Haberler

Dış Ticaret Açığının Yüzde 57'si Petrol ve Doğal Gazdan

Türkiye, Ocak -Mayıs Döneminde İthalatta En Büyük Faturayı 19.7 Milyar Dolarla Önceki Yıla Göre Yüzde 62.5 Artan Büyük Bölümünü Ham Petrolün Oluşturduğu "Mineral Yakıtlar ve Yağlar" İthalatına Ödedi. Bu Fasıl Anılan Dönemde 29.2 Milyar Dolar Olan Dış Ticaret Açığının Yüzde 56.6'sını Oluşturdu.

Türkiye'nin yılın ilk beş ayında 29 milyar 284.9 milyon dolar olan toplam dış ticaret açığının, yüzde 56.6'sı, büyük bölümünü ham petrolün oluşturduğu "mineral yakıtlar ve yağlar"dan kaynaklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye Ocak-Mayıs döneminde ithalatta en büyük faturayı 19.7 milyar dolarla "mineral yakıtlar ve yağlar" ithalatına ödedi. Söz konusu faslın ithalatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62.5'lik artış yaşandı. Mineral yakıtlar ve yağlar, yılın ilk beş ayında 16 milyar 561.9 milyon dolarlık açıkla anılan dönemde 29 milyar 284.9 milyon dolar olan toplam dış ticaret açığının yüzde 56.6'sını oluşturdu. İthalat tutarında ikinci sırayı 10.1 milyar dolarla yüzde 23.1 artış gösteren kazanlar, makineler, mekanik cihazlar alırken, bu fasıl dış ticaret açığının yüzde 19.13'ünü oluşturdu. Demir ve çelik ithalatı sıralamada 9.8 milyar dolarla üçüncü olurken, dış ticaret açığının yüzde 15.06'sı bu fasıldan kaynaklandı.

İthalat tutarında demir çeliği 6.2 milyar dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 5.7 milyar dolarla kara taşıtları, 4.1 milyar dolarla plastikler ve mamulleri, 1.9 milyar dolarla organik kimyasal ürünler izledi. Ayrıca inciler kıymetli taşlar ve metal paralar, eczacılık ürünleri, bakır ve bakırdan eşyalarda ithalat tutarına göre ilk 10 içinde yer aldı.

-SAKATAT İTHALATINDA YÜZDE 454'LÜK ARTIŞ

Türkiye'nin et ve yenilen sakatat ithalatı yılın ilk beş ayında yüzde 454'lük rekor artışla 136.2 milyon dolara ulaştı. Son günlerde rekor fiyat artışlarıyla gündem oluşturan hububatta da ithalat yüzde 140.3'lük artışla 1.1 milyar dolara çıktı.

Ocak-Mayıs döneminde et ve yenilen sakatat ithalatında büyük artış yaşanırken, bu fasılda ihracat da yüzde 83.2 artarak 27.5 milyon dolar oldu. Anılan dönemde canlı hayvan ithalatı yüzde 394'lük artışla 20.8 milyon dolara çıkarken, bu fasılda ihracat ise yüzde 6.4 azalarak 3.1 milyon dolar oldu. İthalat artış oranında canlı hayvanları yüzde 218.1'le et, balık ve yumuşakçalar izledi. Hububat ithalatı da yüzde 140.3'lük artışla 1.1 milyar dolara çıkarken, hububat ihracatı yüzde 80.2 azalarak 9.3 milyon dolara indi. Fiyat artışlarıyla son dönemlerde dikkat çeken hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağların ithalatında yüzde 124.5'lik artış yaşanırken, ithalat tutarı 630.9 milyon dolar oldu.

İthalat artış oranında hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağları yüzde 123.1'le demiryolu ve benzeri hatlara ait taşıtlar ve malzemeler ve bunların aksam parçaları, yüzde 117.2'yle sebzeler, yüzde 115.3 ile gıda sanayiinin kalıntı, kaba yemler izledi. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title