Haberler

"Ege Barış Denizi Olsun" Vurgusu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'e Başbaşa ve Heyetler Arası Görüşmelerde Ege'nin Bir "Barış Denizi" Olması Konusunda Israrlı Vurgularda Bulunduklarını ve Ege'nin İki Yakasındaki Ülkeler Arasında İşbirliğinin ve Bir Dayanışmanın Olması Sürecinin Başlamasının İsabetli Olduğu Yönündeki Adımların Üzerinde Durduklarını Belirterek, "Önümüzdeki Dönemi Bir Fırsatlar Penceresi Olarak Görmek İstiyoruz. Gerek Siyasi, Gerek Askeri, Gerek Ekonomik, Gerek Ticari, Gerek Kültürel Alanda Bu Sürecin Gerçekleşeceğine İnanıyorum" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'e başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde Ege'nin bir "barış denizi" olması konusunda ısrarlı vurgularda bulunduklarını ve Ege'nin iki yakasındaki ülkeler arasında işbirliğinin ve bir dayanışmanın olması sürecinin başlamasının isabetli olduğu yönündeki adımların üzerinde durduklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemi bir fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel alanda bu sürecin gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.

2008 yılının Kıbrıs sorunu açısından da önem taşıdığına inandığını ifade eden Erdoğan, "özellikle anavatan ve garantör ülkeler olarak Güney Kıbrıs'ta yapılacak seçimlerden sonra atılacak adımlardan sonra müzakerelerin başlamasının önem taşıdığını düşünüyoruz" diye konuştu.

"Azınlıkların, iki ülke arasındaki en önemli köprü" olduğuna dikkati çeken Erdoğan, azınlıkların sorunlarını çözme hususunda da mutabakatın büyük ölçüde bulunduğunu dile getirdi.

Erdoğan ile Karamanlis, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında "İnanıyorum ki liderler siyasette olumsuzluk üzerine kurulmuş bazı tabuları yıkmak suretiyle büyürler" diyen "Sorunsuz alanlarda hızla mesafe almamız lazım. Diğer yandan da sorunlarımızı çözmemiz gerekir. Şu anda devam etmekte olan, özellikle Ege sorununa yönelik görüşmelerin hızlanarak sonuç almaya yönelik devam etmesi, üzerinde her iki başbakanın durduğu ve ortak bir kanaate vardığı noktadır" şeklinde konuştu.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir diğer önemli konu, özellikle biz şuna inanıyoruz; Azınlıklar, ülkelerimiz arasındaki en önemli köprüdür. Azınlıklarımızın ve azınlıkların sorunlarını çözme hususunda da mutabakatımız büyük ölçüde mevcuttur. Bunu Dışişleri Bakanlarımız daha yoğun bir şekilde çalışarak bu sorunları hızla çözmenin adımlarını atacaklar. Gerek Türkiye'deki, gerek Batı Trakya'daki bu sorunları azalttıkça inanıyorum ki aramızdaki bu köprü çok daha güçlü hale gelecektir."

Erdoğan, sözlerini Yunanca Efharitopara Poli (Çok teşekkür ederim) sözleriyle bitirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title