Haberler

Erdoğan: Diyarbakır Görüşmesi Barışa Katkı Sağlayacak

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Barzani görüşmesi için, "Bölgedeki barışa olumlu katkı sağlayacak." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haftasonu Diyarbakır'da gerçekleştirilecek Barzani görüşmesine dikkat çekerek, kesintiye uğrayan Türkiye-Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarını yeniden başlatılacağını açıkladı. Kendisinin de Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade eden Erdoğan, "Bölgedeki barışa ziyaretlerin çok önemli katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.

VİZELER KONUSU TOPLANTIYA DAMGA VURDU

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi 3. toplantısı Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı. Toplantıya, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Aliyev'i, Başbakanlık Merkez Bina'da kapıda karşıladı. Aliyev ve Erdoğan, tokalaşarak gazetecilere poz vermelerinin ardından toplantıya geçti. Konsey toplantısının ardından Aliyev ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenleyerek mutabık kalınan konulardaki anlaşmaları imzaladı. Aliyev ile Erdoğan düzenledikleri ortak basın toplantısında, ticaret hacmi ve vizeler konusu damgasını vurdu.

"DESTEĞİMİZ KOŞULSUZ DEVAM EDİYOR"

Erdoğan, Azeri petrolünün dünyaya Ceyhan'dan açılması projesinin, Şah Deniz Projesinin ve Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin devam ettiğini belirterek, Iğdır'dan Nahçivan'a doğalgaz ile adımları atma görüşmelerinin yapıldığını anlattı. Iğdır-Nahçivan arasında bir demiryolu ağının da kurulması noktasındaki görüşmelerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, Yukarı Karabağ sorununa dikkat çekerek, "Bu bizim için Kafkaslardaki barışın kardeşliğin istikrarı noktasında çok çok önemsediğimiz bir konudur. Dış politikadaki gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır. Bunu bir kenara koymamız mümkün değil. Bunu da barışçıl yollardan diyalogla çözülmesi noktasında Azerbaycan'a koşulsuz desteğimiz devam etmektedir" dedi. ABD-Rusya-Fransa'nın bu konuda kararlı bir şekilde tutması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Aliyev ile görüşmesinde kararlı ve kapsamlı bir barışın nasıl sağlanacağı konularının da değerlendirildiğini kaydetti.

"SİYASİ İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ ÖNEMLİ"

Azerbaycan ile siyasi ilişkilerin mükemmel seviyede devam ettiğinin altını çizen Erdoğan, ticari ilişkilerin geliştirmenin yanında siyasi ilişkileri geliştirmenin de önemini ortaya koyduklarını, Avrasya'nı geleceği için önem arzeden enerji yatırımları ile iki ülke ararındaki ilişkinin taçlandırıldığını anlattı. Marmaray ile düşünüldüğünde Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi ile batı Avrupa'dan çıkan bir trenin kesintisiz olarak Hazar Denizi kıyılarına, oradan da Türkmenbaşı limanları üzerinden Pekin'e ulaşacağını anımsatan Erdoğan, proje ile bir çok ülkenin menfaatinin sağlanacağını kaydetti. Azerbaycan'da çalışan Türk işçilerine verilen harçların bin 270 dolar olduğunu ancak görüşmelerde Aliyev'in bu rakamın 50 dolara indirilmesi teklifini getirdiğini ve bu konudaki anlaşmanın imzalanacağını açıklayan Erdoğan, vizeler konusunda da değerlendirmeler yapılacağını kaydetti.

21. ASIR TÜRK DÜNYASININ ESERİ OLACAK

Aliyev, seçimlerin ardından ilk kez Türkiye'ye yurtdışı ziyaretinde bulunduğunu ve bunun bir gelenek haline geldiğini anlatarak, kendisinden sonra gelenlerin de bu geleneğe sadık kalacağını kaydetti. " Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür" diyen İlham Aliyev, Türkiye'nin dünya çapında güçlü devletler arasında yer aldığını, bu durumun da kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Azerbaycan'ın bağımsızlığını açıklamasının ardından ilk olarak Türkiye tarafından tanındığını ve o günden beri Türkiye'nin desteğinin devam ettiğini, Azerbaycan-Ermenistan-Dağlık Karabağ sorununda Türkiye'ye güvendiklerini açıklayan Aliyev, uzun zamandan beri Azerbaycan'ın topraklarının işgal altında olduğunu, adaletsizliğin devam ettiğini ifade etti.

