Haberler

Çeşme'de 33. Ulusal Solunum Kongresi Yapılıyor

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneğinin düzenlediği TÜSAD 33.Ulusal Solunum Kongresi Çeşme ilçesinde devam ediyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneğinin düzenlediği TÜSAD 33. Ulusal Solunum Kongresi Çeşme ilçesinde devam ediyor.

Kongrede konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, akciğerin zararlı gaz ve partiküllere karşı anormal enflamatuar yanıtı sonucunda ortaya çıkan, tıkayıcı ve ilerleyici bir akciğer hastalığı olarak tanımlanan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) bugün tüm dünya genelinde ölüm nedenleri sıralamasında 6. sırada yer aldığını bildirdi.

Pof. Dr. Yıldırım, vatandaşların bu hastalığa yakalanmaması için sigaradan uzak durmaları gerektiğini söyledi.

KOAH hastalığı ile ilgili Türkiye'de gerçekleştirilen iki farklı araştırmadan elde edilen verileri değerlendiren ve KOAH tedavisindeki gelişmeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım şöyle devam etti:

"Türkiye'de sigara içme oranının yüksekliği doğrultusunda KOAH hastalığı ile ilgili Malatya ve Adana'da yapılmış olan araştırma çalışmalarında bu hastalığa yakalanma riski Adana'da yüzde 19, Malatya'da ise yüzde 9-10 oranında belirlendi.

Çalışma yatağa bağlı olmayan kişiler üzerinde yapıldı. Üzerinde araştırma yapılan hastaların büyük bir kısmı orta ve ağır diyebileceğimiz hastalar. Bu kişiler 45-65 yaş arası olan hastaların oluşturduğu bir kitle grubu. Bana göre bu hastaları yalnızca Göğüs Hastalıkları bölümü tedavi etmemeli. Bu hastaların aynı zamanda kalp hastalıkları, diyabetlikleri, katarak olanları, kas zayıflıkları var. Genel anlamda tedavi edilmesi gereken bu hastalar ölmeyi kesinlikle hak etmiyorlar. Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak bizim de geniş kapsamlı bir tedavi yöntemi uygulamamız gerekiyor. Hastalarımızı moral olarak ayakta tutup tedaviden asla vazgeçmemeliyiz."

Koah hastalığı için Türkiye geneline bakıldığı takdirde yolun başında olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, "Yaklaşık 10 yıldır toplumu bilgilendirmeye çalışıyoruz. Koah hastasına umutla bakan hekim sayısını arttırmayı başardık. Hekimlerin 'Ben bu hastaya faydalı olamayacağım' anlayışını değiştirmeye başladık. Hekimlerimizi, yakınlarına faydalı olabilen bu topluma katkıda bulunan insanlar haline getirmeye çalışıyoruz. Hastaları, hasta yakınlarını, toplumu eğitmeyi, sigara içenleri ve hekimleri Koah hastalığı ile bilgilendirmeye çalışıyoruz" dedi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title