Haberler

Çekül, Samsun'un Çevre, Kültür ve Turizm Senaryosunu Yazıyor

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'ndan (Çekül) Kentin Çevre, Kültür ve Turizm Senaryosunu Yeniden Yazmasını İstedi.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı'ndan (ÇEKÜL) kentin çevre, kültür ve turizm senaryosunu yeniden yazmasını istedi.

Vali Güzeloğlu'nun yaklaşımına olumlu cevap veren ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, yönetim kurulu üyeleriyle Samsun'a gelerek iki gün incelemede bulundu. Yapılan incelemeler sonunda Valilik Toplantı Salonu'nda Güzeloğlu ve Sözen basın açıklaması yaparak Samsun'u geleceğe taşıyacak planı açıkladı.

Samsun'un tarihini, kültürünü, turizmini, yaşantısını yeniden değerlendirerek geleceğe taşımak istediklerini ve bunun senaryosunu yazacak kuruluşun Türkiye'de başarılı uygulamaları bulunan ÇEKÜL Vakfı olacağını dile getiren Vali Güzeloğlu, "Samsun'un büyüklüğünün, derinliğinin, birikiminin ve zenginliğinin geleceğe doğru politikalarla korunarak taşınmasını ve bir senaryo bütünlüğü içinde her yanı ve yönüyle gerek ulusal gerekse uluslararası alanda tanınması ve algılanmasını istiyoruz" dedi.

Samsun'un çok büyük bir ölçeğin adı olduğunu vurgularken, "Aynı zamanda geniş bir coğrafyanın, büyük bir kültürün adı" diyen Güzeloğlu, ilin, 15 ilçesi, sahili, yaylaları, dağlık kesimi, kültür ve tabiat zenginlikleri, çeşitlilik sunan onlarca turizm aktivitesi ve tüm yanı ve yönüyle değerlendirilmesi gereken bir olgusu bulunduğunu ifade etti.

Kenti kurgularken karşılarına çıkan temel değer ve kavramların doğası ve kültür havzaları olduğunu belirten Güzeloğlu, "Bafra ilçemizdeki kuş cennetini ve Alaçam ilçesinin kültür dokusunu, turizm ve denizle bir bütünlük içinde yaşantıya da değer vererek birleştirmek zorundayız. Vezirköprü'deki tarihi zenginliğe restorasyon çalışmalarıyla birlikte fonksiyon kazandırmalıyız. Havza'da yerleşik mimari zenginliklerimizi Atatürk eviyle bir bütünlük içinde gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Çevre zenginliği açısından kış turizmi yapılacak merkez olarak gördüğümüz Ladik Akdağ'ın hemen yanındaki termal merkezlerle bağlantısını yapmalı, organik tarım ve yaşam havzalarını bu ilçemizde oluşturmalıyız. Samsun merkezinin binlerce yıllık geçmişini öncelikle Atatürk'ün tam bağımsızlık yolunda ilk adımını attığı 19 Mayıs kenti özelliğinin altını çizerek tüm boyutlarıyla ele almalıyız. Uçta Çarşamba dahil olmak üzere Göğceli Camii'nden Tekkeköy'deki mağaralara kadar tüm zenginlikleri bir bütünlük içinde gelecek nesillerin görmesini sağlamalıyız. Şüphesiz bulunan ve varolan bu zenginliklerin sadece kazandırılması veya yeniden imarı ve restorasyonu yapılarak fiziksel sağlıklarının arttırılması yetmiyor. Önemli olan bu değerlerin bir bütünlük içinde yaşayan insan dokusu ve olgusu üzerinde, insan nefesi ve sıcaklığının bütünselliği içinde kurgulanmasıdır" diye konuştu.

ÇEKÜL Vakfı'yla beraber tüm bu değerlerin geleceğe taşınacak olmasının heyecanı içinde olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, önümüzdeki günlerde belirttiği kültür ve doğal havzaların kendi alt çalışma planlarının ortaya çıkacağına değindi. Çalışmada; İl Özel İdaresi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de aktif rol alacağı ve ÇEKÜL'e destek vereceği öğrenildi.

Türkiye'nin diri durması, kimliğini koruması ve kentlerinin çökmeden geleceğe taşınması için çaba harcadıklarına işaret eden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ise, şu konuşmayı yaptı:

"Kentler çöktüğünde akıl ve insan ilişkileri de çöker. Samsun Karadeniz'e açılan kültür bağının, Kafkasya'dan gelen değerlerin dünyaya aktırıldığı yer olduğu için tarihin her evresinde denizi karaya bağlayan, ticareti öne çıkaran, insan ilişkilerinin gelip düğümlendiği, varlığını gösterdiği, dünyadan değişik ulusların ticaret yaptığı bir kent olmuştur. Samsun'da yaşantıyı tanımlayan dağlar, nehirler, yaylalar, onların Karadeniz'le buluşması var. Bu değerler Samsun'u geleceğe taşıyacak senaryoyu yazarken bize yol gösterecek. Suyun doğduğu yer, geçtiği vadi, vadi etrafında gelişen hayat ve suyun döküldüğü yerde yarın ne olacak? Karadeniz'in, Samsun'un bütün sorunu dağ ve deniz buluşmasıdır. Bunu esas alan buluşmayı gerçekleştireceğiz. Samsun'u yanlış yatırım yapmadan korumak zorundayız. Yanlış imar ve kaynaklarla kentin ilçeleriyle birlikte hiçbir yerleşimi tahrip edilmemeli. Bunu gerçekleştirmek için Samsun'dayız ve çalışmalarımıza başladık."

(AG-SA)

01.05.2007 19:55 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title