Haberler

Eçkum-der'den Van'ın Ruslar Tarafından İşgal Edilmesinin 93. Yıldönümü Mesajı

Van'da Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği (Eçkum-der), Van'ın Ruslar Tarafından İşgal Edilmeye Başlanmasının 93. Yıldönümü Nedeniyle Bir Mesaj Yayınladı.

Van'da Ermeni Çetelerinin Katliamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği (EÇKUM-DER), Van'ın Ruslar tarafından işgal edilmeye başlanmasının 93. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

EÇKUM-DER Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafında yapılan açıklamada, 20 Mayıs'ın Van'ın düşmanlar tarafından işgalinin 93.yıldönümü olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Bu önemli, anlamlı günlerde Ermeni katliamlarını, Rus işgalini ve tarihi gerçeklerimizi 'Anlıyoruz', 'Anlatıyoruz', 'Anıyoruz', 'Unutmuyoruz' ve 'Unutturmuyoruz'. 20 Mayıs tarihimizin yeniden kavrandığı, toplumsal hafızamızın yeniden canlandığı önemli gündür. Bugün, geçmişi hatırlayarak geleceği kuracağımız gündür. Bilindiği gibi Ruslara karşı vatan savunmasının verildiği bu dönemlerde mücadele eden 3. Ordu'nun yanında Vanlı erkekler, kadınlar kadar isimsiz körpe çocuklarda yiğitçe önemli görevler üstlenmiş, önemli kahramanlıklar, fedakarlıklar gösterirken, Van'da yüzyıla yakın birlikte yaşadığımız Ermeniler bu sıkıntılı günlerde cephe gerisinde isyan ederek, işgalci Ruslara destek olmuşlardı. Van'da Ermenilerin ayaklanmaya başladığı 22 Ekim tarihine kadar bütün gençler askere gitmiş, Van'da bulunan tümen de Sarıkamış'ta bulunan orduya katılmıştı. Ermeniler Emperyalizmin oyununa gelerek Ruslar hesabına casusluk yapıyor, seferberlik gereği yapılan askere alma çağrısına uymaksızın askerden kaçıyor, askere giden silah altına alınanlar ise silahları ile birlikte Rus ordusu saflarına geçerek, topluca 'Vatana ihanet' suçu işliyordu" denildi.

Vanlıların göstermiş olduğu fedakarlıklara karşın ilin 20 Mayıs 1915'te Ermenilerin destek ve işbirliği sonucu Ruslar tarafından işgal edildiği ifade edilen açıklamada, "Ogün Van yakılıp yıkılmış, harabeye dönmüştü. Rus birlikleri ile işbirliği yapan, vatana ihanet suçu işleyen, isyancı Taşnak, Hınçak, Karahaç Ramgavar gibi Ermeni çeteleri tarafından Van'da masum on binlerce çocuk, yaşlı, kadın acımasızca katlediliyordu. İsyan, katliamlar ve Rus işgali sonucunda Van'da günümüze kadar etkileri süren sosyal, ekonomik ve psikolojik travma, trajedi yaşandı. Van'ın işgalinden ve Ermeni katliamlarından geriye yalnızca gözyaşı, acı, yıkım, insan kaybı kalmıştır. Ermeniler emperyalizmin oyununa gelerek hem kendi geleceklerini hem bizim geleceğimizi mahvetmişlerdir. Buna karşın ülkemiz ve milletimiz fitne, fesat, kin, nefret ve ırkçılık kokan, insanlığa, gelecek kuşaklara, barışa katkısı olmayan emperyalist güçler tarafından ileri sürülen yaklaşımların da her zaman karşısında olmuştur, olmaya da devam etmektedir. Ermenilerin günümüzde yapacakları en önemli şey öncelikle tarihleriyle yüzleşerek, 1915'te ki hatalarında ders çıkarmak olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

(Eİ-ŞA-Y) 19.05.2008 17:04 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title