Haberler

Doğum Yapan Memur ve İşçilere Yeni Haklar

TBMM Genel Kurulu'nda, doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, önerge üzerindeki konuşması sırasında, AK Parti sıralarından kendisine yönelik sözler üzerine, "Buyrun, gelin konuşun. Ama muhtemelen size buraya kadar konuşma talimatı verilmemiştir. En fazla 'yerinizde sataşın' denilmiştir" ifadesini kullandı.

Parlamentoda siyaset yapılması gerektiğini kaydeden Öztürk, "Arkada oturup hangi madde üzerinde konuşulduğunu bilinmeden gelip burada elinizi kaldırıp tekrar geri dönmek değildir. İhale peşinde koşmak değildir" görüşünü ileri sürdü.

Bu sözler üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise "Değerli hanımefendi, buraya geleceksiniz, burada kim ihale takip ediyormuş söyleyeceksiniz. Gelip buradan söyleyeceksiniz. Öyle desteksiz atmak olmaz . Bu saygısızlık, bu utanç verici bir dil" diye konuştu.

Bostancı, şunları kaydetti:

"Geleceksin önce burada insanlıktan bahsedeceksin, barıştan bahsedeceksin, vicdandan bahsedeceksin ve sonra birdenbire, konuşmanın sonlarına doğru öfke ve nefret dili kullanacaksın. Bu öfke ve nefret diliyle mi barış ve insanlık gelecek? Tersi ve yüzü, işine gelirse barış, işine gelmezse en büyük düşmanlık şeklinde bir anlayış, bir anlatım doğru olabilir mi? Buradan bir barış, bir kardeşlik, halkların barışı çıkar mı? Çıkmaz. Hanımefendi, buradan desteksiz attınız, desteksiz. Geleceksiniz, burada, kim ihale takip ettiyse söyleyeceksiniz. Yoksa bunun altında kalırsınız. Buyurun."

-"Hiç kimse talimatla burada hareket etmiyor. Sözlerimize dikkat edeceğiz"

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da HDP'li Öztürk'ün konuşmasına ilişkin, "Burada her bir milletvekili, milletin iradesiyle özgür bir şekilde, millet adına siyaset yapıyor. Başka bir şey değil, siyaset yapmak adına burada. Hiç kimse, hiç kimseden talimat almıyor. Eğer siz 'Bir yerden talimat alıyorsunuz' derseniz, bir başkası da size 'Nereden talimatla buradasınız?' der. Hiç kimse talimatla burada hareket etmiyor. Sözlerimize dikkat edeceğiz" ifadesini kullandı.

Aydın, HDP'li milletvekillerinin, kendisini "tarafsız olmamakla" itham etmesi üzerine, "Ben milletvekillerinin, milletin hakkını savunurum. Bütün milletvekillerinin ve tüm milletin hakkını savunurum" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Aydın'ın, sözleriyle kürsüdeki milletvekiline müdahale ettiğini ileri sürerek, usul tartışması açılmasını talep etti.

Açılan usul tartışmasında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, milletvekillerinin milletin iradesini temsil ettiğini, onlara söylenen bir sözle ilgili Başkanvekilinin açıklama yapmasının doğru bir tutum olduğunu belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da "Hakareti eleştiri kılıfı içinde sunmak mümkün mü? Değil. Peki, hakaret ile eleştiri aynı anlama mı geliyor? Herhalde, buradaki saygıdeğer milletvekilleri hakaret ile eleştiriyi birbirinden ayırt edebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Bostancı, eleştirilere itirazları olmadığını belirterek, " Burada milletvekillerine 'İhale takip ediyorsunuz' demek eleştiri değil. Bunun eleştiriyle ilgili ne tarafı olabilir? Eğer çıkıp derseniz ki 'Ey Ahmet, sen şöyle bir ihale takip ettin. Bu da milletvekilliğine yakışmaz' bunu anlarım. Ama bunu delilli, ispatlı konuşmak lazım. Öyle genel geçer hükümlerle söyleyip bir algı provokasyonu anlamına gelebilecek tarzda bir takdim Meclisin müzakere etme anlayışına, müzakere etme mantığına uymaz. Sayın Başkan burada herhangi bir parti grubuna yönelik, bu talimat ve ihale meselesinde ona yönelik dili ikaz etmedi. Sayın Başkan burada Meclisin geneli bakımından da problemli olan bir dile Meclisin mehabeti, Meclisin ahlakı, buraya seçilen milletvekillerinin hukuku adına müdahale etmiştir" diye konuştu.

