Haberler

Bursa: Bursa'ya Karagöz Müzesi Yapılacak

- Geleneksel Kültürümüzün En Önemli Köşe Taşlarından Biri Olan Gölge Oyunu Karagöz ve Hacivat, Doğum Yeri Kabul Edilen Bursa'da Adlarına Açılacak Müze ile Yaşatılacak.

- Geleneksel kültürümüzün en önemli köşe taşlarından biri olan gölge oyunu Karagöz ve Hacivat, doğum yeri kabul edilen Bursa’da adlarına açılacak müze ile yaşatılacak.

Geleneksel sanatların yaşatılmasını kendine ilke edinen Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Karagöz ve Hacivat Anıtı karşısında trafo binası olarak yapılan ve daha sonra işlevsiz kalan yapıyı Karagöz ve gölge oyunu geleneğinin yaşatılması amacıyla Bursa Kültür ve Sanat Turizm Vakfı’na (BKSTV) tahsis eden Büyükşehir Belediyesi, 5072 sayılı ‘Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine’ dair kanunun çıkmasından sonra yasal olarak kendisinin işletmesi gereken Çekirge’deki sanat evini Karagöz Müzesi’ne dönüştürüyor.

Belediyelerin sahip oldukları binalarda hiçbir kurum ve sivil toplum kuruluşuna yer vermemeleri yönündeki yasa sonrasında yeniden yapılan düzenleme ile Karagöz Müzesi’ne dönüştürülecek Çekirge Sanat Evi, yasal zorunluluktan dolayı BKSTV’ndan yeniden Büyükşehir Belediyesi’ne geçerken, işletmesi encümen kararı ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bırakıldı.

"KARAGÖZ MÜZESİ BURSA İLE ÖZDEŞLEŞECEK"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Türkiye’ye ait olan Karagöz ve gölge oyunlarına gereken önem verilmemesinden dolayı Yunanlıların bile sahiplendiğine dikkat çekerek, müze ile bu yanlışın ortadan kalkacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Festivali de düzenlediklerini hatırlatan Başkan Şahin, Karagöz Müzesi’nin kurulmasından sonra geleneksel sanatların Bursa ile daha da bütünleşeceğini vurgulayarak, “Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’ne gelen onlarca ülkenin temsilcisi, Karagöz Müzesi’nde birçok bildikleri yanlışın gerçeğini öğrenmiş olacaklar. Müze bu tanıtımın yanı sıra kendi insanımızda geleneksel sanatlarımızın özellikle kukla ve gölge oyunlarını daha yakından tanıyacak hatta yaşayan bir işleve sahip olmasından dolayı meraklıları bunları yapma imkanına da sahip olacak. Birbiri ardına başlattığımız kültür ve sanat projelerimizle medeniyetler beşiği Bursa, kültür ve sanatın da kalbinin attığı bir kent olacak” dedi.

"KARAGÖZ EVİ UZMANLIK MÜZESİ OLACAK"

Bursa Kent Müzesi Müdürü ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Ahmet Erdönmez de, müzenin Karagöz ve Hacivat’ı Bursa ile daha da bütünleştireceğini ve bu sembolleri yaşanarak yaşatacağını kaydetti. Çekirge Sanat Evi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce dış düzeyini işlevine yaraşır bir biçimde giydirme yaptığını hatırlatan Erdönmez, “Büyükşehir Belediyesi, BKSTV’nın belediyeden ayrılmasına da neden olan bu yasa sonrasında belediyeye ait yapılarda her hangi bir sivil toplum kuruluşuna yer tahsisi yapamıyor. Bundan dolayı Kültür ve Sanat Kurulu Çekirge Sanat Evi’ni Bursa Kent Müzesi’ne bağlı bir Karagöz Evi Müzesi şeklinde düzenlenmesini yönünde karar aldı. Bu konu ile ilgili olarak bilim adamları gözetiminde gerekli çalışmalara başlandı. Karagöz Müzesi, hem Karagöz ve Hacivat’ın hem de gölge oyunlarının yaşatıldığı, Kent Müzesi gibi yaşayan bir mekan olacak” diye konuştu.

Erdönmez, Çekirge’deki sanat evinin kurulduğu günden bu yana Karagöz’ün ve gölge oyunlarının yaşatılmasına yönelik hizmet ettiğini, bu amacının müze kurulduktan sonra artarak devam edeceğini belirtti. Müze Projesi’nin Karagöz’ün ve unutulmaya yüz tutan geleneksel sanatlarımızın yaşatılması yönünde UNİMA üyesi olsun olmasın tüm gölge oyunu sanatçılarını kapsayacağını dile getiren Erdönmez, “Karagöz Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışı ile herkesin kullanımına açık bir uzmanlık müzesi olarak varlığını tüm dünyaya kanıtlayacaktır. Böylelikle yabancıların kendilerine mal ettikleri hem Karagöz’ümüze, hem de kukla ve gölge oyunlarımıza da sahip çıkacağız” dedi.

Erdönmez, Karagöz Müzesi’nin hizmete girmesinin ardından Kent Müzesi ve Tayyare Kültür Merkezi’ndeki gibi aylık programı olacağını, bu konuda çalışan ve merakı olan herkesin buradan istifade edebileceğini sözlerine ekledi.

Bu arada Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Karagöz Sanat Evi’ndeki gösterilerin Ramazan ayı boyunca devam ettiğini ve burayı kullanan UNİMA’ya binayı tahliye etmesine yönelik bir talimat verilmediğini bildirdi.

(EY-İHS)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title