Haberler

Birleşik Irak'ta Türkmenlerin Geleceği" Toplantısı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Türkmenlerin ülke yönetiminde adil şekilde yer almaları ve terör örgütü DEAŞ sonrası topraklarını koruması için "Türkmen gücünün" oluşturulmasını istedi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Türkmenlerin ülke yönetiminde adil şekilde yer almaları ve terör örgütü DEAŞ sonrası topraklarını koruması için "Türkmen gücünün" oluşturulmasını istedi.

Bağdat'ın merkezi Yeşil Bölge'deki Reşit Otel'de Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilciliğinin katkısı ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin himayesinde düzenlenen "Birleşik Irak'ta Türkmenlerin Geleceği" adlı toplantıda, DEAŞ sonrası Türkmen yol haritası ve projesini açıkladı.

Salihi, burada hükümete seslenerek, "Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Türkmenlerin gaspedilen topraklarının geri alınması, ülke anayasasına göre Irak'ın tüm zenginliklerinden yararlanmaları, hükümet yönetiminde adil şekilde temsil edilmesi gerekir." dedi.

-Türkmen gücü talebi

DEAŞ saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin geri alınan evlerine geri dönmesi için hükümetin çaba göstermesi gerektiğini ifade eden Salihi, "Türkmen Haşdi Şabi güçlerinin askeri donanım ve eğitilmesine destek, Türkmen öğrencilere askeri okul ile polis akademisinde kontenjan ayrılması ve bölgelerini korumak için Türkmen gücü oluşturulmasını talep ediyoruz."

Salihi, Türkmen tarihi eserlerinin onarılmasına da değinerek, Türkmen eğitim dilinin ülkede yaygınlaştırılmasına katkı sunmak için Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yaptı. Salihi, Kerkük ve Telafer Kalesi başta olmak üzere Türkmeneli coğrafyasında terör saldırıları nedeniyle tahrip edilen tarihi eserlerinin onarımı için destek istedi.

Kürtlere diyalog çağrısı

Türkmen lider Salihi, Kerkük'teki anlaşmazlıkların çözülmesi için Kürt siyasi hareket ve sivil toplum örgütlerini Türkmenlerle diyaloğa çağırarak, IKBY'nin de Erbil'deki Türkmenlere siyasi ve kültürel haklarını vermesini istedi.

"Türkmenler, Irak'ın vefalı evladıdır"

Toplantıda konuşan Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Türkmenlerin ülke yönetiminde yer alması gerektiğine işaret ederek, "Türkmenler, Irak'taki etnik renkliliğin temellerinden biridir. Türkmenler, Irak'ın vefalı evladıydı ve öyle olmaya da devam ediyor. Türkmenler, eski rejim ve halen terör grupları tarafından çeşitli mezalime maruz kaldı." ifadelerini kullandı.

"Irak'ın parçalanmasına izin vermeyiz." diyen Cuburi, "Irak'ı küçük devletlere bölme fikrini reddediyoruz. Irak, birdir parçalanmaz. Bölünme isteyen kendisine başka ülke baksın." değerlendirmesinde bulundu.

Türkmenlerin düzenlediği toplantıya, Ulusal Koalisyon (Şii) lideri Ammar el-Hekim, Başbakan ve Cumhurbaşkanı temsilcileri, siyasetçi ve ülkede bulunan yabancı misyon temsilcileriyle çeşitli Türkmen bölgelerinden gelen vatandaşlar katıldı.

Türkmen siyasi parti liderleri, sivil toplum örgütleri ile kanaat önderleri Bağdat'ta dün yapılan toplantıda, DEAŞ sonrası Türkmenlerin geleceğiyle ilgili yeni yol haritası ve Türkmen Projesini hazırlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Saddam Hüseyin Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title