Haberler

Çorlu Polisine "Aile İçi Şiddeti Önleme" Semineri

Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Cumhuriyet Polis Merkezi'nde Görevli Polislere, Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürlerle İlgili Hizmet İçi Eğitim Verildi.

Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Cumhuriyet Polis Merkezi'nde görevli polislere, kadına karşı şiddetin önlenmesinde polisin rolü ve uygulanacak prosedürlerle ilgili hizmet içi eğitim verildi.

Çorlu Cumhuriyet Polis Merkezi Lokali'nde düzenlenen "aile içi şiddetin önlenmesi" semineri, Önleyici Hizmetler Büro Amiri Komiser Fatih Bölükbaşı tarafından verildi. Nüfusu 50 bini geçen bölgelerde belediyelerin kadın sığınma evleri açmak zorunda olduğunu kaydeden Bölükbaşı, "Belediyeler Kanunu'na göre bu sığınma evleri açılmak zorunda. Aile içi şiddet olaylarında bundan böyle risk değerlendirme formları da doldurulacak. Risk değerlendirme formları sonrasında değerler yüksek bulunursa, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) görevlilerine bilgi verilmesi gerekiyor. Şiddet mağduru kadın geldiğinde kendisini bir otele yerleştirebilirsiniz. Bu kişilerin otel masrafları Sosyal Yardımlaşma Fonu tarafından karşılanacak" dedi.

"Türkiye, insan haklarına saygılı, kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir ülke, bir sosyal devlettir" diyen komiser Bölükbaşı, "Yasalarımıza göre aile içi şiddet cezalandırılması gereken bir suçtur. Ülkemiz son yıllarda kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede önemli gelişmeler göstermiştir. Bu gelişmelerden bazıları Emniyet Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilmiştir. Örneğin polis merkezlerine ve karakollarına başvuran şiddet mağduru kadınlarla çocuklarına yönelik işlem ve prosedürler standartlaştırılmış, yeni bir sistem oluşturulmuştur. Mağdur odaklı yaklaşıma dayanan bu yeni sistem, 2007-2008 yıllarında tamamlanacak hizmet içi eğitimlerle uygulamaya konulacaktır" diye konuştu.

Yeni sistemle ulaşılmak istenilen hedefleri de sıralayan Bölükbaşı, "Aile içi şiddete müdahalede polisin yeteneğini ve uzmanlığını geliştirmek, hizmetlerin niteliğini ve etkinliğini arttırmak, polisin aile içi şiddete müdahalesinde standart bir yaklaşım ve uygulama oluşturmak, olaylar hakkında sistematik bilgi toplama mekanizması kurmak ve işletmek, aile içi şiddeti sona erdirmek için kurumlar arası çalışmayı geliştirmek amaçlanıyor. Uluslararası anlaşmalara ve anayasal ilkelere göre devlet, kadına yönelik şiddeti önlemek, şiddetten doğan zararları gidermek ya da giderilmesini sağlamak, şiddet uygulayanları cezalandırmak ve rehabilite edilmelerini sağlamakla yükümlüdür" şeklinde konuştu.

Bölükbaşı, aile içi şiddet mağduru kadınların başvurularında polisin uygulayacağı prosedürler ve dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:

"Aile içi şiddet nedenli başvurularda Cumhuriyet Başsavcılığı'nın derhal bilgilendirilmesi gerekiyor. Mağdurun maruz kaldığı durum ve içinde bulunduğu travmayı iyi tespit ediniz. Olaya ilişkin işlemlerin aciliyetini göz önünde bulundurun. Savcıyı bunları dikkate alarak bilgilendirin. Tekrarlanan mağduriyetlerde mağdurun eski olayların etki ve izlerini taşıdığını da unutmayın. Koruma ve sığınma sağlamak gibi idari tedbir gerektiren durumları Cumhuriyet Savcısı'na belirtin. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda öncelikle mağdurun en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlayınız. Şikayetin ve olayın ne olduğunu anlamaya yönelik ön görüşmenin sonunda mağduru en yakın sağlık kuruluşuna sevk ediniz. Beden muayenesinde ve vücuttan örnek alma konularında kadının rızası gerekir. Rıza göstermeyen kadının muayenesi için acil durumlarda Cumhuriyet Savcılığı'nın istemi üzerine 24 saat içinde alınacak hakim veya mahkeme kararı aranır. Muayenenin kadın hekim tarafından yapılması esastır. Kadın hekim yoksa hekimin yanında sağlık personeli bir kadın görevli bulunmasına özen gösteriniz." Adli işlemler sırasında mağdura yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda da Çorlu Cumhuriyet Polis Merkezi'nde görevli polis memurlarını bilgilendiren Bölükbaşı, "Her aşamada gizlilik ilkesine uyunuz. Kadın ve çocuklarına mahremiyetine saygı, deşifre olmamalarına özen, güvenliklerine dikkat gösteriniz. Mağdurla sakin bir ortamda görüşünüz. Güvensiz ve korkmuş olduğunu unutmayınız. Mağdurlar birbirlerinden farklı insanlardır, farklı tepkiler vermeleri normaldir. Mağdurları tepkileri açısından birbirleri ile kıyaslamayınız. Her mağdur kendini iyi ifade edemeyebilir, olayları düzenli anlatamayabilir. Mağdura karşı sakin ve sabırlı olunuz. Kadın mağdur olayı, yaşadıklarını, erkek personele anlatmakta güçlük çekebilir. Mümkün olduğunca kadın personelden yararlanınız" dedi.

Polislere yargılayıcı olmamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Bölükbaşı, "Yaşadığı şiddetin sorumlusu mu, neden daha önceden başvurmadı, neden şimdi başvuruyor gibi sorularla ilgilenmeyiniz. Saygılı ve bilgilendirici olunuz. Mağdur ve anlattıkları hakkında yorum yapmayınız. Kişisel önerilerde bulunmayınız. Mağdur kısa vadeli rahatlama sağlayabilen ama yasal olmayan uygulamalar talep ya da teklif edebilir. Bunları kabul etmeyiniz. Mağduru şüpheliyle aynı odada aynı ortamda tutmayınız. İkisiyle bir arada görüşmeyiniz. Mağdura olayı ya da olayları tekrar tekrar anlattırmayınız. Yaşadığı olay nedeniyle psikolojisinin bozulmuş olabileceğini dikkate alınız. Psikolojisi bozulmuş mağdurlarla 18 yaşından küçükleri dinlerken psikoloji, psikiyatri, tıp, sosyal hizmetler veya eğitim alanında uzman bir kişi bulundurmaya çalışınız" diyerek sözlerini tamamladı.

(EŞ-RA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title