Haberler

"İnsan Onuruna Yakışır Asgari Ücret"

Güncelleme:

Asgari ücretlilerin dört gözle beklediği zam pazarlığı öncesi, konfederasyon başkanları beklentilerini sıraladı.

Asgari ücretlilerin dört gözle beklediği zam pazarlığı öncesi, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in genel başkanları, asgari ücretin insan onuruna yakışır standartlara kavuşturulması gerektiğini bildirdi.

Konfederasyon başkanları, asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerini anlattı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, gelecek yıl geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar için 4 Aralık'ta bir araya geleceğini hatırlattı.

Asgari ücretin, çalışanların ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesine yönelik etkin bir sosyal politika aracı olduğunu belirten Kumlu, "Asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında, çalışanların düşük ücretlere karşı korunması ve çağdaş bir toplum içinde yaşayan işçinin, ailesi ile olağan ihtiyaçlarının karşılanması esastır" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil ettiklerini ifade eden Kumlu, komisyonda yapılacak çalışmalarda Anayasa'da yer alan "geçim şartları" yaklaşımının dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. Çalışmalarda, işçinin ailesi ile günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas olmasını istediklerini anlatan Kumlu, şunları kaydetti:

"Asgari ücret hesaplanırken, işçinin ve ailesinin harcama kalıbı esas alınmalı ve hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verileri kullanılmalı. Bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmalı. Asgari ücret, sanayi, tarım veya bölge, yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan ulusal düzeyde tek tutar olmalı. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalı, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal ve insan onuruna yaraşır bir ücret olarak kabul edilmeli. İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirme, ayrıca TÜİK tarafından bilimsel olarak belirlenecek tutara ilave edilmeli. Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşı dikkate alınmalı. Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak refahtan pay içermeli. Bu ilkeler temel alınarak belirlenecek asgari ücret düzeyi, yeterli ve insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlayacaktır."

Hak-İş Genel Başkanı Arslan

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin gelir dağılımı adaletsizliğini gidermek için kullanılması gereken temel bir sosyal politika enstrümanı olduğunu söyledi.

Toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücretin beklentilere ve Türkiye gerçeklerine denk düşecek bir şekilde artırılmasını talep ettiklerini ifade eden Arslan, son dönemde milli gelirde ve istihdam oranlarında yaşanan iyileşmelerin asgari ücrete yansımasını gerektiğini dile getirdi. Asgari ücretteki oransal artışların sorunları çözmeye yetmediğini savunan Arslan, oransal artışlar yerine öncelikle asgari yaşam standardını sağlayacak bir asgari ücret oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Arslan, şöyle devam etti:

"2013 yılının ilk ve ikinci altı aylık dönemlerinde yüzde 3 oranlarındaki artış öngörüleri, asgari ücretin insan onuruna yakışır asgari yaşam standartlarını sağlayacak bir seviyeye ulaşılmasına katkı sağlamayacaktır. Uygulanan asgari ücret, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmıyor ve emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak. Asgari ücretin belirlenmesinde çalışanın ailesi ile yaşamsal ihtiyaçlarının baz alınmasını öngören yeni bir konsepte geçilmesini talep ediyoruz. Asgari ücret, çalışanların ve ailelerinin asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmelidir. Ayrıca tüm çalışanlar için ücretlerinin asgari ücret miktarı kadarlık kısmının vergi dışı bırakılması gibi uygulamalar değerlendirilmelidir."

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevcut yapısının demokratik katılım ve temsile uygun bir hale getirilmesi gerektiğini savunan Arslan, kimi kesimlerce zaman zaman gündeme taşınmaya çalışılan Bölgesel Asgari Ücret tartışmalarının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

DİSK Başkanı

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Mustafa Kumlu Mahmut Arslan Türk İş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title