Haberler

Bankalar İlk Dört Ayda 3.5 Milyar Ytl Kar Etti

Bankacılık Sektörünün Bu Yılın İlk Dört Aylık Dönemindeki Net Karı Geçen Yıla Göre Yüzde 21.6 Oranında Artarak 3 Milyar 502 Milyon Ytl’ye Kadar Yükseldi.

Mayısta kurda ve faiz oranlarında başlayan dalgalanmalar nedeniyle zarar ettikleri tahmin edilen bankalar bu yılın ilk dört aylık döneminde toplam 3.5 milyar YTL’lik net kar elde etti. Sektörün söz konusu karının 1.2 milyar YTL’sinin döviz, 2.3 milyar YTL’sinin ise Türk Lirası işlemlerden elde edildiği belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, bu yılın ilk dört aylık döneminde bankacılık sektörünün toplam aktifleri yüzde 4 oranında büyüyerek 413.2 milyar YTL’ye kadar yükseldi. Aktiflerdeki bu büyümede en önemli rolü yüzde 13 artarak 169 milyar YTL’ye kadar çıkan krediler oynarken, alım-satım amaçlı menkul kıymetlerdeki yüzde 9, satılmaya hazır menkul değerlerdeki yüzde 8’lik artışlar da aktiflerin büyümesinde önemli rol oynadı. Sektör mayıs ayında iç borçlanma faizlerinde yaşanan artışa 18.9 milyar YTL’lik alım-satım amaçlı ve 84.3 milyar YTL’lik satılmaya hazır, 46.9 milyar YTL’lik de vadeye kadar elde tutulması gereken menkul kıymet stokuyla yakalandı.

İç borçlanma kağıtlarının faiz oranlarında yaşanan yükseliş, sektörün söz konusu menkul kıymetler nedeniyle önemli bir zarar riskiyle karşı karşıya bıraktığı tahmin ediliyor.

İlk dört aylık dönemde YTL cinsinden aktifleri yüzde 7 büyüyerek 290.7 milyar YTL’yle yükselen bankacılık sektörünün, yabancı para aktifleri ise yüzde 2 azalarak 122.5 milyar YTL’ye indi.

Sektörün pasiflerindeki büyümenin en önemli kaynağını ise bankalara borçlar. Mevduat ve öz kaynak artışı oluşturdu. Toplam mevduatın yüzde 5 artarak 245.7 milyar YTL’ye yükseldiği bu yılın ilk dört aylık döneminde, diğer banklara olan borçlar ise yüzde 7 artarak 54 milyar YTL’ye çıktı. Bankaların özkaynakları ise yüzde 5’lik artışla 56.6 milyar YTL oldu. Bu dönemde sektörün YTL pasifleri yüzde 5, yabancı para pasifleri ise yüzde 2 oranında büyüme kaydetti. Dalgalanmayla birlikte önemli bir kur riski sorunuyla da karşı karşıya kalan bankaların pasiflerinin 267.9 milyar YTL’lik kısmının YTL, 145.3 milyar YTL’lik kısmının ise döviz cinsinden olduğu belirlendi.

KAR ARTTI

Mayıs ve haziran aylarındaki dalgalanmadan zarar ettikleri tahmin edilen bankacılık sektörünün, bu yılın ilk dört aylık dönemindeki toplam brüt karı ise 4 milyar 569 milyon YTL oldu. Sektör YTL işlemlerden 3 milyar 323 milyon YTL, döviz cinsinden işlemlerden ise 1 milyar 246 milyon YTL kar brüt kar elde etti. Sektörün net karı ise geçen yılın eş dönemindeki 2 milyar 881 milyon YTL’ye göre yüzde 21.6 artarak 3 milyar 502 milyon YTL oldu. Net karın 2 milyar 259 milyon LTL’lik kısmı YTL işlemlerden, 1 milyar 243 milyon YTL’lik kısmı ise döviz cinsinden işlemlerden oluştu.

Bankaların bu dönemdeki toplam faiz gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.7 artarak 15 milyar 387 milyon YTL’ye çıkarken, faiz giderleri ise yüzde 26.1’lik bir büyümeyle 9 milyar 368 milyon YTL’ye yükseldi. Faiz giderlerinin gelirlere göre daha yüksek büyümesi yüzünden net faiz gelirleri yüzde 3.4 azalarak 6 milyar 19 milyon YTL’ye indi.

Toplam faiz dışı gelirleri ise yüzde 48.3 artarak 4 milyar 287 milyon YTL’ye yükselen bankacılık sektörünün toplam faiz dışı giderleri ise yüzde 19.3’lük artışla 5 milyar 730 milyon YTL oldu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title