Haberler

Darbe Honduras'ı Böldü

Honduras'ta Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın Askeri Darbeyle Devrilmesi, Ülkeyi İkiye Böldü. Meclis Başkanı Michelletti, Geçici Başkan Olarak Göreve Başlarken, Zelaya Yandaşları Sokağa Döküldü. Askeri Müdahale ABD Başkanı Obama ve Chavez ile Birlikte Birçok Amerikalı Lideri İse Aynı Safta Buluşturdu. Chavez, "Eskiye Dönülmesine İzin Vermeyiz" Diyerek Sert Çıktı.

Honduras’ta Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın askeri darbeyle devrilmesi, ülkeyi ikiye böldü. Meclis Başkanı Michelletti, geçici başkan olarak göreve başlarken, Zelaya yandaşları sokağa döküldü. Askeri müdahale ABD Başkanı Obama ve Chavez ile birlikte birçok Amerikalı lideri ise aynı safta buluşturdu. Chavez, “Eskiye dönülmesine izin vermeyiz” diyerek sert çıktı.

PİJAMAYLA ÜLKEDEN ATTILAR

ABD etkisindeki Amerikan Devletleri Örgütü, Honduras’daki askeri darbeyi şiddetle kınadı ve tutuklanarak Kosta Rika’ya gönderilen Devlet Başkanı Zelaya’nın (57) hemen ve önkoşulsuz olarak geri getirilmesi çağrısında bulundu.

Chavez: Ders lazım

Venezuela lideri Hugo Chavez, Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif (ALBA) ile Orta Amerika Bloku’nun düzenlediği olağanüstü zirve dolayısıyla bulunduğu Managua’da yaptığı açıklamada, “Onlara bir ders vermek lazım. Eskiye dönülmesine izin veremeyiz” dedi. Bolivarcı liderler, Hondura’taki elçilerine yönelik bir tehdit halinde askeri müdahalede bulunabilecekleri uyarısında bulundu.

ABD Başkan Barack Obama, Honduras’taki gelişmelerden endişe duyduğunu, demokratik normlara saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Savaşa hazırız

Askeri darbeyle sarsılan Honduras ise dünya tarafından tanınan Zelaya ile Kongre’nin geçici devlet başkanlığına atadığı, asker ve hukukçular tarafından kabul gören Meclis Başkanı Roberto Micheletti safları olarak ikiye bölündü. Micheletti, dıştan gelen telkin ve müdahaleleri reddederek, ilk iş olarak iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti. Micheletti, Chavez’i her türlü müdahaleye karşı uyardı ve “Birçok birliğin müdahaleye hazırlandığını duydum. Silahlı güçlerimiz ülkeyi savunmaya ve savaşa hazırdır” diye konuştu.

Kosta Rika’ya sürgüne gönderilen Zelaya ise devlet başkanlığı görevinden istifa etmediğini ve görev süresini dolduracağını söyledi.

Darbeye giden yol

2006’ta seçimleri kazanan Zelaya, sol politikaları benimsedi ve Chavez’in müttefiki haline geldi.

Zelaya, G. Amerika’daki diğer solcu liderleri kendine örnek alarak, anayası değiştirip, görev süresini 4 yıl daha uzatmak üzere halk oylamasına gitti. Yüksek Mahkeme, bu girişimi engelledi.

Zeleya, referandum konusunda ısrar edince ordu darbe yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title