Haberler

Ato Başkanı Aygün: "Türkiye Lübnan'a Asker Gönderirse Orta Doğu'da Batağa Saplanır"

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin Lübnan’a Gönderilecek Barış Gücü İçerisinde Yer Almasının Türkiye’nin Orta Doğu Politikasında Onarılmaz Yaralar Açacağı Endişesinde Olduklarını Belirterek "türk Askeri, Bölgenin Paralı Askeri Konumuna Düşürülmemeli. Lübnan’a Asker Gönderirsek Orta Doğu’da Batağa Saplanırız" Dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün hükümetin Lübnan'a asker gönderme kararı öncesinde, “Türk askeri, bölgenin paralı askeri konumuna düşürülmemeli. Lübnan’a asker gönderirsek Orta Doğu’da batağa saplanırız” uyarısında bulundu.

“TÜRKİYE İYOT GİBİ AÇIKTA KALIR”

ATO Başkanı Aygün yaptığı yazılı açıklamada, barış gücünün Lübnan’da neyle karşılaşacağının kestirilmesinin zor olduğunu kaydetti. Aygün, “Barış gücünün ne görev yapacağı henüz netleşmedi. Bugüne kadar Birleşmiş Milletler İsrail’den yana tavır koydu. Barış gücü, Lübnan’da da aynı tavrı sergilerse Türkiye iyot gibi açıkta kalır” dedi.

Türkiye'nin bölgede hem İsrail hem de Lübnan’la diyalog kuran tek ülke olduğunun altını çizen Aygün, "Türkiye, Hizbullah, Hamas ya da bir ülkeyi karşısına alacak bir konuma düşerse itibarı da konumu da sarsılır. ABD, İngiltere ve İsrail’in asıl hedefi Hizbullah’ın silahsızlandırılması. Türkiye’yi taşeron olarak kullanmak istiyorlar” dedi.

“PARALI ASKER OLMAMALIYIZ”

Türkiye’nin doğrudan taraf olmadığı bir savaşın içerisine çekilmek istendiğini belirten Aygün, 1 Mart Tezkeresi’nde yaşanan sürecin tekrarlanmaması için, konunun enine boyuna tartışılması gerektiğini vurguladı. Aygün, “Türkiye bölgenin paralı askeri konumuna düşürülmemeli. ABD’nin Türkiye’yi ‘at pazarlığı’ yapmakla suçladığı günleri unutmamalıyız. Bir an önce Meclis toplanmalı ve iradesini ortaya koymalı” dedi. Türkiye'nin ciddi bir terör tehdidi altında olduğunu ve hemen her gün bir şehit cenazesi kaldırıldığını hatırlatan Aygün "Yarın Lübnan'a asker gönderirsek, oradan gelecek şehit cenazelerini hazmetmemiz mümkün mü?" şeklinde konuştu.

DYP: HÜKÜMET ASKER GÖNDERME SÖZÜ VERDİ BİLE

Asker gönderme tartışmalarına bir tepki de DYP'den geldi. DYP Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir yaptığı açıklamada, Lübnan'a "gönüllü olarak" asker gönderme konusunda alınan kararlarda, Türkiye'nin ve Birleşmiş Milletler’in ABD ve İsrail'in kişisel çıkarlarına hizmet ettiğini savundu. Kandemir Lübnan'da 33 gün sonra BM tarafından ilan edilen ateşkesin ne kadar uzun ömürlü olacağının bilinmediğinin altını çizdi. Barış gücüne 2.000 askerle katkıda bulunacağını açıklayan Fransa’nın ağız değiştirip asker sayısını 200'e indirme kararı aldığını hatırlatan Kandemir "Diğer Batılı ülkelerin de Lübnan'daki ateşkese bağlı sözde barışın yeniden çatışmaya dönmesi ihtimalini dikkate alarak, herhangi bir sorumluluk üstlenmekte çekinceli davrandıkları görülmektedir" dedi. BM Genel Sekreter Yardımcısının, Lübnan'a "gönüllü olarak" asker göndereceğini bildiren Bangladeş, Malezya, Pakistan gibi ülkelerin arasında Türkiye'nin de adını verdiğini hatırlatan Kandemir, "BM Yetkilisinin resmen Türkiye'nin adından söz etmesi, hükümetin her zaman olduğu gibi, TBMM'ye ve Türk kamuoyuna danışma gereğini duymadan, asker gönderme konusunda söz verdiğini ortaya koymaktadır" dedi.

KANDEMİR: “DİNCİ KESİMLERİNG ÖZÜNE GİRME ARZUSU”

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title