Haberler

    Mültecilerin Hamisi

    ABD'nin önde gelen zenginlerinden Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya, hafta içi Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için New York'ta bulunan ABD Başkanı Barack Obama'yla bir araya gelerek Washington Yönetimi'nin mülteciler için iş dünyasından yardım toplamak için oluşturduğu inisiyatifi üstlendi.

    ABD'nin önde gelen zenginlerinden Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya, hafta içi Birleşmiş Milletler (BM)  toplantıları için New York'ta bulunan ABD Başkanı Barack Obama'yla bir araya gelerek Washington Yönetimi'nin mülteciler için iş dünyasından yardım toplamak için oluşturduğu inisiyatifi üstlendi. Ulukaya'nın kurucusu olduğu Tent (Çadır) Vakfı, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından kurulan 'Mülteciler için İşbirliği' inisiyatifinin yönetilmesi ile görevlendirilirken, şimdi Ulukaya bunu sene başında ilk kez İsviçre'nin Davos kentinde yapılan ekonomi konferansında duyurduğu kendi girişimiyle birleştirecek. Birleşme haberi ise küresel mülteci krizi üzerine yapılacak liderler zirvesinden önce bizzat Obama tarafından açıklandı. Ulukaya, zirve öncesinde aktör George Clooney'nin de bulunduğu, Google, Microsoft gibi 20'nin üzerinde önde gelen Amerikan şirketinin temsilcisinin katıldığı bir toplantıda Obama'yla bir araya geldi.Şimdi Tent Vakfı bünyesinde çalışacak Tent Birliği üzerinden aralarında Facebook, Google, Citibank, HP, Microsoft, Twitter ve UBER gibi devlerin de bulunduğu 51 şirketin ABD'de ve dünyanın dört bir yanında mülteciler için açıkladıkları yardım taahhütlerini organize edecek olan Ulukaya, bu girişim üzerinden 20'yi aşkın ülkede 6.3 milyondan fazla mülteciyi destekleyecek. 80 binden fazla mülteci için dijital içerik, mentorluk ve sınıf içi destek dahil çeşitli eğitim fırsatları yaratılacak. 220 bini aşkın mülteci için istihdam olanağı bulunacak. 4 milyondan fazla mültecinin de finansal sistemlere daha etkin dahil olması ve ekonomik entegrasyonu sağlanacak. Ulukaya, New York'taki Chobani binasında projenin detaylarını Hürriyet'e anlatarak şunları söyledi:

    MÜLTECİLERİ İŞE ALDIM

    "Chobani olarak mültecilere uzun süredir destek veriyoruz aslında. Bundan 6 sene önce, New York ve Idaho'daki Chobani fabrikalarında mültecileri işe alarak başladım. İlk başladıklarında ne araç kullanmayı biliyorlardı, ne de İngilizce konuşabiliyorlardı ama buna rağmen mültecileri diğer çalışanlarla eşit ücretle işe aldım. Kolay çalışabilsinler diye fabrikalara tercümanlar getirdik hatta isteyenlere İngilizce eğitimleri sunduk. Adil ve onları geliştiren bir ortam sunmaya çalıştık. Bugün şirkette farklı 11 ülkeden 600 mülteci çalışıyor. Chobani çalışanlarının yüzde 30'u mültecilerden oluşuyor. ve hepsi simdi Chobani'nin ortakları oldular. Benim dünyadaki mülteciler için çalışmaya başlamam ise 2014'te oldu. İlk olarak Irak'taki Yezidilerin maruz kaldıkları zulümü gördükten sonra. 2014'ün Kasım ayıydı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni (UNHCR) arayarak Cenevre'ye gittim. Durumu uzun uzun anlattılar ve mülteci meselesinin ne kadar büyük bir problem olduğunu ben ilk o zaman anladım." Chobani'yi nasıl kurduysa Tent Vakfı'nı da öyle kurduğunu kaydeden Ulukaya "Ofisimizde Tent ekibinin yerini hemen odamın yanında hazırladım. Chobani'nin taahhüdü, mültecilere iş verme ve tedarik yardımı. Bitiş süresi yok" dedi.

    2. DÜNYA SAVAŞI GİBİ

    HAMDİ Ulukaya, mülteci meselesinin bugün sadece devletlere ve sivil toplum örgütlerine bırakılmış durumda olduğunu belirterek "Yaratıcılık ve inovasyon yok. 2. Dünya Savaşı sırasında konuyu nasıl ele almışlarsa şimdi de öyle yapıyorlar. Olayın büyüklüğünü gördüğümde, önce bir senemizi meseleyi tüm boyutlarıyla anlamaya çalışmakla geçirdik. Başta sivil toplum örgütlerine para yardımı yapayım, dedim. Ama sonra araştırınca, mülteci konusuna daha kapsamlı bir katkım olması gerektiğine karar verdim. ve Tent (Çadır) Vakfı'nı kurdum. Servetimin en az yüzde 50'sinden fazlasını da vakfa bağışlama taahhüdünde bulundum" dedi.

    ABD, BU YIL GELDİ

    ULUKAYA, Amerikan Yönetimi'nin bu sene onlarla irtibata geçtiklerini dile getirerek "Bir gün ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power görüşmek istedi. Yaptıklarımız Beyaz Saray'ın ilgisini çekmiş. Onlar da bizler gibi bir özel sektör inisiyatifi başlatmışlardı. ve görüşmede, bu inisiyatifi bize devretme fikri oluştu. Başkan Obama da bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir CEO'lar toplantısı yaparak bu inisiyatifin sorumluluğunun Tent Vakfı'na verildiğini açıkladı. Şuna inanıyorum: Bizim mültecilerin yaşadığı drama vereceğimiz cevap, insanlığın geleceğini belirleyecek" dedi.

    İLK DAVOS'TAİLAN ETTİK

    ŞİMDİ özel sektörün mültecilere yardım çalışmalarına dahil olmaları için çalıştıklarını söyleyen Ulukaya şöyle devam etti: "Bu projeyi (Tent Alliance) bu sene Ocak ayında Davos'ta ilk kez ilan ettik. İlk başta aralarında LinkedIn, Airbnb, MasterCard gibi 10 şirket destek vereceğini açıkladı. Sonra bu sayı 30 oldu. Politik ortam ayrıştırıcı olmasına rağmen peki neden bu şirketler destek veriyorlar? Şirketlerin imajlarını düşünerek uzak durmak isteyecekleri bir alan bu aslında. Ama biz Tent ile bu şirketler için güvenli bir ortam yaratmaya çalıştık. Politikanın dışında, sırf insani bir perspektiften bakarak çalışmalar yapmaları için birbirlerinden öğrenebilecekleri ve güvenebilecekleri bir platform oluşturduk. Şirketler de kendilerini rahat hissettiler ve katkı sağlamaya başladılar."

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Birleşmiş Milletler Barack Obama Washington New York Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title