Haberler

BM Genel Sekreteri Ban Kı-moon, Kıbrıs Raporunu Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Son Kıbrıs Raporunda, Kıbrıslı Türklere Uygulanan İzolasyonların Kaldırılması Gerektiğini Belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, son Kıbrıs raporunda, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Moon hazırladığı raporda, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyona değinerek, "Kıbrıs Türk toplumunun gelişimini daha çok teşvik ederek, taraflar arasında daha fazla ekonomik ve sosyal eşitlik sağlanması gerekli" dedi. 2008 yılının çözüm arayışları bakımından hayati önemde olacağını belirten Moon, çözüm için somut adım atmanın şart olduğunu bildirdi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili son raporunu değerlendirdi. Raporun özellikle siyasi kapsamı bakımından ilk bakışta objektif ve gerçekçi değerlendirmeler içerdiğine dikkat çeken Erçakıca, raporda ayrıca Türk tarafının bazı tutumlarına yönelik eleştiriler olduğunu da açıkladı. Ateşkesle ilgili maddeleri başta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile istişare

ettikten sonra açıklayacaklarını söyleyen Erçakıca, raporun siyasi açıdan Türk tarafıyla bir uyum içinde olduğunu kaydetti.

Moon'un 2008 yılının Kıbrıs sorunu çözüm arayışları bakımından hayati olacağını savunduğunu vurgulayan Sözcü Erçakıca, "Kıbrıs Türk tarafı, 'hayati' olarak nitelenen bu dönemi değerlendirmeye ve çözüm için çalışmaya hazırdır. Bu hedef, Cumhurbaşkanımız tarafından 5 Eylül'de ortaya konan ve Kıbrıs sorununun 2008 yılı sonuna kadar çözümlenmesini hedefleyen öneriyle tam bir uyum içindedir" dedi.

Hasan Erçakıca, BM Genel Sekreteri Moon'un Kıbrıs sorununa çözümüne yönelik somut adımlar atılması istediğini ifade ederek, somut adımların atılabilmesi için görüşme süreçlerinin bir "oyalama" süreci olarak ele alınmaması gerektiğini söyledi. Süreçlerin iki liderin tam katılımını sağlaması ve somut sonuçlar üretecek şekilde tasarlanması gereğine işaret eden Sözcü, "Bu nedenle Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafınca istenen hazırlık sürecini süratle tamamlayarak tam kapsamlı çözüm görüşmelerinin

başlatılması için çalışmaktadır" diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Moon'un "somut adım" çağrısını üstüne almayı reddederek Türk tarafını suçlamaya devam ettiğine de dikkat çeken Erçakıca, "Bu çağrı bize müzakere masasını işaret ediyor. Somut adım ancak orada atılır" şeklinde konuştu.

Ban Ki-Moon'un izolasyonlarla ilgili görüşlerinin de tüm uluslararası aktörler tarafından dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Erçakıca, Moon'un bu raporuyla Kıbrıs Rum tarafının izolasyonlarla ilgili görüşlerini bir kez daha reddettiğini kaydetti. Erçakıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin izolasyon stratejisini değiştirmesi gerektiğini ve çözüm arayışına katılması gerektiğini ifade etti.

(MG-PNR-PNR-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title