Haberler

Asırlık Oya ve Yazmalarla Koleksiyon Oluşturdu

Emekli öğretmen Münevver Ercan, Anadolu'nun dört bir yanından topladığı asırlık oya ve yazmalarla koleksiyon oluşturdu.

SUAT SALGIN - Emekli öğretmen Münevver Ercan, Anadolu'nun dört bir yanından topladığı asırlık oya ve yazmalarla koleksiyon oluşturdu.

Ercan, "insan ilişkilerinin ifade aracı" olarak tanımladığı oya ve yazma koleksiyonunu, Ayvalık Belediyesince bu yıl 12'ncisi düzenlenen Kültür ve Sanat Günleri çerçevesinde, Karagöz Sanat Evi'ndeki Geleneksel Halk Sanatı Oya-Yazma Sergisi'nde meraklıların beğenisine sundu.

Sergideki 30-150 yıllık yazma ve oyalar, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Emekli öğretmen Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli'den geldiğini söyledi.

Eski eşyalara tutkusunun bulunduğunu anlatan Ercan, "Emekli olduktan sonra eski eşyalarla ilgili bir iş yeri açtım. Özel olarak tekstille ilgilendiğim için oya ve yazma toplamaya başladım." dedi.

Küçük yaşlardan beri oyalara ilgi duyduğunu belirten Ercan, "Bunlar, Anadolu'nun dört bir yanındaki eş dosttan topladığım ürünler. Bunun dışında koleksiyoncu olduğumu bilenler, buldukları yazma ve oyaları bana satıyor. Türkiye'nin her yerinden topladığım yazma ve oyalar, hayatımın en önemli parçası oldu." ifadelerini kullandı.

Sergisinde her çeşit oyanın bulunduğunu vurgulayan Ercan, iğne ve tığ, mekiki, firkete, boncuk gibi farklı şekillerde yapılan oyaları sergilediğini bildirdi.

Bu serginin ilk olduğunu dile getiren Ercan, "Hedefim, topladığım ürünleri halkla, sanatseverlerle paylaşmak, onların fikirlerini almak ve böylelikle insanlarla kaynaşmak. Bir sonraki sergimi 'Oyaların Dili' adıyla açmak istiyorum. Oyaları işleyenlerin ne anlatmak istediklerini aktaran bir sergi açmak istiyorum." diye konuştu.

Oyaların, Anadolu'da insan ilişkilerini anlattığını ifade eden Ercan, şunları kaydetti:

"Özellikle kaynana-gelin, karı-koca arasındaki ilişkileri yansıtır. Bu işlemeleri yaparken sözlerle ifade edemediklerini, işledikleri oyalarla anlatmaya çalışmışlar. Bu yüzden buna 'Halkın kelimelerle ifade edemediklerini, oyalarla anlatma sanatı' diyorum. Sergideki her eserin bir anlamı var. Oya ve yazma sanatı, her zaman sanatsal, duyarlı, sezgisel, yüce gönüllü düşüncelerle yaşamıştır. Bu ilişkilerde mizahı 'kaynana dili', 'elti eltiye küstü' oyaları, sevgiyi 'sevdim alamadım', 'sevgi çiçeği' oyaları, nefreti 'kırmızı biber', 'kanser' oyaları, ölümü 'servi ağacı' oyası, doğa sevgisini 'bahar aşıkları', 'sümbül', 'leylak' oyaları, güzel kokuyu 'kuru karanfil' oyası gibi anlatımlarla ifade etmişler ve sosyal ilişkileri şekillendirmişlerdir."

Ercan, Anadolu'da yazmacılığın tekstil üretimlerinin yapıldığı merkezlerde kurulduğunu ve yaşatıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ayvalık Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title