Haberler

'Bombardıman Artık Dursun'

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran Yönetiminden Irak'ın Kuzeyinde Süren Bombardımanı Durdurmasını İstedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran yönetiminden Irak'ın kuzeyinde süren bombardımanı durdurmasını istedi.

Öğrenci ajansı İSNA'nın bildirdiğine göre, "Bağlantısızlar İnsan Hakları ve Kültürel Çeşitlilik" konferansı için Tahran'da bulunan Zebari, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde Irak'ın kuzeyindeki bombalama olaylarına işaret ederek, "Sınır bölgemizdeki bombardımanın durdurulmasını istiyoruz" dedi.

"İki dost ve kardeş ülke sınırlarında böylesi bombalama olayları hoş değil" diyen Zebari, bu olayların ortak bir güvenlik komisyonu kurulması ihtiyacını ortaya çıkardığını kaydetti.

Zebari, bombalama olaylarında çok sayıda Irak vatandaşının zarar gördüğünü ve evlerini terk etmek zorunda kaldığını da söyledi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, terör örgütü PJAK'a yönelik operasyon başlatan İran'ın sınır bölgesindeki yerleşim yerlerini bombaladığını iddia ediyor. Terörle mücadele ettiğini belirten İran yönetimi ise bombalama iddialarını kabul etmiyor.

Zebari, geçen hafta Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında da yaşanan olayların iki ülke ilişkilerini etkileyeceğini söylemiş ve İran'dan bombardımanı durdurmasını istemişti.

Hoşyar Zebari, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile de görüştü. Görüşmede, bombalama konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin açıklama yapılmadı.

"ABD-İRAN GÖRÜŞMESİ SÜRECEK"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zebari, İran ve ABD arasındaki görüşmelere ilişkin soru üzerine, iki ülkenin Irak konusundaki müzakeresinin kendileri açısından "çok önemli" olduğunu ifade etti ve bu görüşmelerin devam edeceğini bildirdi.

Zebari, "İki ülke arasındaki görüşmelerin yeni aşaması yakın bir gelecekte başlayacak" dedi.

1979 İslam devriminden sonra yaşanan büyükelçilik baskınından beri aralarında diplomatik ilişki bulunmaya İran ve ABD, 28 yıl aradan sonra ilk kez Irak'taki güvenlik konusunu görüşmek için bir araya gelmiş, iki ülkenin Bağdat büyükelçileri, Irak konusunda iki kez görüşmüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title