Haberler

Deloitte Türkiye Bankacılık Liderler Toplantısı

Akbank Genel Müdürü Binbaşgil: "Vade farkından doğan karlılık kaybı konusunda sektörün 2014'ün birinci çeyreğinden itibaren toparlanacağını düşünüyorum" "Dünyadaki global krizi atlattıysak...

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Vade farkından doğan karlılık kaybı konusunda sektörün 2014'ün birinci çeyreğinden itibaren toparlanacağını düşünüyorum" dedi.

Deloitte Türkiye Bankacılık Liderler Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Binbaşgil, aktif pasif dengesini tutturmanın bir süreç olduğunu, 3. çeyrekte bunun ilkinin yaşandığını ve muhtemelen 4. çeyrekte de yaşayacaklarını söyledi.

Binbaşgil, vade farkından doğan karlılık kaybı konusunda sektörün 2014'ün birinci çeyreğinden itibaren toparlanacağını dile getirerek, büyüme hızında Türkiye'nin orta ve uzun vadede önünün açık olduğunu kaydetti.

3. çeyrekte düşen bankacılık karlılığının zaman içinde tekrar eski noktalara geleceğini bildiren Binbaşgil, bunun ülke için de önemli olduğunu ifade etti.

Ülkenin büyümesini destekleyecek bir bankacılık sektörünün özkaynağının güçlü olması ile sağlanabileceğini vurgulayan Binbaşgil, "Özkaynakların güçlü olması nasıl sağlanabilir? Bankaların karlılıklarını sürdürmesi ile sağlanabilir. Dünyadaki global krizi atlattıysak, bankacılık sektörünün sağlam, likit, aktif kalitesi yüksek olmasının çok önemli etkileri oldu. Biz ülke açısından da bunun korunmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz 2008 krizine çok sağlam girdik, çünkü hepimiz tecrübeliydik. 2002'deki ev ödevlerini o günden bu yana yapan bir ülkeydik. Dolayısıyla 2008'i sıyrıksız atlattığımızı söyleyebilirim. Şimdi bizim 2001'den beri yapmakta olduğumuz bazı şeyleri gelişmiş ülkelerin yaptığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"3-5 yıl önce yurtdışında Eurobond çıkarabilme hayal bile edilemiyordu"

Binbaşgil, sektörün karlılığının sürdürülmesinin ülkenin hayallerini gerçekleştirebilmek adına önemli olduğunu söyledi.

Ülke olarak geçmişte ve bankacıların çalışma hayatında çok iniş çıkışlı dönemleri olduğunu, son on yılda böyle bir şeyin yaşanmadığını ifade eden Binbaşgil, tedbirleri iyi zamanda almanın önemine işaret etti.

Bireysel tüketicilere döviz kredisi kullandırımının kaldırılması ve konut kredilerinde yüzde 75 tavan getirilmesi kararlarının alındığı dönemlerde çok sevimli gelmediğini anımsatan Binbaşgil, bakıldığında ekonominin doğru ve sağlıklı gidebilmesi için doğru tedbirler olduğuna dikkati çekti.

Regülasyonların sağlıklı ve olması gerektiğin ifade eden Binbaşgil, ancak bunun dengede tutulmasının bankaların karlılığını sürdürmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Binbaşgil, elde edilen karların yüzde 80'inin özkaynaklara dahil edilerek güçlü sermaye yapılarının sağlamlaştırıldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin önünde aşması gereken konuların başında cari açık sorunu olduğunu ve bunun için sabredilmesi gerektiğini ifade eden Binbaşgil, ikinci olarak tasarruf oranının düşük olması geldiğini ve bunun da zamanla çözüleceğini söyledi.

Hakan Binbaşgil, "Bundan 3-5 sene önce yurtdışında Eurobond çıkarabilme hayal bile edilemiyordu. Ne mutlu ki, Türk bankacılık sektörüne ve Türk Lirası'na dışardaki bakış farklı noktalara geldi" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Hakan Binbaşgil Türkiye Akbank Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title