Haberler

Rum Raportörü Türkiye'yi Hem Övdü Hem Kınadı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'nce (Akpa), Çarşamba Günü Türkiye'deki İnsan Hakları Durumunun da Değerlendirileceği Bir Rapor Ele Alınacak. Rum Parlamenter Hristos Pourgourides İmzalı Raporda, Dink Cinayetinin Türk Liderlerince Kınanması ve Sorumluların Hızlı Bir Biçimde Yakalanması Takdir ile Karşılanırken, Türkiye, 301. Madde ve Şemdinli Olayı Gibi Sorunlar Nedeniyle Eleştiriliyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nce (AKPA), Çarşamba günü Türkiye’deki insan hakları durumunun da değerlendirileceği bir rapor ele alınacak. Rum Parlamenter Hristos Pourgourides imzalı raporda, Dink cinayetinin Türk liderlerince kınanması ve sorumluların hızlı bir biçimde yakalanması takdir ile karşılanırken, Türkiye, 301. madde ve Şemdinli olayı gibi sorunlar nedeniyle eleştiriliyor.

AKPA Çarşamba günü “Avrupa’daki İnsan Hakları ve Demokrasi Durumu” ile ilgili bir oturum yapacak. Asamble Başkanı Rene van der Linden’in açılış konuşması ile başlayacak oturumda, Avrupa’daki çeşitli ülkelerdeki insan hakları ve demokrasi durumunun değerlendirildiği bir rapor da görüşülerek onaylanacak. Oturum sırasında Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Komitesi gibi dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşlarının başkanları da söz alacak

Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi Raportörü Rum Parlamenter Hristos Pourgourides’in kalemi aldığı raporun çeşitli bölümlerinde Türkiye’ye de yer veriliyor. Türkiye’de örgütlenme hakkına ilişkin reformlarda kayda değer ilerleme görüldüğü belirtilen raporda buna karşı ifade özgürlüğü konusunda süren bazı sınırlamalara dikkat çekildi.

301. MADDE

Bu çerçevede “Türklüğe Hakaret” ile ilgili 301. maddeye dikkat çekilirken Hrant Dink cinayeti üzerinde durulan raporda Dink için “Öldürülmesinden iki hafta önce AİHM’ye şikayette bulunmuştu” denildi. 301. madde konusunda üst düzey Türk yetkililerince değişiklik yapılacağını belirtildiğine işaret eden raportör şunları yazdı:

“Hrant Dink olayında, cinayetin hızlı ve güçlü bir biçimde siyasi liderlik ve sivil toplum tarafından kınanmasından duyulan memnuniyeti dile getirmek isterim. Ayrıca, zanlıların yakalanmasına ve diğer bazı sonuçlara yol açan güçlü bir soruşturma hemen başlatıldı.”

ŞEMDİNLİ OLAYI

Buna karşın bazı olumlu gelişmelere karşın işkencenin sürdüğü, insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlardan hesap sorulmamasının kaygı yaratmayı sürdürdüğü belirtilen raporda Türkiye’de yargı dışı öldürmelere ilişkin iddiaların bulunduğu kaydedilirken Şemdinli olayı üzerinde duruldu.

İki jandarma ve eski bir PKK’lının, bir “Kürt kitabevi”nin bombalanmasından sorumlu bulunduğu belirtilen raporda, “Ancak açılan parlamento soruşturmasından, Türk Silahlı Kuvvetleri ile hükümet arasında gerginliğin gidirilmesi amacıyla tamamlanmadan vazgeçildi” denildi.

ULUSAL AZINLIKLAR SÖZLEŞMESİ

Yasa dışı CIA uçuşları konusunda rol oynayan ülkelerin arasında Türkiye’nin de adı geçtiği raporda çok kültürlü Avrupa gerçeğine dikkat çekilerek Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunması’na İlişkin Çerçeve Sözleşmesi’ne değinildi. Rum raportörü, aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu dört üye devletin sözleşmeyi imzaladığını ancak onaylamadığına işaret ederken Türkiye ve Fransa’yı de sözleşmeyi imzalamayan dört ülkenin arasında saydı.

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title