Haberler

Bursa Şeftali Ağaçlarının Çiçek Açması Çiftçileri Tedirgin Etti

Bursa'nın İnegöl ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle şefkali ve erik ağaçları çiçek açtı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle şefkali ve erik ağaçları çiçek açtı. Çiftçiler zamanından önce çiçek açan ağaçların olası don olaylarından zarar görebilecek olması nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği İnegöl'de baharı hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. Kentte en çok şeftali üretimi yapılan ilçenin kırsal İsaören Mahallesi'nde şeftali ve erik ağaçları çiçek açtı. Şeftali yetiştiricilerniden Tacettin Bal, bazı bölgelerde olduğu, İnegöl'de de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu, güneşli günlerin yaşandığını belirterek, 'Bu nedenle şeftali ve erik ağaçları çiçek açtı. Çiçek açan ağaç oranı oldukça yüksek. Bu, biz çiftçiler için büyük risk. Çiçeklenme erken olduğu için kar yağışı olması halinde arkasından kırağı yağabilir, bu da çiçeklerin dökülmesine neden olacak demektir. Böyle olursa, meyveyi başka yerlerden yeriz gibi geliyor. Bulut altındayız, işimiz Allah'a kaldı. Gece tedirgin yatıp, sabah o şekilde uyanıyoruz. Nasip diyoruz artık. Bu şartlar böyle devam ederse, çiftçi bile meyvesini manavdan alırö dedi.

Erken çiçek açmanın üreticinin istemediği bir gelişme olduğunu ifade eden Bal, Bugünlerde erken çiçek açan ağaçlar, önümüzdeki günlerde yaşanacak olan ani bir hava değişikliğinden zarar görür. Verim açısından olumsuz bir sezon yaşanabilir. Bu olay, bu sene meyvenin pahalı olacağı, rekoltenin düşük olacağı demektir. Meyvenin pahalı olması, bizim açımızdan iyi ama tüketici için kötü olabilirö diye konuştu.

RİSK MEVCUT

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ise, 'Şubat ve Mart aylarında genellikle don ve kırağı olayları yaşanır. Muhtemelen çiçek açan ağaçların çiçekleri yanar. Riskli bir durum. Tarımsal anlamda yapılabilecek bir şey yok. Sürekli don riski var. 5-6 derecenin üzerinde gitmesi lazım sıcaklıklarındedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İnegöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title