyleymiş zaten. fakat maden yetersiz kalınca senet yerine geçen kağıtlar çıkmış şimdiki kagıt para.

yanıt15
yanıt0
murat bilir:

Eritip satarlar

15
23
yanıtYanıtla
osmanlı:

Altının değerinde piyasaya sunacaklarını onlar bilmiyor yani. Emin ol onların aklı senden daha iyi çalışır.. para basmaktan sa altinla alışveriş tadacaktır kısaca...

yanıt52
yanıt1
cenker :

Bu ülkedeki durum bir yerden tanıdık geliyor ama en azından çözüm için uğraşıyorlar. Merak etmeyin daha fazla değer kaybedemez göreceğimiz dibi de gördük diyebilirdi gözleri ışıltılı abi gibi

9
3
yanıtYanıtla
Memet:

Altın para sistemi Afrike veya Ortadoğu için sürdürülebilir değil. Çünkü yolsuzlukların, verimsiz projelere birilerini zengin etmek için harcanan paraların finanse edilebilmesi için karşılıksız para basılarak enflasyon üretilip halkın fakirleşmesi gerekir.

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title