Haberler

Dolarda Büyük Spekülasyon

ABD Para Birimi Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Bernanke ile Hazine Bakanı Henry Paulson'un Yapacağı Toplantıdan 'Kredi Piyasasındaki Kayıplar Ekonomik Büyümeyi Olumsuz Etkileyecek" Sözlerinin Çıkacağına İlişkin Spekülasyonlarla Dibe Vurdu.

ABD para birimi dolar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke ile Hazine Bakanı Henry Paulson'un yapacağı toplantıdan 'kredi piyasasındaki kayıplar ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek" sözlerinin çıkacağına ilişkin spekülasyonlarla dibe vurdu.

Dolar euro karşısında tarihin en düşük seviyelerine gerilerken, euro/dolar paritesi 1.6039 ile rekor kırdı. Euronun dolar karşısındaki önceki rekoru 1.6019 seviyesinde bulunuyordu.

Cuma günü dibe yaklaşan ancak ABD hükümetinin zordaki iki mortgage şirketine destek vereceği açıklamalarıyla dün toparlanan doların bayramı kısa sürdü. ABD ekonomisine yönelik tedirginlikler ve yöneticilerin ağzından bu durumun resmiyete döküleceği yönünde sözler geleceğine ilişkin beklentiler doların sonunu hazırladı. Sabah saatlerinde 1.60 seviyesini zorlayan dolar öğle itibariyle euro önünde yeni bir dip yaptı.

Dolar Japon Yeni karşısında son bir ayın Avustralya doları önünde de son 25 yılın en düşük seviyesine geriledi. İngiliz Sterlini de 1 Temmuz'dan bu yana ilk kez 2 dolar seviyesini aştı.

İtalya'nın en büyük finans kurumlarından olan Unicredit Markets döviz stratejisti Roberto Mialich, "Piyasalar ABD'de yeniden gündeme gelen kredi krizine negatif tepki veriyor ve bu tepki doları düşürüyor" dedi. Mialich, piyasada Bernanke'nin ekomomi hakkında belirsiz bir görüntü çizeceği spekülasyonlarının etkili olduğunu anlattı.

Mialich, doların ay sonuna kadar 1.62-1.63 aralığına gerileyebileceğini öngördü.

Standard Chartered analisti Robert Minikin ise dolarda yaşanan bu sert düşüşün temelsiz olduğunu ileri sürdü. "ABD ekonomisinin çok savunmasız olduğunu düşünmüyoruz" diyen Minikin, şöyle devam etti:

"İngiltere ve Euro bölgesi ekonomilerinden de çok sayıda olumsuz haber geliyor. Risk dengesine göre dolarda bir toparlanma yaşanabilir. Önümüzdeki haftalarda parite yeniden 1.5750'ye, eylül sonuna kadar da 1.56'ya gelebilir." 

DOLAR ALDIĞINI GERİ VERDİ

Dolar son düşüşüyle birlikte Avrupa Merkez Bankası Trichet'in ayın başındaki faiz artırımına yönelik yeni bir sinyal vermemesinin ardından yakaladığı ivmeyi kaybetmiş oldu. Temmuzun ilk haftasında euro önünde 1.7 değer kazanan ve 1.5611'e kadar tırmanan dolar, böylece  tüm kazandığını üstüne daha da koyarak geri verdi.

Uzmanlar doların düşüşünde son günlerde iki dev mortgage şirketi Fannie Mae ve Freddie Mac'in zor durumda olduğuna ilişkin bilgilerin ve kredi krizinin yeniden canlandığına ilişkin tahminlerin önemli rol oynadığını düşünüyor.

 DOLAR İÇERİDE SAKİN

Yurtdışındaki onca dalgalanmaya karşın dolar içeride sakin seyrediyor. Faiz artırım beklentilerinin etkili olduğu dolar kuru 1.22'yi aşamazken, sabahtan bu yana 1.2150-1.2180 bandında hareket ediyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title