Haberler

Başbakan Erdoğan'ın BM'nin 62. Kuruluş Yıldönümü Mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2009-2010 Dönemi İçin Aday Olduğu BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Seçilmesi Halinde Stratejik Konumu Sayesinde Sahip Olduğu Kültürel Zenginliği ve Siyasi Tecrübeyi Uluslararası Toplumun Yararına Sunacağını, BM'nin Güçlendirilmesi ve Amaçlarını Daha İyi Şekilde Yerine Getirebilmesi İçin Çok Daha Etkin Katkılarda Bulunacağını Vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2009-2010 dönemi için aday olduğu BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi halinde stratejik konumu sayesinde sahip olduğu kültürel zenginliği ve siyasi tecrübeyi uluslararası toplumun yararına sunacağını, BM'nin güçlendirilmesi ve amaçlarını daha iyi şekilde yerine getirebilmesi için çok daha etkin katkılarda bulunacağını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Örgütü'nün 62. kuruluş yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan, 2. Dünya Savaşı'nın sonunda kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü'nün amaçlarının uluslararası barış ve güvenliği korumak, ekonomik, sosyal, kültürel ve insani nitelikli uluslararası sorunları çözmek için uluslararası işbirliğini teşvik etmek ve insan hakları ile temel özgürlüklere saygıyı geliştirmek olarak belirlendiğini hatırlattı. Aradan geçen süre zarfında hızlanan küreselleşme süreci ve

kuvvetlenen karşılıklı bağımlılık gibi uluslararası ilişkilerin doğasında meydana gelen köklü değişikliklerin BM'nin amaçlarını günümüzde daha da anlamlı hale getirdiğini ifade eden Erdoğan, bugün dünyanın terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, örgütlü suçlar, açlık, yoksulluk, nüfus artışı, salgın hastalıklar, iklim değişikliği, dinler ve kültürler arasındaki önyargılar gibi küresel boyutlar taşıyan sorunlara ortak çözümler üretebilmek için etkin işbirliğine büyük ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Erdoğan, 192 üyesiyle dünyadaki tüm ülkelerin temsil edildiği BM örgütünün bu işbirliğinin, çok taraflılığın yansıması olarak en geniş katılımla ve en sağlam meşruiyet zemininde gerçekleştirildiği yegane evrensel forum olduğuna dikkat çekti.

BM'nin Ortadoğu'dan Afrika'ya, Orta Amerika'dan Asya'ya dünyanın sayısız bölgesinde çatışmaların önlenmesi, ihtilafların barışçı yollarla çözümlenmesi, barışın tesis ve korunması kapsamında yürütmekte olduğu faaliyetler ile güvenlik ve istikrarın sağlanmasına önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, örgütün terörizmle mücadeleye yönelik hukuki altyapının ve fiili işbirliğinin geliştirildiği bir platform oluşturduğunu, ayrıca silahsızlanma ve kitle imha silahlarının yayılmasının

önlenmesi çabalarının da merkezinde yer aldığını bildirdi. BM'nin dünyada açlık ve yoksulluk çeken 1 milyara yakın insan için de ümit ışığı olduğunu dile getiren Erdoğan, örgütün tüm dünya ülkelerinin ortak insanlık bilinciyle hareket ederek yoksulluğun azaltılması için sorumluluk üstlenmelerini teşvik ettiğini ve bu yöndeki çabaların Binyıl Kalkınma Hedefleri gibi ölçülebilir değerlerle somutlaştırılmasını sağladığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, kontrol edilmediği takdirde küresel boyutlarda bir çevre krizine yol açma tehlikesi oluşturan iklim değişikliğini de gündeme taşıyan BM örgütünün bu konudaki çalışmaların itici gücü olduğunu belirtti. Erdoğan, BM'nin çağın sorunlarıyla başedebilmesi için daha güçlü kılınması ve gerekli imkanlarla donatılması konusunda örgüt üyesi ülkelere büyük görevler düştüğüne işaret etti. Kayda değer adımların atıldığı reform süreci devam edip BM'nin daha kuvvetlenmesi durumunda, uluslararası

toplumun daha iyi gelecek hedefine ulaşması için çok daha etkili bir mekanizma oluşturacağının altını çizen Erdoğan, mesajının sonunda Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, BM'nin kurucu üyeleri arasında yer alan, örgütün amaç ve ilkelerini içtenlikle benimseyerek bunları korumak ve yüceltmek için çaba sarfeden, örgütün barış güçlerinden insani yardıma, en az gelişmiş ülkelerin kalkınmasından medeniyetlerin buluşturulmasına kadar uzanan değişik faaliyetlerine aktif biçimde katılarak elinden gelen azami katkı sağlayan Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğu 2009-2010 dönemi için seçilmesi halinde farklı kıtaları ve kültürleri

buluşturan stratejik konumu sayesinde sahip olduğu kültürel zenginliği ve siyasi tecrübeyi uluslararası toplumun yararına sunacağını ve BM'nin güçlendirilmesi, amaçlarını daha iyi şekilde yerine getirebilmesi için çok daha etkin katkılarda bulunacağını vurguladı.

(DA-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title