Haberler

Dna Prostat Testi Sayesinde En Ölümcül Prostat Kanser Riski Tahmin Edilecek

Birçok ülkedeki erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseriyle ilgili dikkat çeken gelişmeler oluyor.

Birçok ülkedeki erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseriyle ilgili dikkat çeken gelişmeler oluyor. Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, erkeklere yakın zamanda kadınlardaki meme kanseri için kullanılan yönteme benzeyen genetik görüntüleme hizmeti sunulabileceğini söylüyor.

BBC'ye göre, araştırmacıların, prostat kanseri olan ya da en azından üç yakın aile bireyinde bu hastalık olan 191 erkekten kan örneği aldığı, her birindeki genlerde, DNA onarımında rol alan, meme ve yumurtalık kanseriyle de ilişkili olduğu bilinen BRCA genleri de dahil, riskli mutasyonlar olup olmadığının incelendiği belirtiliyor.

Sonuçların British Journal of Cancer'de yayınlandığı ve erkeklerin yüzde 7'sinin, 14 yüksek risk mutasyonundan birine sahip olduğu hatırlatılıyor. Ayrıca araştırmacılar, bu kişilerin vücuda yayılmaya başlamış agresif prostat kanserine sahip olduklarının da altını çiziyor.

-"RİSK ALTINDAKİ ERKEKLERİN PROSTATLARININ DERHAL ALINMASINA GEREK YOK"-

"Prostat kanseri olan ya da aile geçmişinden dolayı endişelenen erkeklere, iki, üç yıl içinde görüntüleme sunulacağını öngörebiliyorum" diye konuşan araştırmacı Dr Zsofia Kote-Jarai, demecinde, "ancak bu erkekler için derhal prostatlarının alınması kararı mümkün değil" dedi. Prostatın alınmasının, meme kanserinden farklı olarak, kısırlık, erekte kalma güçlüğü, idrar kaçırma gibi yan etkileri olduğu için alınmasındansa, daha yakından gözlenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

-"AİLE GEÇMİŞİNDE PROSTAT KANSERİ OLAN VE BELLİ GENLERE SAHİP OLANLAR RİSK GRUBUNDA"-

Görüntülemenin daha hazır olmadığı ifade edilirken, araştırma ekibinin 2000 erkek ve 192 geni içeren daha büyük bir deneme yapmakta olduğu hatırlatılıyor.

İngiltere'de bulunan, Prostat Kanseri adlı vakıftan Dr Iain Frame'e göre elde edilen sonuçların, aile geçmişinde prostat kanseri olan ve belli genlere sahip olanların yüksek riski taşıyor olabileceğini ispatlamadaki katkısı heyecan verici, ve bu bize yap-bozun çok önemli bir parçasını sağlıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Prostat Kanseri Londra Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title