Haberler

Suriye'deki Kimyasallar İngiltere'de Yakılacak

Güncelleme:

İngiltere, iç savaşın üzerinden 3 yıl geçen Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesine yardım etmeye hazırlanıyor.

Suriye'deki iç savaşın üçüncü yılı geride kalırken, İngiltere bu ülkedeki kimyasal silahların imha edilmesine yardım etmeye hazırlanıyor.

Suriye'de bin 300 tonluk kimyasal silahın yapımında kullanılan maddelerin 150 tonu, İngiltere'nin kuzeybatısındaki Cheshire bölgesindeki bir tesiste yüksek ısı kullanılarak yakılacak. Fransız şirketi "Veolia" tarafından işletilen tesiste yürütülecek imha sürecine ilişkin şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, İngiltere'de imhası planlanan kimyasalların eczacılık ve diğer sektörlerde düzenli olarak kullanılan kimyasal maddelerden farklı olmadığını ve imha sürecinde rutin işlemler yürütüleceği bilgisi yer alıyor.

Endüstriyel sınıfa dahil 150 ton kimyasal maddenin deniz yoluyla İngiltere'ye ulaşmasının ardından kara yoluyla Cheshire'deki Ellesmere limanı yakınında bulunan tesise getirileceğini anlatan Veolia şirketi yetkilileri, stokun sevkiyatında yaşanacak muhtemel gecikmeler nedeniyle kimyasal maddelerin İngiltere'ye nisan ya da mayıs ayında gelmesini öngörüyor. Tesise gelmesi beklenen maddenin kloramin ailesine dahil olduğu ve katı formda olacağını belirten Veolia şirketi, kimyasalların 1,150 derecede yakılacağını kaydetti.

İMHA EDİLECEK KİMYASALLAR, SİNİR GAZININ ANA MADDESİ

İmha sürecinin 2 hafta sürmesi beklenen kimyasal maddeler, sinir gazının yapımında kullanılan ana maddeyi oluşturuyor. Bu nedenle İngiltere'de, kimyasalların çevreye zarar verebileceği yönünde tartışmalar yaşanıyor. Ancak Veolia şirketi, kimyasalların imhasının çevreye ya da bölgede yaşayanlara herhangi bir zarar vermeyeceğini vurguluyor. Veolia İcra Direktörü David Lusher konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kimyasalların tesise her zaman gelen kimyasallardan farklı olmadığını belirterek, "Bu tesis her yıl 100 bin ton maddeyi işlemden geçirerek yerel endüstrileri destekliyor. 100 bin tonun yanında 150 tondan bahsediyoruz. Maddesel olarak hiçbir fark yok. Tek fark bu maddelerin uluslararası profile sahip olması" diye konuştu.

GERİYE SADECE KARBONDİOKSİT VE SU KALACAK

Veolia, İngiltere'deki tesisinde gerçekleşecek imha sürecinin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) tarafından izleneceğini belirtirken, iki hafta sürecek imha işlemi sonunda geriye sadece karbondioksit ve suyun kalacağını bildirdi. Danimarka ve Norveç gemileri Ark Futura ve Taiko, 7 Ocak'tan beri kimyasal silahları Suriye'nin Lazkiye limanı üzerinden ülke topraklarından çıkarıyor.Kimyasal silahların en tehlikeli bölümünü oluşturan hardal ve sinir gazı türevlerinin ise Akdeniz'deki uluslararası sularda Amerikan bandıralı Cape Ray gemisinde imha edilmesi planlanıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Suriye Dünya Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Lara kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Lara kaç yaşında, nereli? Lara biyografisi! TOKİ konut ve iş yeri satışı ne zaman? TOKİ açık artırma ne zaman, saat kaçta? ALTIN FİYATALARI DÜŞÜYOR MU? 23 Mayıs canlı altın fiyatları! Ata, yarım, çeyrek, gram altın ne kadar? 23 Mayıs hangi burç? 23 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 23 Mayıs tarihi hangi burç olur? Metin Akdülger Sandık Kokusu dizisinden ayrıldı mı? Sette kriz mi çıktı? EKPSS SONUÇ EKRANI! EKPSS saat kaçta açıklanacak, açıklandı mı? EKPSS sonucu nasıl öğrenilir? Halil İbrahim Özgün kimdir? Halk Tv konuğu Halil İbrahim Özgün kaç yaşında, nereli? Halil İbrahim Özgün biyografisi! Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 ASGARİ ÜCRET ARA ZAM! Temmuz ayında asgari ücrete zam geliyor mu? Asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? GELİNİM MUTFAKTA 23 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128112 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 23 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 23 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 23 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title