Haberler

    Avrupa'da Bir Yanda Sıcaklar Diğer Yanda Sel

    Kore Yarımadası'nda gerginlik yeniden had safhaya çıktı.

    Kore Yarımadası'nda gerginlik yeniden had safhaya çıktı.

    Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN Zirvesi'nde taraflar birbirine sert mesajlar verdi.

    Pyongyong, kendilerine yönelik olası askeri hareketliliğe karşı ABD'ye nükleer ve stratejik bir güçle ders verileceğini bildirdi.

    Kuzey Kore ayrıca nükleer silahlarının ve balistik füzelerinin kesinlikle müzakere masasında yer almayacağını açıkladı.

    ASEAN Zirvesi'nde bulunan Kuzey Kore Temsilcisi Bang Kwang Hyuk, "Nükleer silah bulundurmamız dünya için mi yoksa sadece ABD için mi tehdit oluşturuyor? Şunu da netleştirmek istiyoruz ki; Kore Yarımadası'nda kötüye giden durumun ve nükleer programın kaynağı Amerika Birleşik Devletleri'dir" dedi.

    Zirvede bir basın toplantısı düzenleyen Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono da, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını, sonuncusu da dahil olmak üzere tamamen yerine getirmenin ve Pyongyang üzerinde daha fazla baskı uygulamanın gerektiğinin altını çiziyorum. Zaten katılımcı birçok ülke de Japonya ile aynı yerde duruyor" ifadelerini kullandı.

    Öte yandan Zirve kapsamında bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, ortak bir açıklamayla Güney Çin Denizi'ndeki arazi ıslahı ve askeri tahkimatın durdurulması çağrısında bulundu.

    ASEAN'dan Kuzey Kore'ye çağrı

    Manila'daki Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN Zirvesi'ne katılan üye ülke dışişleri bakanları, Kuzey Kore'ye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmesi çağrısında bulundu.

    ASEAN üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, bugün yayımlanan 46 sayfalık ortak bildiride, Kuzey Kore'nin önceki nükleer ve balistik füze denemelerine ek olarak 4 ve 28 Temmuz'da yaptığı kıtalar arası balistik füze denemeleri dahil Kore Yarımadası'nda artan tansiyona ilişkin derin kaygılarını ifade etmeye devam ettiklerini bildirdi.

    Bu gelişmelerin, tüm bölgede ve ötesinde barış ve istikrarı ciddi şekilde tehdit ettiği vurgulanan bildiride, Kuzey Kore'den, tüm ilgili BMGK kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerini tam ve derhal yerine getirmesi istendi.

    Kore Yarımadası'nı barışçıl yollarla nükleer silahlardan arındırma konusundaki desteğini yineleyen bakanlar, Kuzey Kore'ye, tansiyonu düşürmek ve barış ve istikrara elverişli koşullar yaratmak için diyaloğun yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

    Bakanlar, bildiride Kore Yarımadası'nda kalıcı barış sağlamaya yönelik olarak Koreler arasındaki ilişkileri geliştirmek için girişimlerine destek verdiklerini ifade etti.

    Birliğe üye ülke dışişleri bakanlarının bir önceki gün yaptıkları toplantının ardından yayınlanması beklenen ortak bildiri, Kuzey Kore ve Güney Çin Denizi konularında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle ertelenmişti.

    Trump'tan Kuzey Kore açıklaması

    Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım kararını memnuniye

    Auteur:

    Tags:Gepost: 08 augustus 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Japonya Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title