Haberler

BIST100 yüzde 2.94 düşüşle başladı, dolar 7.38 lirada

Güncelleme:

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın son işlem gününe, yüzde 2.94 düşüşle 1,444.53 puanda başladı.

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın son işlem gününe, yüzde 2.94 düşüşle 1,444.53 puanda başladı. Açılışta, BIST Sanayi Endeksi yüzde 3.45, BIST Mali Endeks yüzde 1.51 ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 1.44 eksideydi.

Merkez Bankası'nın ( Tcmb ) Faiz artırımlarının ardından Ağustos ayından bu yana ilk kez 7.0 liranın da altına indikten sonra, hafta başından itibaren gelen alımlarla dolar yeni günün ilk işlemlerinde 7.48 liraya kadar yükseldi.

Ekonomik güven endeksi Ocak ayındaki 96.2 düzeyinden, Şubat ayında yüzde 0.5 gerileyerek 95.8 düzeyine düştü. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksindeki gerileme, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Merkez Bankası'nın ( Tcmb ) verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 19 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre 893 milyon dolar düşüşle 234.73 milyar dolar oldu.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

dolar en düşük 7.3118 lira ve en yüksek 7.4803 lirayı gördükten sonra, 7.38 – 7.39 lira aralığında,

euro en düşük 8.9047 lira ve en yüksek 9.0961 lirayı gördükten sonra, 8.99– 9.00 lira aralığında,

sterlin en düşük 10.2497 lira ve en yüksek 10.4438 lirayı gördükten sonra 10.30 – 10.31 lira aralığında hareket ediyordu.

Küresel piyasalarda 1.21375 - 1.21847 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.21535 düzeyindeydi.

TSKB'nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahında toparlanmanın kısa sürdüğüne işaret edilerek, buna bağlı riskten kaçış eğilimi yaşandığı belirtildi ve şöyle denildi:

"Açıklanan makroekonomik veriler beklentilerden güçlü gelse de

ABD'nin 7 yıl vadeli tahvil ihalesine talebin düşük kalmasıyla tahvil faizlerinde yükseliş hız kazandı. ABD'de Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri beklentileri aşarken, 2020 son çeyrek büyümesi yukarı revize edildi.

"Euro Bölgesi'nde Şubat güven endeksleri tahminleri aştı. Ancak tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş diğer finansal varlıklarda da sert satışlara yol açtı. Gelişmekte olan ekonomilerin hisse senetleri günü yükselişle tamamlasa da dünya genelinde yüzde 1.5 düşüş yaşandı.

"Dolar gelişmiş diğer ekonomilerin para birimleri karşısında yatay kalırken, gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri satış baskısı altında kaldı.

"Altın fiyatları sert gerilerken, Brent tipi ham petrol fiyatlarında düşüş yüzde 0.2 ile sınırlı kaldı.

"Türk finansal varlıklar dün karışık bir seyir izledi. TCMB'nin Para Politikası Kurulu özetinde sıkı duruşa yönelik sözlü yönlendirmesini teyit eden mesajlarına rağmen Türk finansal varlıklarda küresel eğilimlerin etkisi gözlendi.

"Borsa İstanbul'da gösterge endeksler günü yükselişlerle tamamlarken, tahvil faizlerinde ve ülke risk priminde yükselişler yaşandı.

"Küresel riskten kaçışın etkisiyle TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 2.5 değer kaybetti. Düne 7.16 seviyesinden başlayan dolar/TL 7,43'ün üzerine yükselirken, euro/TL 8.69 ile 9.05 arasında hareket etti.

"Yeni günde ise küresel piyasalar dünden kalan eğilimle başladı. Bu sabah Avustralya Merkez Bankası (RBA) faizlerdeki yükselişi sınırlamak üzere likidite desteği sunarken, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin bir miktar hız kestiği görülüyor.

"Gün içinde aşı geliştirme çalışmaları ve salgın ile ilgili haberlere ek olarak ABD Ocak ayı bireysel gelir, harcamalar ve bireysel harcamalar fiyat endeksi (PCE) verileri izlenecek. Ayrıca AB Liderler Zirvesi ikinci gününde devam edecek.

"Yurtiçinde TÜİK Ocak ayı dış ticaret istatistiklerini açıklanacakken, Hazine MartNisan-Mayıs borçlanma programını yayınlayacak. Türk finansal varlıkların seyri açısından ise küresel risk iştahının belirleyici olmayı sürdüreceği düşünülüyor."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Sterlin TCMB Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title