Haberler

Ekmeğini Çelikten Çıkaran Kent "Karabük"

Türkiye'nin ilk entegre demir ve çelik fabrikasının 1937 yılında kurulması ile 13 haneli köyden 111 bin nüfuslu bir il haline gelen Karabük'ün nüfusunun yarısı, ekmeğini çelikten kazanıyor KTSO Başkanı Namal: "Çelik sayesinde var olan kentimiz, her geçen gün kendini yenileyerek yükseltiyor"

AHMET ÖZLER - Türkiye'nin ilk entegre demir ve çelik fabrikasının 1937 yılında kurulması ile 13 haneli köyden 111 bin nüfuslu bir il haline gelen Karabük'ün nüfusunun yarısına yakını geçimini çelikten sağlıyor.

Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olan ve "fabrikalar kuran fabrika" ünvanıyla anılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ve onun ürünlerini işleyen haddehaneler sayesinde Karabük ve çevre illerde oturan vatandaşların büyük kısmı geçimlerini bu fabrikalardan elde ediyor.

Çelik sektöründe çalışan işçiler ve aileleriyle birlikte, kent nüfusunun yarısına yakınının geçimi bu sektörden sağlanırken, burada üretilen çelik, ihracatı ve üretim oranıyla ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.

Türkiye'nin çelik üretiminin yüzde 4'ünü karşılayan kentte,  geçen yılki 189 milyon 270 bin dolarlık ihracatın 170 milyon 642 bin doları, bu sektörden elde edildi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO)  Başkanı Sedat Namal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kalkınmasında son 70 yıla damga vurduklarını ve KARDEMİR'in, ülkenin önde gelen bir çok ağır sanayi tesisini yaptığını söyledi.

KARDEMİR sayesinde dünyanın bir çok ülkesine çelik sattıklarını anlatan Namal, "Çelik sayesinde var olan kentimiz, her geçen gün kendini yenileyerek yükseltiyor. KARDEMİR, 3 milyon ton üretim hedefine yaklaştı. Bu yılın 6. ayında bu hedefine ulaşmış olacak. Yani ihracatımız da artacak. Bu sektör sayesinde Karabük modern bir kent olarak varlığını sürdürmektedir. Özellikle son yıllarda bu sektöre ilimizde çok büyük yatırımlar yapılmaktadır" dedi.

KARDEMİR ve haddehanelerde yaklaşık 10 bin işçinin, dolaylı olarak da sayısı 50 bini aşan kişinin bu sektörden ekmek yediğini anlatarak, nüfusu 111 bin olan Karabük düşünüldüğünde bu sayının ne kadar büyük olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. - Karabük

Kaynak: AA / Ekonomi

Sedat Namal Türkiye Karabük Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title