Haberler

Doğrudan Metanol ile Çalışan Hidrojen Yakıt Pili... -Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Enerji Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata: "Geliştirdiğimiz Sistemde, 100 Gram Metanolle Dizüstü Bilgisayarımızı Yaklaşık 20 Saat Çalıştırabileceğiz" (Görün

İzmit'in Uzuntarla Beldesinde Kurulu Elektrik İmalat Sanayi (Elimsan) Şirketler Grubunca Geliştirilen "Doğrudan Metanol ile Çalışan Hidrojen Yakıt Pili" Kamuoyuna Tanıtıldı.

İzmit'in Uzuntarla beldesinde kurulu Elektrik İmalat Sanayi (ELİMSAN) Şirketler Grubunca geliştirilen ''Doğrudan metanol ile çalışan hidrojen yakıt pili'' kamuoyuna tanıtıldı.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) Enerji Sistemleri Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Ata, düzenlenen basın toplantısında, Elimsan Şirketler Grubu kuruluşu Hidrener A.Ş'nin yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı pilin, dizüstü bilgisayar, cep telefonları ile avuçiçi bilgisayarlarda kullanılabileceğini bildirdi.

20 wattlık yakıt hücresinin prototipini yaptıklarını, boyut ayarlamaları, seri üretime uygun tasarım ve teknik konular üzerinde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Ata, şöyle konuştu:

''Geliştirdiğimiz sistemde, 100 gram metanolle dizüstü bilgisayarımızı yaklaşık 20 saat çalıştırabileceğiz. Aynı zamanda şarj etme kolaylığı var. Metanol kartuşunun değiştirilmesiyle pili şarj etmiş olacağız. Ürünümüz 2007 yılı sonuna doğru üretime hazır hale gelecek.''

-ASKERİ SİSTEMLERDE HİDROJEN YAKIT PİLİ KULLANIMI-

Sistemin sessiz çalışmasından dolayı askeri uygulamalarda da kullanımının söz konusu olabileceğini dile getiren Ata, şöyle devam etti:

''Bir askeri operasyonun süresi uzun olabiliyor. Operasyon anında mevcut bataryalar yeterli olmamaktadır. Biz de bunu düşünerek, sessiz, hafif ve uzun süre kullanılabilir olması nedeniyle askeri sistemlerde doğrudan metanol kullanan yakıt hücrelerinin kullanılabileceğini düşünüyoruz. Projemizi Milli Savunma Bakanlığı'na teklif edeceğiz.''

Elimsan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcı, hidrojen enerjisi kullanımıyla ilgili bilgiler vererek, ''Dünyada hızla gelişen hidrojen enerjisi ve teknolojisi kullanımı yarışında Türkiye'nin geri kalmasını istemediğimiz için hidrojenle ilgili çalışmalara destek veriyoruz. Bu konuda gelişmiş 5 ülkeden birinin Türkiye olmasını arzuluyoruz'' diye konuştu.

Hidrener A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Mehmet Ağacan ise Elimsan Şirketler Grubu'nca sanayi ve bilim adamlarını buluşturmak adına Elimsan Bilimsel Araştırma Grubu'nun (EBAR) kurulduğunu ve 40'a yakın bilim adamından oluşan ekibin çeşitli projeler ortaya çıkarttığını kaydetti.

Ağacan, en büyük amaçlarının sanayinin ihtiyacı olan teknolojiyi, bilgiyi üreterek, ortaya çıkartmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu sözlerine kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title