-"Bunun sonunda kazanan olmaz"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "Meclis Başkanvekili bir sayın milletvekilini kürsüye çağıracak, mikrofonunu açmak yerine o milletvekilinin biraz önce yapmış olduğu bir konuşma üzerinden ona makamından ayar verecek, azarlayacak ve o milletvekili de burada onu dinleyecek. Bunun yolunu açarsanız yarın Pervin Buldan sizden bir milletvekilini, öbür gün bir başka Meclis Başkanvekili bir başka milletvekilini çağırır bunu yapar. Bunun sonunda kazanan olmaz" şeklinde konuştu

İktidar milletvekillerinin HDP'li konuşmacının "ihale takibi" ile ilgili sözleri sonrasında tepki gösterdiklerini ve örnek vermesini istediklerini söyleyen Özel, şöyle devam etti:

"Yüzlerce fezleke bekliyor ama dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığıyla sınırlayalım diyoruz, kabul etmiyorsunuz. 2005'te reddettiniz, 2010'da reddettiniz, geçen ay tekrar söyledik. O yüzlerce fezlekenin içinde grubunuza ait dünya kadar ihale takip, ihaleye fesat karıştırma ve benzeri suçlardan dosyalar var. Milli Emlak dosyası, TOKİ dosyası, bu dosyaların tamamında AKP'li belediye başkanları ve geçmişte belediyedeki görevlerinden sonra dokunulmazlık zırhına kavuşmuş milletvekilleriyle ilgili çok ciddi iddialar var. Hodri meydan, cuma gününe çalışma koyalım, getirelim bu dosyaları, Mecliste kurulacak olan önce araştırma ve sonra soruşturma komisyonları eliyle bir açalım bakalım halkımız da görsün, kim, neyi savunuyor.

Geçen aya kadar 'Ak belediye' deyip arkasında durduklarınız, şimdi ihaleye fesat karıştırma, rüşvet, rüşvete aracılık etmekten soruşturuluyorlar ve gördünüz ki iş nasıl bir yere gidiyor, hemen ihraç noktasına veya bir disiplin soruşturması noktasına sığınıyorsunuz. O zaman, Sayın Bülent Arınç'ın sözünün arkasında durun. Başbakan Yardımcısıyken ne dedi? '8 Haziran'da çıkacağım, Ankara'yı parsel parsel nasıl sattınız, açıklayacağım' dedi. Hadi bakalım, Bülent Arınç çıksın şimdi, onları açıklasın da siz orada öyle oturun bakalım."

Bostancı da yerinden söz alarak, "AK Parti rüşvetin, iltimasın gölgesi ortaya çıktığında gereğini yapıyor, bunu ifade etti. Dolayısıyla, Özgür Bey'e söylediği bu sözler dolayısıyla teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Ben her şeyden önce aynı zamanda bir milletvekilliyim"

Meclis Başkanvekili Aydın, Meclis Başkanı ve başkanvekillerinin kürsüden tartışmalara katılmadığını, ancak milletvekillerinin hakkının korunmasının herkesin görevi olduğunu vurguladı. Aydın, "Ben her şeyden önce aynı zamanda bir milletvekilliyim ve milletin iradesiyle buradayım. Dolayısıyla, millete karşı ve milletvekiline karşı bir şey olursa düzeltme gereğini yaparım ben" dedi.

Aydın, milletvekillerinin temiz bir dil ve üslupla konuşmaları gerektiği uyarısında da bulundu.

Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Aydın, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, görüşmelere devam etti.

Kaynak: AA / Politika

Naci Bostancı Ahmet Aydın AK Parti Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title