Haberler

Almanya'da Kış Lastiği Kanunen Zorunlu Hale Geldi

Almanya'ya Kış Geldi. Geçtiğimiz Yıl Ağır Geçen Kışın Ardından Bu Yıl Yoğun Kar Yağışlarına Karşı Otoyollarda Tedbirler Önceden Alındı

Almanya'ya kış geldi. Geçtiğimiz yıl ağır geçen kışın ardından bu yıl yoğun kar yağışlarına karşı otoyollarda tedbirler önceden alındı. Sürücülerde lastiklerden başlamak üzere arabalarını kışa hazırlıyor.

Almanya'nın bazı bölgelerine yılın ilk karı yağdı. Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, kışlık lastik kullanmayan sürücülerin hem kendini hemde trafikte seyir halinde olan sürücüleri tehlikeye attığını ifade etti.

Daha önceki trafik yönetmeliğinde 'Aracın kış koşullarına uygun olarak trafiğe çıkması zorunludur' ibaresinin kışlık lastik zorunluluğu anlamına gelmediğini hükmeden mahkeme, bir sürücünün itirazını haklı bulmuş ve 2006 yılında bir yönetmelikle getirilen kış lastiği takma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştı.

Ulaştırma bakanlığının yeni hazırladığı yasada 'Kış aylarında kışlık lastik takmak zorunludur' maddesine yer verildi.

Köln'de uzun yıllar tamircilik yapan Halil Aydemir, karlı ve buzlu yollarda kış lastiği kullanmayan sürücüleri şu sözlerle uyardı: ?Hava şartlarına uygun olmayan lastikler hem sizin hemde trafikteki diğer sürücüler için çok tehlikeli. Aniden kar bastırıyor sizin arabanızda yazlık lastikler var yürüyemiyorsunuz, bütün trafiği tıkıyorsunuz.

Araç kayıyor çünkü kış özelliğini taşımayan lastik olduğu için karı kavrayamıyor , böylece şarampole yuvarlanabiliyorsunuz, kaza yapabiliyorsunuz. Karlı ve buzlu havalarda kış lastiklerinin mecburi tutulmasının sebebi de o zaten.?

Usta tamirci Aydemir, kışlık lastik alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve bu lastiklerin ömrünü ise şöyle anlattı: ?Şimdi tabi bu kışlık lastik dediğimiz zaman Almancası ile Winterreifen bunların üzerinde M artı S harfleri bulunuyor. Bunun anlamı Matsch und Schnee demek. Matsch cıvık kar ve kar özellikli. Ayrıca üzerinde mutlaka kar sembolü bulunması lazım, o bulunmuyor ise sadece M artı S, MS yazıyor ise de bu geçerli değil. Lastiğin dayanma süresi aracı ne kadar sürdüğünüze bağlı ve ne kadar yol gittiğinizde bağlı.?

Peki bu kışlık lastiklerin bize maliyeti ne kadar? Lastikleri alınca nasıl takacağız ve nelere dikkat etmemiz gerekir? Halil Aydemir bu soruların cevabını şöyle verdi: ?Ortalama yirmi, otuz Euro'dan başlayan fiyatlar 50, 60, 100, 150 Euroya yani yani lastiğin özelliğine ve kalitesine bağlı daha yüksek fiyatlara kadar çıkabiliyor.

Lastik değişimi tabiki bir uzman tarafından yapılması lazım. Başka türlü yapmak mümkün değil. Dolayısı ile gerekli balans ayarı yapılması lazım. Yoksa balansları yapılmazsa tekerlek ileride belli bir süratten sonra direksiyonu titretir. Bu lastiklerin yani o bijonlarının cıvatalarının sıkılma ölçüsü var onlara dikkat etmek lazım. Az sıkarsanız tekerlek çıkabilir, çok sıkarsanız ilerde tekrar açmakta zorlanabilirsiniz.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title