Haberler

Lahey: Hollanda'daki Doğu Türkistanlılar'ın Çin Protestosu

Doğu Türkistanlılar, son günlerde Çin Hükümeti'nin Uygur Türkleri üzerinde arttırdığı baskıyı protesto etmek amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde bir araya geldi.

Doğu Türkistanlılar, son günlerde Çin Hükümeti'nin Uygur Türkleri üzerinde arttırdığı baskıyı protesto etmek amacıyla Hollanda'nın Lahey kentinde bir araya geldi.

Tüm dünyada 9 Haziran'ı "Çin'i protesto günü" ilan eden protestocular, bugün dünyanın değişik yerlerinde de Çin Hükümeti'nin protesto edileceğini ifade etti. Lahey'de bulunan Çin Büyükelçiliği önünde toplanan Doğu Türkistanlılar, 25 Mayıs'ta Çin Hükümeti tarafından tutuklandığını iddia ettikleri Müslüman Uygur Türkleri'nin lideri Rabia Kader'in 3 çocuğunun serbest bırakılmasını istedi. Rabia Kader'in şu anda Doğu Türkistan'da tutuklu bulunan çocuklarının akıbetinden endişe ettiklerini ifade eden göstericiler, Çince ve Uygurca olarak yaptıkları konuşmalarda Çin'in "terörist" tutumuna son vermesini istedi. İHA'ya özel açıklamalarda bulunan göstericilerin sözcüsü Bahtiyar Şemsettin, "Çin, çocuklarımızı hatta ana-babamızı yakalayarak bizim özgürlük mücadelemizi durduramayacak; aksine bu tutum bize daha da güç verecektir" dedi.

Çin polisi, 31 Mayıs'ta ABD'de sürgünde olan Müslüman Uygurlar'ın lideri Rabia Kader'in 3 çocuğunun yakalandığına dair haberleri yalanlamış, Kader'in başkanı olduğu ABD merkezli Uygur Amerikan Birliği ise, Kader'in, Ablikim, Abdiriyim ve Alim Abdiriyim adındaki oğullarıyla Raşhangül isimli kızının 25 Mayıs'ta nezarete alındığını bildirmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title