Haberler

Karlıova Linyit Kömürü Sahasına En Yüksek Verildi

Güncelleme:

TKİ'ye ait Bingöl Karlıova'da linyit kömür madeninin işletme hakkının 30 yıllığına devri için en yüksek teklifi Aksa Enerji verdi.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne ait Bingöl Karlıova'da 88 milyon 662 bin ton görünür linyit kömürü bulunan 3 bin 167 hektarlık alanın işletme hakkının 30 yıllığına devri için yapılan ihalede en yüksek teklifi Aksa Enerji verdi.

TKİ Genel Müdürlüğünde yapılan ihale için 9 firma döküman alırken, 3 firma teklif verdi. Teklif zarflarını açan ihale komisyonu firmaların yeterliliklerini kontrol etti. Komisyon, daha sonra ihaleye katılan firmaların kilovatsaat (kwh) başına rödovans fiyatlarını (krş/kwh ) açıkladı.

Buna göre, Difer Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ bölgeye kuracağı termik santralden üreteceği elektrik için kwh başına 0,77 kuruş, Flamingo Bioyakıt Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. 1,53 kuruş, Aksa Enerji Üretim AŞ ise 3,2 kuruş rödovans fiyatı ödemeyi taahhüt etti.

İhalenin nihai sonucu, tekliflerin komisyonca değerlendirilmesinden sonra açıklanacak.

-Sözleşme 30 yıllık

Sözleşmenin süresi, santralın işletmeye alındığı tarihten itibaren 30 yıl olacak. Süre sonunda sahadaki rezervin tükenmemiş olması durumunda bu süre, işletmecinin istemesi halinde aynı sözleşme şartlarında uzatılabilecek. Uzatma talep edilmemesi halinde, tarafların mutabık kalacağı kira bedeli üzerinden santralı üçüncü şahıslara kiralamaya kurum yetkili olacak.

Sözleşmenin imzalanmasını takibeden ilk 6 yıl yatırım süresi olarak kabul edilecek. Şirket, 7. yıldan itibaren sözleşme süresince en az yıllık 900 milyon kilovatsaat enerji üzerinden rödovans bedeli ödeyecek.

Elektrik üretimine 7. yıldan önce başlanması halinde yatırım dönemindeki rödovans hesabında isteklinin teklif etmiş olduğu (krş/kwh) rödovans bedelinin yüzde 50'si tahakkuk ettirilecek.

Sahanın toplam görünür rezervi 88 milyon 662 bin ton olarak hesaplanıyor. Günümüz şartlarına göre yeniden bir değerlendirme yapıldığında açık işletme yöntemi ile üretilebilecek kömür miktarının çok daha fazla olacağı öngörülüyor.

Sahadan üretilecek kömürün tamamı termik santralda değerlendirilebilecek niteliğe sahip. Mevcut kömür potansiyeli asgari 150 megavat gücündeki bir santrali 30 yıl süreyle besleyecek durumda bulunuyor.

Yer altı yöntemi de uygulanarak sahadaki tüm rezervin üretilmesi halinde kurulacak santralin gücünün 300 megavata kadar çıkabileceği belirtiliyor. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Kömür İşletmeleri Aksa Enerji Karlıova Bingöl Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title