Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Merkez'in faiz kararına ilişkin ilk değerlendirme

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın 27 ay sonra bir ilke imza atarak politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkartması sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikasının Türkiye'ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacağını söyledi. Şimşek, "Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür" dedi.

Merkez Bankası merakla beklenen kararını açıklayarak, 27 ay sonra bir ilke imza attı ve haziran ayı faizini yüzde 15 seviyesine yükseltti. Merkez'in kararına ilişkin değerlendirme ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.

MERKEZ'İN KARARINA İLİŞKİN İLK DEĞERLENDİRME

Bakan Şimşek, "Türkiye Yüzyılı'nın temel felsefesi üç kavramla somutlaşmıştır: İstikrar, Güven, Sürdürülebilirlik Önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz ekonomi politikamız da bu kavramlar ekseninde şekillenecek, 85 milyon vatandaşımızın ve gelecek nesillerimizin huzur ve güven içinde daha müreffeh yaşamasını sağlamayı, bireylerin ve bir bütün olarak toplumun mutluluğa ulaşmasına imkan tanıyacak ekonomik çevreyi inşa etmeyi temel vizyon edinecektir.

"GÜVEN KURALA GÖRE POLİTİKALAR UYGULANARAK TEMİN EDİLEBİLİR"

Refah ve kalkınma için sürdürülebilir büyüme vazgeçilmez önkoşuldur. Sürdürülebilir büyüme bir yandan yatırımlar ve istihdam artışı diğer yandan da verimlilik artışı ile sağlanır. Yatırım ve istihdam kararları için en önemli belirleyici etken öngörülebilirliktir. Finansman koşulları çok elverişli de olsa, karlılık çok cazip de görünse öngörülebilirlik olmadan kalıcı yatırım ve istihdam artışı sağlamak mümkün değildir. Öngörülebilirliği sağlayacak olan ise güvendir. Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir.

"PİYASA EKONOMİSİ, SERBEST KAMBİYO REJİMİ..."

Fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikası, kamu kesimi mali dengesinde istikrarlı bir yapıyı ve sürdürülebilir bütçe finansmanını hedefleyen kurala dayalı öngörülebilir maliye politikası, piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye'ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır. Bu ise yatırımların ve üretimin finansmanını çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasının yeniden istikrar kazanmasını, güvenilir bir para birimi haline gelmesini sağlayacaktır.

"MERKEZ'İN KARARINI BU ÇERÇEVEDE DEĞERLENDİRMEK GEREK"

Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür. 2002 yılından beri iktidarda olan hükümetlerimizin hükümet programlarındaki ekonomi politikalarında yer aldığı ve en son seçim beyannamemizde de ifade edildiği üzere ekonomi felsefemizin temeli; teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayanmaktadır. Bugün Merkez Bankası'nın aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek" ifadelerini kullandı.

Merkez'in faiz kararı sonrası Mehmet Şimşek'ten ilk değerlendirme

Merkez'in faiz kararı sonrası Mehmet Şimşek'ten ilk değerlendirme

Merkez'in faiz kararı sonrası Mehmet Şimşek'ten ilk değerlendirme

Merkez'in faiz kararı sonrası Mehmet Şimşek'ten ilk değerlendirme

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Mehmet Şimşek Sosyal Medya Türkiye Maliye Ekonomi Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500

Yorumlar (25)

Şevket Yavuz:

Madem faiz artırımı yapılacaktı neden en başından beri inatla düşürüp doların yükselmesine sebep olundu

371
26
yanıtYanıtla
Bilir Kişi:

Al yükseldi, dolar düştü mü? Yoksa yükseldi mi? Siz hala bunu anlayamıyorsunuz. Bilmeden etmeden atıp tutmak ne güzel değil mi? İnat dediğin zamanlarda, dünya bir çok ülke küçülmeye giderken, ihracat ve işsizlikte bu ülke sınıfı geçti. Siz rolex severleri takip etmeye devam...

yanıt29
yanıt114
Serhat Öncü:

bilir kişi, madem öyle sıfıra getirselerdi politika faizini. Nasılsa faiz ile dolar alakalı değil. Hem faiz haram. Sen politika faizini indirdin diye bankalar da indirdi mi faizleri. bak bakalım ne alemde bankada ki faizler.

yanıt85
yanıt16
Volkan Tan:

Çünkü pandemi döneminde faiz artırımı olsaydı para babaları iş yapmak yerine faize para yatiracakti pandemiden sonra işsizlik tavan yapacakti asgari ücret artirimlarina kimse dayanamazdi büyük şirketlerden bahsediyorum İngiltere'de binlerce işçi işten çıkarılıyor sebebi bu ozaman faiz indirimi yapılması büyük şirketleri üretime itti enflasyon artti doğru fakat aynı orantida maaşlar yükseliyor ve işveren ürettiği için işçiye mecbur kalıyor artık yavaş yavaş normale dönülüyor olay bu

yanıt1
yanıt1
Bilir Kişi:

Serhat isimli şahıs, yıllardır faiz yükseltilsin diye bir taraflarınızı yırtmadınız mı? Bana bunun cevabını versene ilk önce sen.

yanıt1
yanıt7
Cengiz:

Hükümete güven yok istediğinizi yapın olmaz

135
60
yanıtYanıtla
yakup dündar:

sizin gibiler devlete güvenmiyor ki hükümete güvensin.şaşırtmıyorsunuz asla..

yanıt0
yanıt0
Güray Dilli :

Sayın Şimşek , rasyonel politikalara dönülme zamanı geldi demişti. Demek ki bu güne kadar irrasyonel politika izliyormuşuz. Kadroları bir türlü değişmeyen MB nin % 15 lik faiz arttırım kararıyla da Nas'dan vazgeçildiğini , yüksek faizin enflasyona neden olmadığını vb öğrenmiş olduk

170
18
yanıtYanıtla
Volkan Tan:

Yanlış ogrenmissin pandemi dönemi 2 yıl sokağa çıkma yasağı vardı eğer faiz düşürülmeye gitmese ülkede üretim yerine zenginler parayı faize yatiracakti belki enflasyon az olacaktı ama pandemiden sonra işsizlik olacaktı ve alım gücü dibe vuracakti faiz düşünülünce para babaları mecburen iş yapmaya yönlendirilmiş oldu bu sayede bugün bu enflasyon karşısında yapılan maaş iyileştirilmesini işveren karşılıyor eğer faiz indirimi yapilmasaydi Avrupa'daki gibi burda da çok işçi işten atilirdi gerçek bu

yanıt3
yanıt1
yakup dündar:

evet öğrenmenin zamanı yok..

yanıt0
yanıt0
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title