Haberler

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran'lı Muadili ile Nükleeri Değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile bir araya geldi. Davutoğlu, ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, New York'taki Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) ilişkin toplantıdan Türkiye’ye gelen Muttaki’nin, kendisine toplantıyla ilgili bilgi aktardığını anlatarak, kendisinin de Muttaki’ye konuya yönelik yürüttükleri faaliyetleri anlattığını söyledi. "Biraz önce İran ile P5 artı 1 arasında istişarelerin başlatılması ve yapıcı bir şekilde sorunun diplomatik yollarla çözümü konusundaki kanaatlerimizi bir kez daha kendisiyle paylaştıkö diye konuşan Davutoğlu, Türkiye’nin tutumunun çok net ve açık olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Her zaman söylediğimiz gibi, biz nerede olursa olsun, nükleer silahlara, özellikle bölgemizde kesinlikle karşıyız. Ancak her ülkenin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı olduğunu da kabul ediyoruz. çünkü teknoloji bütün insanlığın malıdır. Nihayet bütün bu sorunların diplomasi yoluyla çözülmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda İran’la son yaptığımız temaslarda da diplomasi için çok önemli bir şans olduğu kanaatindeyiz. Diplomasiye bu şans verilmeli. Bölgemiz ve dünya gerilimlerin uzağında tutulmalı diye düşünüyoruz. Türkiye olarak bu çabaları sürdürmeye kararlıyız" dedi.

"TüM TARAFLAR İRAN’IN ÖNERİLERİNE YAPICI BAKMALI"

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de, bölgesel konularda İran ile Türkiye’nin iki büyük taş olduğunu söyleyerek, Türkiye’den gelen önerilerin AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili tarafından değerlendirilerek, olumlu karşılandığını aktardı. Konuya ilişkin Türkiye’nin önerisiyle görüşmelerin başlayabileceği sinyalini veren Muttaki, bu görüşmelerin ise Türkiye’de yapılabileceğini de vurguladı. Muttaki, tüm tarafların ve ABD’nin yakıt değişimi konusunda da İran’ın önerilerine yapıcı olarak bakmasını isteyerek, "Bu çerçevede iyi bir sonuca varılsın ki, bunu icraya koyabilelim" dedi. Irak’ta yapılan seçimleri de değerlendiren Muttaki, yapılan seçimden çok mutlu olduklarını ve Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini anlattı.

Muttaki, Türkiye’de yapılması düşünülen taraflar arası görüşme için şunları söyledi: "AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili bunu önerdiler ve İran tarafından kabul olundu. Eğer zamanı konusunda anlaşırsak çok yakın olabilir. Bu görüşme olabilir. Büyük ihtimal bu konuşmaların yeri de Türkiye’dir. Bizim için de güzel ve uygun bir tekliftir."

"TARAFLARIN BİRARAYA GELEREK KONUŞMASINI ARZU EDİYORUZ"

Muttaki’nin, taraflar arasındaki olası bir görüşmenin Türkiye’de gerçekleşebileceği sinyali için Davutoğlu ise, "Sayın Celili ile P5 artı 1’in temsilcisi olan Sayın Ashton arasında yapılması düşünülen toplantıya hazır olduklarını ifade ettiler. Bu diplomatik çözüm konusunda önemli bir adım teşkil ediyor. Tarafların biraraya gelerek, bu konuyu konuşmaları bizim arzu ettiğimiz bir husustur. Nükleer uranyum konusunda ise Sayın Muttaki değişik formüllere, müzakerelere hazır olduklarını ilettiler. İran’ın uranyum değiştirme konusunda da hazır olduğunu vurgulaması önemlidir. Uranyum değişimi konusunda da her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu. Davutoğlu, Irak konusunda ise, "ümit ederiz ki, Irak güçlü ve onurlu bir komşu olarak, yeni bir hükümetle çok daha sağlam adımlar atacaktır" dedi.

Dilhun GENçDAL- Hasan YILDIRIM/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title