Marmaray projesi nedeniyle tebriklerini sunan Aliyev, bu projenin hayata geçirilmesiyle kıtaların, halkların birleştirildiğini belirtti. Kardeşlik ve dosluğun ebedi olduğunu belirten Aliyev, 21. asrın Türk dünyasının eseri olacağını, Türkiye ve Azerbaycan'ın da liderlik edeceğini kaydetti.

TİCARİ HACİM 15 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK, VİZELER KALKACAK

Ortak basın açıklamasının ardından Erdoğan ve Aliyev gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminde hedeflenen rakamlara dikkat çekerek, "Gerek kültürel, gerek ticari noktada gelişmeler süratle artarak devam ediyor. Şu anda ekonomik olarak baktığımızda 4.2 milyar dolar. Bu daha da artarak devam edecek. Hedef 15 milyar dolara doğru yürüyeceğiz. 2020'de 15 milyar doları yakalamış bir Türkiye-Azerbaycan ticaret hacmine ulaşacağız. Balkanlarda doğalgaz yatırımlarını yapma imkanımız var, bunların planlamalarını yapacağız. Tek millet olmanın yüklediği sorumluluk neyse bu sorumluluk içerisinde siyasi alanda da kararlarımızı beraber alabildiğimizi de ortaya koyacağız" dedi.

"BU SUALE İHTİYAÇ YOK"

Aliyev, gazetecilerin "Her görüşmede "bir millet iki devlet' vurgusu yapılıyor vizeler konusunda bir adım atılmış değil, vizelerin önündeki engel nedir?" sorusuna "Aziz kardeşim açıkladı, bundan sonrada bu konuda suale ihtiyaç olmamalıydı" şeklindeki ifadesi gülüşmelere neden oldu. Aliyev, her ülkelerin kendine göre bir vize siyaseti olduğunu belirterek, Türkiye-Azerbaycan arasındaki vize uygulaması konusunun yakın zamanda çözüleceğini açıkladı. Aliyev, Türkiye-Azerbaycan arasında vizesiz geçişlerin sağlanması konusunda önemli bir noktaya gelindiğini kaydederken, yakın zamanda ilk olarak akademisyenler ve iş adamlarının bu imkandan faydalanmaya başlayacağını belirtti.

"YENİ BİR CANLANMA İLE SÜRECİ DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Erdoğan, gazetecilerin Irakla ilişkilerin hızlanmasının ve Diyarbakır'da haftasonu yapılacak Barzani görüşmesinin çözüm sürecini nasıl etkileyeceğine yönelik sorularını şöyle yanıtladı:

"Bu haftasonu gerçekten Diyarbakır'da tarihi bir süreci yaşayacağız. İbrahim Tatlıses ve Şivan Perver gibi iki dostu da bir araya getirelim dedik. İbrahim Bey büyük bir felaketten sonra ilk defa sanatını orada icra edecek. Perver ile orada bir düet yapma fırsatı bizlere verecekler. Aynı zamanda Sayın Mesut Barzani ile orada siyasi görüşmelerimiz olacak. Etkinliklerde beraber olacağız. Pazar günü Bismil, Ergani ilçelerinde toplu açılışlarımız olacak. Haftasonunu Diyarbakır halkı ile kucaklaşarak geçireceğiz. Bütün temennimiz arzumuz çözüm sürecine yönelik olarak bölge halkının, barışına dayanışmasına birbirini sevmesine hele hele bugün Muharrem'in 10'u. Muharrem'in 10'unda ve bu ayın içerisinde bunları yaşamak bizler için mutluluk vesilesi olacak.

Son dönemdeki mevcut gelişmeler zaten ortada. Bundan kısa bir süre içinde Irak Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi'nin bir ziyareti olmuştu. Bu ziyaret ile başlayan bir süreç oldu, ardından Irak Dışişleri Bakanı'nın bir ziyareti oldu. Daha sonra da Dışişleri Bakanı Ahmet Bey Irak'a iadeyi ziyaret gerçekleştirdi. Bundan sonrada bizim TBMM başkanımızın bir ziyareti olacak. Ardından Sayın Maliki'nin bir Türkiye ziyareti olacak. Kesintiye uğramış olan Türkiye-Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarını yeniden başlatmış olacağız. Daha sonra ise benim bir iadeyi ziyaretim olacak. Böylece bölgedeki barışa ziyaretlerin çok önemli katkısı olacağına inanıyoruz. Yeni bir canlanma ile süreci devam ettireceğiz."

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Mesut Barzani Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title