Haberler

Son Dakika: Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gitti. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan'la ilk toplantısını yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 6,5 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

27 AY SONRA İLK ARTIŞ

Merkez Bankası böylece 27 ay sonra ilk kez faiz artırmış oldu. Merkez Bankası, faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini sonlandırdı. Merkez, bundan önceki en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018'de 8,5 puanla yapmıştı.

MERKEZ BANKASI'NIN KARAR METNİ

Kuruldan karara ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir. Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

"ENFLASYONDA ANA EĞİLİM YÜKSELİŞE İŞARET EDİYOR"

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA KADEMELİ OLARAK GÜÇLENECEK"

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

"PARA POLİTİKASI ETKİNLİĞİ ARTACAK"

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

"SADELEŞME SÜRECİ KADEMELİ OLACAK"

Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

BAKAN ŞİMŞEK'TEN FAİZ KARARI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın 27 ay sonra bir ilke imza atarak politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkartması sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek şunları söyledi:

"Türkiye Yüzyılı'nın temel felsefesi üç kavramla somutlaşmıştır: İstikrar, Güven, Sürdürülebilirlik Önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz ekonomi politikamız da bu kavramlar ekseninde şekillenecek, 85 milyon vatandaşımızın ve gelecek nesillerimizin huzur ve güven içinde daha müreffeh yaşamasını sağlamayı, bireylerin ve bir bütün olarak toplumun mutluluğa ulaşmasına imkan tanıyacak ekonomik çevreyi inşa etmeyi temel vizyon edinecektir.

"GÜVEN KURALA GÖRE POLİTİKALAR UYGULANARAK TEMİN EDİLEBİLİR"

Refah ve kalkınma için sürdürülebilir büyüme vazgeçilmez önkoşuldur. Sürdürülebilir büyüme bir yandan yatırımlar ve istihdam artışı diğer yandan da verimlilik artışı ile sağlanır. Yatırım ve istihdam kararları için en önemli belirleyici etken öngörülebilirliktir. Finansman koşulları çok elverişli de olsa, karlılık çok cazip de görünse öngörülebilirlik olmadan kalıcı yatırım ve istihdam artışı sağlamak mümkün değildir. Öngörülebilirliği sağlayacak olan ise güvendir. Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir.

Son Dakika: Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti

"PİYASA EKONOMİSİ, SERBEST KAMBİYO REJİMİ..."

Fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikası, kamu kesimi mali dengesinde istikrarlı bir yapıyı ve sürdürülebilir bütçe finansmanını hedefleyen kurala dayalı öngörülebilir maliye politikası, piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye'ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır. Bu ise yatırımların ve üretimin finansmanını çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasının yeniden istikrar kazanmasını, güvenilir bir para birimi haline gelmesini sağlayacaktır.

"MERKEZ'İN KARARINI BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRMEK GEREK"

Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür. 2002 yılından beri iktidarda olan hükümetlerimizin hükümet programlarındaki ekonomi politikalarında yer aldığı ve en son seçim beyannamemizde de ifade edildiği üzere ekonomi felsefemizin temeli; teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayanmaktadır. Bugün Merkez Bankası'nın aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek"

Son Dakika: Merkez Bankası faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltti

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Gaye Erkan Türkiye Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (88)

Sahbey Şah:

27 ay halk bosuna bogustu desene ! Kendi kafaniza gore indirirseniz pasa pasa cikartirsiniz böyle!

213
16
yanıtYanıtla
Ali ihsan:

yanlış kararmıydı yani bunca yapılan. çekilen sıkıntılar ne olacak

215
9
yanıtYanıtla
Dengiz Elm:

Çok da umurlarındayız

yanıt162
yanıt6
İbrahim Asarkaya:

Yazıklar olsun.27 ay bir inat uğruna yaptıkları yanlışların yüzenden ülke olarak büyük zarar gördük

148
18
yanıtYanıtla
Bilir Kişi:

Şu anlamayıp da atıp tutanlar cidden gına geldi artık. Sen o 27 ay ile öncesini bir kıyasla bakayım. İşsizlik ne kadar düşmüş? İhracatın ne kadar artmış? Zihniyetinize emi... Faiz yükseldi bak dolar ne halde şu anda? Bunu savunuyordunuz ya... Dolar düşsün de nolursa olsun değil mi? Tüh...

yanıt11
yanıt70
Erkan Can :

bilir trol 27 ay önce mazot 7 tl idi,soğan 1 tl,et 60 tl.. tarımdaki gübren ilacın tohumun dahil dolarla oldukça doların her artışı sana zam olarak döner..ihracatın artarkencari açıgın tavan yapmış boş boş sıkıyosunuz..faizin olması gereken yer enflasyon rakamının yanıdır. bu matematiktir,bilimdir.

yanıt39
yanıt2
Gökhan Akgül:

BİLİR KİŞİ, SEN ENFLASYON DA VATANDAŞIN MUTFAĞINDA OLAN SIKINTIYI EVİNDE OLAN SIKINTIYI DA BİLİYOR MUSUN PEKİ. BİLİR KİŞİ YAZMIŞSIN AMA 1 İNSAN HERŞEYİ BİLEMEZ MERAK ETME SENDE DE KENDİNİ BEĞENMİŞLİK VAR DEMEKKİ.

yanıt32
yanıt2
Mehmet Vatandaş:

Bilir Kişi: öncesi ile kıyaslayalım işsizlik ne kadar düşmüş? ihracat artmış da peki ithalat ne olmuş? Dış ticaret açığı, enflasyon cumhuriyet döneminin rekorunu kırıyor:)

yanıt7
yanıt0
Hsn:

27 ay önce herşeyin güzel olduğunu o zaman neden söylemiyordunuzda yine şimdiki gibi hükümeti hayat çok kötü diye eleştiriyordunuz,asla samimi değilsiniz

yanıt3
yanıt1
Bilir Kişi:

Evet gerçekten herkes ekonomist olmuş. Bilip bilmeden yine sıkmaya devam. Rolex severleri takibe devam...

yanıt0
yanıt0
Tüm 88 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title