Haberler

Düzce: 'Kayıt Dışı Ekonomi ve Ülke Ekonomisi Üzerindeki Etkileri' Konulu Konferans

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Altuğ, İktisadi Sistemin Bir Sosyal Organizasyon Olduğunu ve Bu Sosyal Organizasyonun Birinci Görevinin İnsanlara Helalinden İş Bulmak Amacını Taşıdığını Söyledi.

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Altuğ, iktisadi sistemin bir sosyal organizasyon olduğunu ve bu sosyal organizasyonun birinci görevinin insanlara helalinden iş bulmak amacını taşıdığını söyledi.

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksek Okulu tarafından, 'Kayıt Dışı Ekonomi Ve Ülke Ekonomisi Üzerindeki Etkileri' konulu bir konferans düzenlendi. Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Altuğ konuşmacı olarak katıldı.

Düzce Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acar, İl Emniyet Müdürü Saim İşlek, öğretim görevlileri ve öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta konuşan Prof. Dr. Osman Altuğ, iktisadi sistemin bir sosyal organizasyon olduğunu ve bu sosyal organizasyonun birinci görevinin insanlara helalinden iş bulmak amacını taşıdığını kaydetti. Altuğ, "Bu sosyal organizasyon siyasi tercihlere dayanır. Siyasi tercihler de en uç noktada bulunabilir. Komünist, kapitalist hatta şeriat devleti olabilirsiniz ama insanlara helalinden iş bulabilirseniz bu sistem yaşar. Eğer insanlara helal iş bulamıyorsanız, o sistemin yaşama şansı yoktur. Helalinden iş bulmak yani üretmek, paylaşmakla eş anlamlıdır. O halde iktisadi sistem adam gibi üretmeye, adam gibi paylaşmaya dayanan bir olgudur. Adam gibi üretmeniz için üretimi kayda almanız lazım. Bunu iktisadi sistemin her evresinde kayıtlı hale getirmeniz gerekmektedir. Çünkü ekonomik faaliyet hacmi iki temel unsurdan oluşur. Bunlardan biri kayıtlı işlemler, diğeri de kayıt dışı işlemlerdir. İktisadi faaliyetlerinin toplamı ekonomik faaliyet hacmi demektir. Ekonomik faaliyet hacmi de kayda ister bağlansın ister bağlanmasın, tüm faaliyetleri içerir. O nedenle faaliyet hacmi içinde kayıtlı işlemler arttıkça, kayıt dışı işlemler azalır. Bunu için kayıt dışı ekonomi, terör örgütü PKK'dan bile daha tehlikelidir" dedi.

Kayıt dışı ekonomiyle kayıtlı ekonominin birbirinin rakibi olduğunu ifade eden Altuğ, bu rekabetin nedenininse, siyasi tercihle ilgili olduğunu söyledi. Altuğ, "Dersiniz ki 'serbest pazar ekonomisi ile kalkınıyoruz' bu bir siyasi tercihtir, doğru bir tercihtir. O zaman serbest pazar ekonomisini tanımlamanız lazımdır. Serbest pazar ekonomisi iki ayaklıdır. Birinci ayak müteşebbisi serbest bırakmaktır. İkinci ayak da kontrol ayağıdır. Hem serbest bırakacak, hem de kontrol edeceksiniz" şeklinde açıklamalarda verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title