Haberler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik Açıklaması

"Türkiye son dört yıldır, krizden bugüne 3 milyon 700 bin kişiyi istihdam edecek noktaya geldi" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,

"Türkiye son dört yıldır, krizden bugüne 3 milyon 700 bin kişiyi istihdam edecek noktaya geldi" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kars'a gelen Çelik, Vali Ahmet Kara'yı ziyaret ederek, şehrin sorunları hakkında bilgi aldı.

Bakan Çelik, bir gazetecinin "İstihdama yönelik halkımızı ne tür yenilikler bekliyor-" sorusu üzerine, Türkiye'de yatırım ortamının, büyümenin, ihracatın devam ettiğini, dolayısıyla istihdama dayalı bir büyümenin gerçekleştiğini söyledi.

Dünyanın ana sıkıntılarından birinin büyümenin istihdama dönüşmemesi olduğunu dile getiren Çelik, "Netice itibariyle tüm yatırımların amacı insanları mutlu etmek, insanlara iş verebilmek, AŞ verebilmek. Türkiye çok şükür son dört yıldır, krizden bugüne 3 milyon 700 bin kişiyi istihdam edecek noktaya geldi. Yüzde 8,5 büyüme dediğin zaman bu büyümenin karşılığını almış bulunuyoruz. Bundan dolayı tek haneli rakamlara doğru işsizlik gerilemiş bulunuyor" diye konuştu.

Son dönemlerde alınan kararların, özellikle teşviklerin Kars'ta, Iğdır'da ve Ardahan'da yoğun bir hareketlilik sağlayacağını vurgulayan Çelik, diğer bölgelerin geçmiş yıllarda yoğun bir şekilde yatırımlardan pay aldığını vurguladı.

Bölgenin sosyo ekonomik durumunun iyileşmesiyle istihdama olumlu yansımalarının olacağını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"O zaman da yüzde 8'lerde işsizliği görmüş olacağız. Bunun yanında, biz Çalışma Bakanlığı olarak 2023 hedefleri doğrultusunda istihdam stratejisini tamamladık. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında işsizliğin yüzde 5'e çekilmesi konusunda, 'her kurum, her yıl ne yapacak, sorumlulukları nelerdir', bunları da belirlemiş bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde bunları yayımlayacağız ve çalışmalar resmiyet kazanmış olacak. Böylece hedef yüzde 5 işsizlik. Türkiye'ye yakışan da bu."

-"İş ve meslek danışmanlarını devreye koyduk"-

Çeşitli uygulamaları faaliyete geçirdiklerini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"İş ve meslek danışmanlarını devreye koymuşuz. Artık gazetelere ilan vermek ve benzeri yollardan eleman arama değil, işinin başında, tezgahının başında yetiştirecek bir eleman vereceğiz. O elemanın 6 aylık ücretini biz ödeyeceğiz, devlet olarak. veya iş ve meslek danışmanı bizzat işverenle irtibatlı bir şekilde talep ettiği elemanı yetiştirip işverene teslim edecek. Amacımız şu, 'işsizliği yüzde 5'e çekeceğiz diyoruz', 'yüzde 9'lardan 8'lere inecek' diyoruz. Bununla ilgili bir taraftan iş gücüne talep var, bir taraftan aranan eleman bulunamıyor. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için devreye koyduğumuz argümanlar inşallah daha da iyi olur."

Bir gazetecinin, "İşsizliğin önlenmesi göçü önleyecek mi- Son bir yılda Kars'tan 3 bin kişi göç etti-" sorusuna karşılık Çelik, şunları söyledi:

"Kars evet yoğun göç veren illerimizden birisi. Göçün olmaması, insanların doğdukları yerde doymaları için teşvik paketleri uygulanıyor. Ben bunun yararlarını Kars'ın da göreceği inancındayım. Çünkü 6'ncı bölgeye 10 yıllık, 12 yıllık teşvik uygulanıyor. Bu az bir süre değil. Bugüne kadar uygulanan teşviklerin çok çok üstünde bir teşvik. Yeter ki biz burada yerelde, başta milletvekillerimiz, valimiz, belediye başkanımız bu konuda altyapıyı hızlı bir şekilde hazırlayıp, müteşebbislerimizi buraya çekecek ortamın oluşması konusunda el birliği yapmalı ki bu konuda da gayretlerin, çalışmaların olduğunu görüyorum."

Bölgenin göç eden değil, göç alan bir yer olmasını temenni eden Çelik,

"Çünkü artık İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerde huzurlu bir yaşam çok zor. Nüfus kalabalık. Emekliyse buradan giden vatandaşımız... En güzel emekliliği yaşayacak yer burası. Çalışıyorsa, buradaki iş imkanlarıyla önümüzdeki süreçte çalışma imkanları olabilir. Dolayısıyla tersine göç ihtimali olan bazı iller de var" diye konuştu.

Bakan Çelik, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'u makamında ziyaret etti.

Muhabir: Ercüment Daşdelen - Hüseyin Demirci / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - KARS

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Ahmet Kara Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title