Haberler

Çin, Rusya ve Endonezya İşbirliği Bölgesel Barışı Destekleyecek

Güncelleme:

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Çin, Rusya ve Endonezya arasındaki işbirliğinin, çok taraflılık sürecinin desteklenmesi ile bölgesel barış ve istikrarın artmasına yardımcı olacağını belirtti.

Üst Düzey Çinli Diplomat: Çin-Rusya-Endonezya İşbirliği Bölgesel Barış ve İstikrara Katkıda BulunuyorÇin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Dış İlişkileri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi (ortada), Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (solda önde) ve Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi (sağda önce) ile üçlü bir toplantıya katıldı, 12 Temmuz 2023. (Fotoğraf: Xu Qin/Xinhua)

CAKARTA, 13 Temmuz (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Çin, Rusya ve Endonezya arasındaki işbirliğinin, çok taraflılık sürecinin desteklenmesi ile bölgesel barış ve istikrarın artmasına yardımcı olacağını belirtti.

Wang, Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile yaptığı üçlü toplantıda, gelişmekte olan pazarların temsilcileri ve G20'nin kilit önemdeki üyeleri olarak Çin, Rusya ve Endonezya'nın aralarında etkileşim ve işbirliğini sürdürmesinin, bu üç ülkenin ortak çıkarına olacağını söyledi.

Dünyada, küresel ekonominin yavaş toparlanması ve artan jeopolitik gerilimler gibi yüzyılda görülmemiş hızlı değişikliklerin yaşandığını belirten Wang, ancak barış, kalkınma ve işbirliği peşinde koşmanın, vazgeçilmez bir trend olduğunu ifade etti.

Wang, ülkelerin insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk oluşturmak amacıyla dayanışma ve koordinasyonu güçlendirmeleri, gerçek çok taraflılığı uygulamaları ve risk ve zorlukları ortaklaşa ele almaları gerektiğini söyledi.

Wang, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) diyalog ortağı olarak Çin'in, ASEAN merkezli bölgesel işbirliği yapısını desteklediğini belirtti. Çin'in ayrıca ASEAN ülkelerinin, Doğu Asya ülkeleri arasındaki işbirliğinin rayında gitmesini sağlama ve ASEAN topluluğunun inşasını hızlandırma yönündeki çabalarına da destek verdiğini dile getirdi.

Lavrov ve Marsudi de mevcut uluslararası ve bölgesel konulara ilişkin görüşlerini paylaştı.

Toplantının, ASEAN'ın merkezi öneminin ve ASEAN Yolu yaklaşımının sürdürülmesine yönelik uzlaşının yansıması olarak üçlü diyalog ve etkileşim kurulması yönünde faydalı bir girişim olduğuna değinen Lavrov ve Marsudi, bu konuda iletişimi sürdürme konusunda görüş birliğine vardı.

Gıda ve enerji güvenliği konusunda fikir alışverişinde bulunan taraflar, gelişmekte olan ülkelerin tedarik zincirlerinin sorunsuz hale getirilmesinin yanı sıra gıda ve enerji güvenliğinin sağlanması için küresel yönetişimin iyileştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Kaynak: Xinhua / Dünya

Endonezya Rusya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title